用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖公會鄧肇堅vs高主教
樓主: IloveJJ
go

聖公會鄧肇堅vs高主教   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 16-12-15 11:03
小學部搬咗去肇輝臺之後,跳船率慢慢增加,所以開始反映咗喺DSE成績度。
...

個人睇法:所以對於一些進取型家長,如入高小,會當高小係港島區APS/SFA, 再附有靚校網,當個平台再跳;如讀落讀得中中間間(band 1-2),又有直屬中學作底線(當然對於高小/高中嘅支持者另計,相信也有很多人甚至舊生熱愛學校)。這可解說高中學生一般intake 生源嘅大概狀況。(如冒犯請見諒)

王家爸爸  呢個係原因之一  發表於 16-12-16 06:50

引用:Quote:王家爸爸+發表於+16-12-15+11:03+ 小

原帖由 suzuki12 於 16-12-15 發表
個人睇法:所以對於一些進取型家長,如入高小,會當高小係港島區APS/SFA, 再附有靚校網,當個平台再跳;如 ...
討論既重點係,直小生一般係升中係縛手縛腳,你放棄乙1就回头機會細,高小好似亦講明唔好番黎求位。但仍有唔少家長係放棄乙1既,呢點係唔多直小會出現既實況。

王家爸爸  同意   發表於 16-12-16 06:51
bobbob  好麻煩  發表於 16-12-15 12:49

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+16-12-15+發表小

原帖由 mcl203 於 16-12-15 發表
直屬中學同小學係一體既,子弟兵係中學爭成績既主力,似乎,問題係源自小學。雖則話跳船率高,但各直小都有 ...
識得有個讀高主教小學既朋友,校內名列前茅,小二至四都去考St jo,年年名落孫山,筆試後連面試機會都無,所以我覺得高小競爭力麻麻

王家爸爸  年年情况唔同,會越來越難考  發表於 16-12-16 06:53

醒目開學勳章

suzuki12 發表於 16-12-15 11:19
個人睇法:所以對於一些進取型家長,如入高小,會當高小係港島區APS/SFA, 再附有靚校網,當個平台再跳;如 ...
好老實,高小升中有無APS/SFA 咁靚仔先?如果唔想上高中,俾我寧願讀同區官津,派位可能仲好啲。

醒目開學勳章

晴晴小B 發表於 16-12-15 11:41
識得有個讀高主教小學既朋友,校內名列前茅,小二至四都去考St jo,年年名落孫山,筆試後連面試機會都無, ...
叫個fd插軒官啦,識人高小插軒官,已經順利升上QC。

王家爸爸  合理    發表於 16-12-16 06:58

bobbob 發表於 16-12-15 12:42
叫個fd插軒官啦,識人高小插軒官,已經順利升上QC。
如果插唔入St Joe, 亦未必有機會插得入軒小囉!

王家爸爸  St. Joe 應該難啲,軒小只考慮成績,可能更易入。  發表於 16-12-16 06:59
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 16-12-15 10:53
是嗎?看來我弄錯了!謝謝你的資料。
可否順便請教你,鄧肇堅中四有四班,兩班x2,兩班x3。那麽,是由中三 ...

其實都係中三升中四時,學生自己選想讀邊班邊科,之後就按你中三各科成績,決定選科的先後次序。你中三考得好,咪派比你先,你成績差,咪人地揀完揀剩,邊班邊科仲有位,咪你去讀囉。不過佢會用學生中三文科成績同理科成績制定兩組名次,去睇你的志願揀文班定理班,再決定你揀文班或理班的先後次序。

IloveJJ 發表於 16-12-15 10:53
是嗎?看來我弄錯了!謝謝你的資料。
可否順便請教你,鄧肇堅中四有四班,兩班x2,兩班x3。那麽,是由中三 ...

不過,呢度好多人都話聖鄧理科強,文科弱,但睇返佢的成績,文科也不是弱丫!
當然,不是神校成績,但我覺得都算唔錯。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 16-12-15 12:46
如果插唔入St Joe, 亦未必有機會插得入軒小囉!
就算同樣難,但軒官cp值高,curriculum正常無咁chur,學生又參差啲(雖然st jo都唔係個個醒,有啲都有坐埋一臺嘅感覺),插得入去應該無咁難名列前茅,成績好嘅又多入神校。

引用:回覆+王家爸爸+的帖子 想請教,跳船率高了

原帖由 manmonster 於 16-12-15 發表
回覆 王家爸爸 的帖子

想請教,跳船率高了,是因為灣仔區比中西區的升中情況有利,特別是男仔? ...
灣仔係B1位多於B1生,但重點係直小生跳船係有成本,有無型代價,你放棄乙1亦唔担保你一定跳到去好中學,呢點先至係重點。亦係灣仔現有既特色,大家升中早有型格,各自走番學校條路,街位係留比非直聯小學,競爭亦未如坊間估計既激烈,男女學生如是。

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-12-15+發表直屬

原帖由 晴晴小B 於 16-12-15 發表
識得有個讀高主教小學既朋友,校內名列前茅,小二至四都去考St jo,年年名落孫山,筆試後連面試機會都無, ...
呢點我都覺得係,尤其是經朋友升中果年所睇到,係意料之外~~~

mcl203 發表於 16-12-15 13:11
灣仔係B1位多於B1生,但重點係直小生跳船係有成本,有無型代價,你放棄乙1亦唔担保你一定跳到去好中學,呢 ...

的確係,同埋我覺得灣仔區,女仔着數啲。

回覆:optman88 的帖子

咁高小搬去湾仔真係自己揾自己笨,不過除住適齡人數增加,加上嗰批高幼家長fans往後技持,我估將來可見改善。

想問下高主教同St. Paul College 呢??

steve666 發表於 16-12-15 15:21
想問下高主教同St. Paul College 呢??
St Stephen 呢?點解佢dse 4都唔公開?

咁如果將TSK放第一保險線,其實會唔會唔保險呢?

^O^ 發表於 16-12-15 16:00
咁如果將TSK放第一保險線,其實會唔會唔保險呢?
TSK應該有收到B2生~~~

mcl203 發表於 16-12-15 16:14
TSK應該有收到B2生~~~

咁講,即係唔使喺乙3咁快放TSK啦?

‹ 上一主題|下一主題