用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11校網李陞小學定湾仔區東華三院李賜豪邊間較好 ...
go

11校網李陞小學定湾仔區東華三院李賜豪邊間較好 [複製鏈接]

11校網李陞小學定湾仔區東華三院李賜豪邊間較好(男仔)叩門後補位通知難決擇,請問有沒有家長可以幫忙解答謝謝

0    0    0    0

李賜豪12區很好

李陞小學有聯系位上英皇/庇羅

聯系位是6年之後升中嘅事 還要孩子全級名列前茅才有機 但李陞校園超級細 操場也欠奉

李陞好D

回覆:11校網李陞小學定湾仔區東華三院李賜豪邊間較好

有朋友個女係李賜豪讀緊2年班,話讀得好開心,老師有愛❤️,功課量唔多,重有個露天大操場,2100平方米
李陞老師又係好有愛💕,但露天冇操場,2170平方米,兩校舍大小其實差不多。

問問下大家意見升中11校網定12好D

引用:有朋友個女係李賜豪讀緊2年班,話讀得好開

原帖由 rklai1028 於 16-06-30 發表
有朋友個女係李賜豪讀緊2年班,話讀得好開心,老師有愛❤️,功課量唔多,重有個露天大操場,2100平方米
李 ...
升中由其是係男仔就緊係12網好啦!

引用:李陞小學有聯系位上英皇/庇羅

原帖由 polarbearlee 於 16-06-29 發表
李陞小學有聯系位上英皇/庇羅
聯繫位英皇得十個八個,仲要同般小一齊抽

rklai1028 發表於 16-6-29 14:26
11校網李陞小學定湾仔區東華三院李賜豪邊間較好(男仔)叩門後補位通知難決擇,請問有沒有家長可以幫忙解答:a ...

雖然李陞有聯校位,但仲要同般官爭。按近年升中結果,李陞的成績輸般官一條街,中西區家長多數揀般官唔揀李陞,而且升中男仔灣仔區多B1位,中西區5、6年係勁多男生爭B1位。

多謝大家寶貴的意見

rklai1028 發表於 16-6-29 14:26
11校網李陞小學定湾仔區東華三院李賜豪邊間較好(男仔)叩門後補位通知難決擇,請問有沒有家長可以幫忙解答:a ...
升B1中學比例, 會唔會係你關注既因素?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

升B1當然是重要因素,但未知小朋友能力其實B2頭都0k

rklai1028 發表於 16-6-30 16:39
升B1當然是重要因素,但未知小朋友能力其實B2頭都0k
目標係B1, 選李陞,入KC機會比一般學校高。如果擔心係B2,選李賜豪,因為中西區近乎無B2中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

唔該哂咁12校網有幾多間B2中學

rklai1028 發表於 16-7-1 02:12
唔該哂咁12校網有幾多間B2中學
男仔可選既B2中學

11網中西區: 聖類斯

12網灣仔區: 鄧鏡波, 維多利亞官立, 佛教黃鳳翎中學, 李潤田

引用:Quote:rklai1028+發表於+16-7-1+02:12+唔該

原帖由 hkpapa852 於 16-07-02 發表
男仔可選既B2中學

吓!?乜聖類斯係B2學校?

Soundervolt 發表於 16-7-2 13:06
吓!?乜聖類斯係B2學校?
過去4屆DSE既3322率都係得~5x%,升讀local degree得2x%,我無辦法可以當佢係B1中學

12校B1有邊幾間,我只係只知道皇仁

引用:Quote:rklai1028+發表於+16-7-1+02:12+唔該

原帖由 hkpapa852 於 16-07-02 發表
男仔可選既B2中學

黃鳯翎而家屬B2?

邊度可以知道各區中學的Banding

‹ 上一主題|下一主題