用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區vs南區
go

中西區vs南區 [複製鏈接]

家住南區,但有中西區私小同南區一線,升中係咪中西區好?如果南區一線小學,升中都ok 嗎?謝謝解答

2    0    0    1

醒目開學勳章 王國長老

引用:家住南區,但有中西區私小同南區一線,升中

原帖由 SNCBB 於 16-06-26 發表
家住南區,但有中西區私小同南區一線,升中係咪中西區好?如果南區一線小學,升中都ok 嗎?謝謝解答

...
當然係中西

引用:Quote:原帖由+SNCBB+於+16-06-26+發表家住

原帖由 Charlotte_mom 於 16-06-26 發表
當然係中西
謝謝解答,想問南區派位好差?如果band1學生呢?

王家爸爸  非常差  發表於 16-6-26 20:40
SingMom  南區太少B1中學  發表於 16-6-26 17:01

醒目開學勳章 王國長老

回覆:中西區vs南區

南區有幾多間band one中學呢?呢樣至得人驚.....

如果派位果年出生率高,中西區學位本身都唔夠,學生就會用左南區d位(你可以去教育局綱站search小六派位資料表)每年南區都要share位比中西區生,而中西區學生的成績都比南區好,南區b1學校唔多,自己都爭餐死,但中西區又少b2學校,中西區b2生又揀南區b1c-b2學校,咁南區生咪會較強差人意囉

Charlotte_mom 發表於 16-6-26 18:48
板主果然係板主,南區不計直資私立,
該只有兩間英中,仲有其一是女校,
教局真係幾好野....

Charlotte_mom 發表於 16-6-26 18:48
如果以DSE成績/入U率計, 結果係令人近乎絕望既......

bobbob  但識人住中西區但寧願揀南區中學喎  發表於 16-6-27 16:22
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+16-6-26+18:48

原帖由 jason1977 於 16-06-27 發表
板主果然係板主,南區不計直資私立,
該只有兩間英中,仲有其一是女校,
教局真係幾好野....
我南區大架。我間學校...唔好提。

上年我有2個朋友個仔,在中西區小學讀,B3成績,佢地冇聽老師選校建議,大抽獎揀了南區B2學校,結果入了。

醒目開學勳章 王國長老

中西轉去南區應該升BAND

引用:Quote:原帖由+jason1977+於+16-06-27+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 16-06-27 發表
我南區大架。我間學校...唔好提。
八卦一問,女校?

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-06-27+

原帖由 SNCBB 於 16-06-27 發表
八卦一問,女校?
un啦!

引用:Quote:原帖由+SNCBB+於+16-06-27+發表八卦

原帖由 Charlotte_mom 於 16-06-27 發表
un啦!
唔知係師姐定師妹呢

不好意思。多事好奇插一下咀。個人意見。。覺得南區派位沒中西區激烈。。應該比較容易入吧。。既然小朋友是b1生。。到那區都應該是選b1校。但中西區是校網大熱點。。即是如果有10個位就可能有11至20個b1生爭(不惜代價搬去爭)。所以是求>供。。相反南區沒太多人爭(當然計b1生)。雖然學校少。但相對地可能是求=供。。如果南區還能借位出去俾中西區(當然未必一定好學校)。但按情況看是供>求。。所以說。。覺得大抽獎選南區應該比中西區穩當。。但自行可以試中西區吧?  南區選校應該是女生比較著數。。(純粹個人覺得。。)

瑩瑩老豆    發表於 16-7-2 14:49
SingMom  錯得好離譜!唔識唔好亂講  發表於 16-6-28 07:18

kt.yan 發表於 16-6-28 04:35
不好意思。多事好奇插一下咀。個人意見。。覺得南區派位沒中西區激烈。。應該比較容易入吧。。既然小朋友是 ...

請問你真係有數字定斷估先呢?
每年各校網本區外都有一定數量他區學位,
以作夠各校網乙部三十選balance作用,
EDC公佈各校網英中位總數可以說是獨立的,
淨看2016升中兩區人數同約一千四百多人,
中西區英中學位有1061,
南區英中學位只有320,
中西區英中學位多區三倍,
你仲話>>>覺得大抽獎選南區應該比中西區穩當??
我真的倒抽一口梁氣,為之汗顏......................

SingMom    發表於 16-6-28 07:19

jason1977 發表於 16-6-28 05:50
請問你真係有數字定斷估先呢?
每年各校網本區外都有一定數量他區學位,
以作夠各校網乙部三十選balance作 ...
南區英中學位,係由聖心同呂明才包辦。聖心有幾多位留番俾南區,自己去睇吓啦。
至於呂明才雖是英中,但是否有B1水平呢?自己去研究吓啦。

3excellent  其實呂明才唔差, 我有兩個姨甥晌處畢業, 一個入左科大, 一個港大碩士.  發表於 16-6-28 10:55
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

我沒去研究那些數字。。只是看完前面的post.估計而已。。每年數字的估計最後也因為每區出生率不同而改變。。我本人住南區。南區基本不見得出生率特別高。也傾向老化階段。。有競爭力的學童也不會想留南區讀啊。。又不是選小學。。南區官小兩間都傾向學生選其校的直屬中學。。庇利羅士。英皇。金文泰。這幾間。。有能力自行考出去的都誇區去了(那當然有人心儀聖心呂明才就近啦)。。近些都向中西區銅鑼灣去了。。聖心應該是b1a吧。但庇利羅士比聖心好。。呂明才是b1.但不是a.男女校。。所以我才說女生著數。。而有些就入鴨脷洲真光。如果私校還有間st clare女英中係域多利道(可能要坐的士返學了)。如果男的是比較沒選擇。。這邊國際學校就很多。。只是區內人的個人意見。別太認真。。看過便算了。。只能說區外人懂撞入來競爭。相對地區內人也懂誇區去競爭。不會死守南區學校。。中西區也是他們的戰場。。家雖住南區多年。但我們沒一個在南區升中的。都誇去銅鑼灣區和北角區去了。。戰場不在南區。因為選擇太少。。所以派位還算理想。。。其實只是分享意見。別太認真。。父母自然會再找資料再看。。小朋友到了小六已有自已主見(想當年我們讀的中學全是我們自已選的。。)。。再多的資料數字也是給父母看到暈。。有哪一個會把數字背起來。。反而是小朋友自己喜歡就好。。target了幾間學校。小4至小六帶他們去參觀。。讓他們自已定立目標前進。。。。那一區其實到了中學。懂自己上學了。。區域遠近已不是一個限制。只能說那一區比較競爭大而已。。沒有那區100%全中1,2,3的。

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 我沒去研究那些數

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 我沒去研究那些數

原帖由 kt.yan 於 16-06-28 發表

我沒去研究那些數字。。只是看完前面的post.估計而已。。每年數字的估計最後也因為 ...
St Clare School 唔係私校(小學先係)。
另外,學校在摩星嶺道。。。

kt.yan 發表於 16-6-28 14:05

我沒去研究那些數字。。只是看完前面的post.估計而已。。每年數字的估計最後也因為 ...
簡單D, 似乎, 你要研究下升中遊戲玩法先 ~~~
‹ 上一主題|下一主題