用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 可怕的升中叩門君子協議
樓主: 煩惱的爸
go

可怕的升中叩門君子協議 [複製鏈接]

引用:Quote:chun媽+發表於+16-7-14+07:25+很多人

原帖由 little_yolky 於 16-07-14 發表
唔會, 因為响學童少既年代, 所有B3學校都收生不足, 係多定少既分別啫。差既B3學校被殺, 剩餘既學生因為係收 ...
B1學校當然唔會收生不足,皆因b2學生會上移至b1,就會形成b1學校的學生水準參差,正如October所講,pre s1的成績差異大,即學生能力差異大,學校的教學方針也要因應能力較弱的學生而調整,所以,對b1 中學而言,學生能力差異大,對b1學校對b1生也沒有好處。
當然,在抽獎的過程中,總有一些special case, 明明是b1,卻被派往b2,所以,我個人贊同適量的叩門位是有需要的

chun媽 發表於 16-7-14 16:26
B1學校當然唔會收生不足,皆因b2學生會上移至b1,就會形成b1學校的學生水準參差,正如October所講,pre s1的 ...
所以, 咪話殺校對B1校無影響, 因為殺既係B3校, B3校响學童少既時候係收B3生, 咁B3生唔會流入B1校, B1校來來去去都要硬食B2生, 殺唔殺對佢哋無影響。

October.  殺校對B1校收生無影嚮, 但對收生質素有影嚮,在學校資源有限下, 影嚮埋整體教學.   發表於 16-7-15 10:24

引用:Quote:chun媽+發表於+16-7-14+16:26+B1學校

原帖由 little_yolky 於 16-07-14 發表
所以, 咪話殺校對B1校無影響, 因為殺既係B3校, B3校响學童少既時候係收B3生, 咁B3生唔會流入B1校, B1校來來 ...
殺校當然唔會影響b1學校,只會影響他們收b2學生,b1學校當然唔想收b2生,同樣b2學校唔想收b3生,所以學校間要才有所謂的君子協議,保住b3學校,才可減少學生錯配的情況,大家可謂唇齒相依

dolala 發表於 16-7-14 02:03
我就覺得應該禁止叩門啦。人係要學識認命。

派位除咗講實力, 仲要加D運氣. "叩門"係好多運氣不佳嘅學生最後機會. 你可以坐係到認命. 但相信稍為有D上進心嘅人唔會囉!

Band5 發表於 16-7-13 22:18
對被殺的學校公唔公平...咁就要睇被殺嘅係唔係優勝劣敗嘅後果!

B3學校唔只得一間,邊間最後要殺校,當然 ...
正解點解人地年薪過百萬, 我得十萬? 點解人地開分店, 我間鋪頭要執笠?

chun媽 發表於 16-7-14 17:02
殺校當然唔會影響b1學校,只會影響他們收b2學生,b1學校當然唔想收b2生,同樣b2學校唔想收b3生,所以學校間 ...
我係基於你第#35個回覆的回應, 因為你話:很多人以為band 3殺校,對band one學校沒有影響,那是錯誤的觀念,多了一些差的學生入band one 學校,對band one學校的施教會有困難

其實, B1校開100個位, 學童少時無論有無殺校, 都肯定係收足100個位, 因為B2生會上流, 所以, 殺唔殺校B1校都係要面對一批B2的學生, 生源都係參差的。學童少的年代, 只係B3校中既寶校出事。因為殺校亦不代表會殺盡B3校, 只係會殺B3寶校, 佢哋根本源不足, 入去既B3生本來就係在B3校遊走, 有部份可能入B2校, 但亦與殺校無關, 因為本來B2生上流至B1校, B2校自然要接收部份B3生了, 因此, 正常B2校開100個位, 也是會收足學生的, 只係B3校收唔足學生而已。咁大部份既殺校B3生都應該只係流入B3校, 或部份B2校, 對B1校唔會有影響。

October.  殺校對B1校收生無影嚮, 但對收生質素有影嚮,在學校資源有限下, 影嚮埋整體教學.   發表於 半小時前

生源不足既年代, 殺唔殺校, B1校都要收B2生, 收生質素本來就有影響。你睇依家生源少, 有君子協定唔殺校, 好多B1學校都要收B2生, 個學術一定受影響。

點解啲人講極都唔明。現在情況是
因:學生人數減少   
果:b1學校收不足B1生 和 B3殺校
而不是 B3殺校導至B1學校收少左B1生啊。

所以君子協定某程度上維持了學界生態平衡,也是同區學校在教育局支援不足下穩定自救的措施。但歸根究底,出生率下降、政府後知後覺才是導致今日教育界如斯慘況的元兇。

引用:點解啲人講極都唔明。現在情況是因:學生人

原帖由 la5711 於 16-07-15 發表
點解啲人講極都唔明。現在情況是
因:學生人數減少   
果:b1學校收不足B1生 和 B3殺校
我這樣理解對嗎? 影響是邊緣學生是否可向上游  或  是在平行生態而只可向下保B3校不被殺校?

Fado 發表於 16-7-16 14:50
所以君子協定某程度上維持了學界生態平衡,也是同區學校在教育局支援不足下穩定自救的措施。但歸根究底,出 ...
用協定來維持生態平衡其實只係夢想,事實適得其反。原因係:
1。叻既去學校叩門,難道你唔收?協定只會鼓勵校長違反協定,尤其係邊緣學校。
2。叻既,如果派得差,本區唔收,絕對會轉區。結果係本區學生平均能力下降(隔離區勁咗),長遠來講本區DSE成績差咗(隔離區勁好咗),本區學校BANDING跌,對收生更不利。

引用:Quote:Fado+發表於+16-7-16+14:50+所以君子

原帖由 王家爸爸 於 16-07-29 發表
用協定來維持生態平衡其實只係夢想,事實適得其反。原因係:
1。叻既去學校叩門,難道你唔收?協定只會鼓勵 ...
2. 學校係無Banding, 只需要你地D專家咪降佢地評級,或列入負面觀察名單,咪OK囉

王家爸爸  學校無Banding,不過唔係咁講,啲人唔明。   發表於 16-7-29 15:37

引用:小兒讀油麻地區小學,++請問有沒有人知道油

原帖由 煩惱的爸 於 16-07-10 發表
小兒讀油麻地區小學,  請問有沒有人知道油尖旺區中學有冇君子協議?( 即同區不能叩門},  thanks  ...
提出依個所謂君子協定嘅團體,只不過所保障band3學校老師嘅飯碗……當學生人數回升,就唔會再有依個君子協定架啦!

回覆:可怕的升中叩門君子協議

無君子協議,有个朋友嘅女派到第六,七自願,自己系Banding 1 生,聽講座話唔收叩門学生,點知收左佢同學(叩門),佢遲左去,冇機會囉。如果是我,我鐘意的話,我一定飛去填form。叻學生唔通晤收咩。

有君子協議

JJDBB 發表於 16-7-29 20:59
無君子協議,有个朋友嘅女派到第六,七自願,自己系Banding 1 生,聽講座話唔收叩門学生,點知收左佢同學( ...

一直都話呢啲其實係小人協議,有叻學生叩門,一定收。尤其係有人叩門走咗,難道校長唔急於搵人填返嗰位?

引用:Quote:JJDBB+發表於+16-7-29+20:59+無君子

原帖由 王家爸爸 於 16-08-01 發表
一直都話呢啲其實係小人協議,有叻學生叩門,一定收。尤其係有人叩門走咗,難道校長唔急於搵人填返嗰位?
...
所以,鍾意嘅一定要試。

王家爸爸    發表於 16-8-2 14:39

王家爸爸 發表於 16-8-1 10:26
...
奇就奇在, 喺呢版你仍然見到有人支持呢個小人協議. 莫非係學校嘅無間道.....?!

其實,如果係 B1 生,學校又有解釋下,好難跳到去第 4 志願。我覺得個揀校名單好有問題

引用:其實,如果係+B1+生,學校又有解釋下,好難

原帖由 optman88 於 16-08-02 發表
其實,如果係 B1 生,學校又有解釋下,好難跳到去第 4 志願。我覺得個揀校名單好有問題 ...
其實,估要估中自己系band幾生,有時要聽下負責老師的意見。尤其是在呈分失手的小朋友。的確,有D学校會整靚頭三志願,但是,有D学校的老師,真系好有經驗!

‹ 上一主題|下一主題