用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區,兒子成為了8%的人,好傷心
樓主: YWWong
go

沙田區,兒子成為了8%的人,好傷心   [複製鏈接]

YWWong 發表於 16-7-6 07:24
班主任話睇左阿仔你考試局個成績, 肯定是band 1, 佢講完都喊...
banding邊有得話肯定, 如果係B1無理由連馬崇都唔入。不過唔好理咁多, 跨區叩!但陳震夏都唔係咁差, 係個心唔舒服就真。

tsuilan 發表於 16-7-6 12:54
蘇浙,林漢光,鄭榮之,郭得勝,馮黃鳳亭。我個仔年年考全班第一派band 2,但同学仔全班考第6派band 1,老 ...
咁你仲慘過樓主喎。但全班第6都係B2尾, 好明顯你學校係弱校, 你小朋友全區實際係B2都有可能。有無去大埔叩, 近D, 又近火車站, 返學無咁辛苦喎。

洋蔥頭媽咪 發表於 16-7-6 13:39
如果乙1排蘇浙唔入,幾乎可以肯定區排名並非B1生,因今年B1生將蘇排乙3都入倒。
講番轉頭,學校估錯 bandin ...
因該係樓主排得後既同學仔同樓主一樣係B2, 但人哋郭填乙一, 所以入到, 佢乙二就無得入。不過, 佢班主任又實牙實齒話睇完呈分名次佢小朋友係B1所以有時真係唔知信唔信老師好。

洋蔥頭媽咪  係,因為B2生只可揀1間B1,否則浪費  發表於 16-7-6 18:20

whywhywhywhy 發表於 16-7-6 14:05
升到中學又是另一個世界,你同孩子努力左日後一定有回報,唔一定band1先讀到書,我眼見朋友仔女升上band1學 ...
好似今日睇新聞, 有個B3同學仔抽到乙一唐乃勤, 小朋友開心到喊, 但阿爸唔開心, 要去叩B1.....有陣時, D家長真係要睇嘢清楚D。

洋蔥頭媽咪 發表於 16-7-6 13:49
級排名未必等同呈分排名,而且好多人集中左响呈成績/排名,但別忘記係計3次呈分試,如果同學呈一/呈二較好 ...
所以我哋學校呢樣好, 小五下學期級名次係呈一排名, 小六上學期係呈一+呈二排名, 學期中係三次呈分排名加埋個次弟, 清楚好多。

tsuilan 發表於 16-7-10 18:29
通告好少事,但學校出升中派位結果就一定唔可以假,所以學校幾十年無出過升中派位結果,邊間幾多個。 ...
其實如果你多了解下, 好多地區二線學校都唔會清楚列出派位結果的, 更何況係貴校, 無清楚列出派位結果的小學多如恒河沙數。

MASAYA 發表於 16-7-10 18:16
唔好話唔了解自己小學,成個升中情況都唔太了解,一般小學唔係級五名內都好少會自行一二報晒曾記、呂記,咁 ...
如果唔係名小, 級5自行兩間一間曾記一間呂記我都覺得好搏。因為呂記有兩間聯繫, 位少咗一大截, 曾記校長話自行收好多級一, 咁即係話唔係名小級5都好牙煙, 我諗自行二揀過第二間會好一D。

MASAYA 發表於 16-7-10 19:02
級十六自行入一定係一線小學,因為好多小學級五後連面試機會都冇,今年唔會難過五年前,而且肯定係自行入因 ...
我親戚個女, 都係級十頭, 今年升中五, 當年自行一報曾記, in都無得in, 佢仲要係地區名小, 同埋有好多游水分齡組獎項及課外活動。

papa71 發表於 16-7-11 12:40
我都問左幾次,但都係唔見有回覆...可能有太多留言,看不到吧...
佢唔得閒覆, 唯有我哋自己分析吧。

佢講過學校評級5及B2, 但學校入B1率大概有18%-19%(根據佢話舊年52人10個B1, 學校通告話今年50人最少9個B1), 咁即係話學校級成績=/=呈分次第, 咁級5係B2就唔出奇了, 級8入B2校亦好正常, 而名次較後的同學仔入B1, 係因為佢呈分次第較高, 例如佢主科較高, 術科較差, 所以有咁情況。

都係果句, 自己小朋友讀書, 做家長要刨熟個升中制度, 唔係蝕底係自己細路, 點嘈都無用。

conniecheung 發表於 16-7-11 13:12
果位家長跟本就係唔了解自己兒子實力而走去冒險!
係小朋友如果係級8, 就算係呈分次第, 以信X小學嚟計, 自行一曾記, 自行二呂記, 都係搏得太過份了, 係impossible mission。如果真係要咁搏, 可以, 但大抽獎必須謹慎。

mcl203 發表於 16-7-11 13:20
學校通知都係有保留俾資訊
不少網友都知...派入B1英中=/=本區B1生....可以係B2生抽入(尤其係沙田區)~~~:fun ...
無法啦, 我哋唯有用派位結果去估。我哋學校都係, 堅多人考直資, 你知啦, 入到B1真資唔代表係B1生, 可能係呈一考得好+面試強, 所以, 我估學校B1位都好頭痕, 一般我會打個八折。

tsuilan 發表於 16-7-11 11:59
我都係6信講,而且全級都開左群組,報料落群組到,所以我睇群組就全知了,你叫校長以後登詳細派位結果好個 ...
算啦, 依家努力叩門, 但叩唔叩到都好, 馮黃鳳X都係唔錯既, 我C6都係校友, 佢人品好、細心又靚仔, 唔錯架。叫阿仔努力D。

lingan    發表於 16-7-11 15:05
粉紅虎    發表於 16-7-11 14:47

papa71 發表於 16-7-11 14:38
回覆 little_yolky 的帖子

1. 首先,級五那個...不知是一次呈分級五,還是三次都係級五...如果其他兩次唔係 ...
佢唔知响邊次回覆, 話級5學校都評為B2, 所以, 我估計學校級名次同呈分名次唔一樣。

至於B2入B1果個同學, 如果係同區學校, 又真係好難估人哋係咪自行入, 因為人哋唔會影印晒D選校表過佢睇。

其實學校pre-s1考得差真係令到來屆同學仔心膽喪, 雖然話自行係靠自己成績, 但唔係間間學校都全in, 到頭來, 又係根據過去pre-s1成績排全港位置, 排得後, 都係無得in。家長只能怪自己响弱校但太進取。

hkpapa852 發表於 16-7-11 14:45
我不清楚誰是誰非, 但我認為學校呢份通告出了一個極大既問題, 亦有誤導之嫌:

咩叫第一組別學校呢?
無法啦, 派得唔好丫嘛, 好多學校都係咁做。好似我哋學校咁, 派得唔好都列晒出嚟, 咁你要盅個頭埋嚟就無得怨。

sunshine0613 發表於 16-7-11 18:31
自行搏高D我覺得可以,即B1b搏B1a, B1c搏B1a 我覺得搏到都未必幸福,如果錯配是害了小孩。
但大抽獎真是不 ...
如果弱校, 唔係級一, 其實自行搏兩間B1A, 其中一間仲要有聯繫小學, 都真係超搏。
‹ 上一主題|下一主題