用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 代友問:宣小 vs 灣仔 St Jo
樓主: happymama2009
go

代友問:宣小 vs 灣仔 St Jo [複製鏈接]

學費雜費校車費學野補習,一萬係基本

JC_mami 發表於 16-6-23 17:45
回覆 missparent 的帖子

上年宣小去dbs有22個,但是給我選擇,我也會選St Jo,免費加有中學,宣小學費加學 ...
SJ 都未必唔過皮....米睇小津校....一樣砌到盡

過唔過一萬,呢d好難講,事實上讀咩校,都有家長係甘補小朋友。

如果體艺、英普數,樣樣一對一名師精補,係好貴。識人個仔,剩係打波,都操過萬一個月。

引用:回覆+missparent+的帖子 上年宣小去dbs有2

原帖由 JC_mami 於 16-06-23 發表
回覆 missparent 的帖子

上年宣小去dbs有22個,但是給我選擇,我也會選St Jo,免費加有中學,宣小學費加學 ...
我2個加埋就過,都係風儉由人

引用:學費雜費校車費學野補習,一萬係基本

原帖由 adriantai 於 16-06-23 發表
學費雜費校車費學野補習,一萬係基本
我2個,學費,樂器,搭巴士返,冇補習,2個加埋就過,一個唔過

hppa    發表於 16-6-24 00:11

引用:St+joe校舍舊,都有球場仔比小朋友踢吓波。

原帖由 Jane1983 於 16-06-23 發表
St joe校舍舊,都有球場仔比小朋友踢吓波。宣小好似要行一段路,出去上體育堂wor。 ...
其實多數在校內體育館上體育堂,間中才去牛津道

樓主咁得閑開Post,不如抓緊時間,買個Stop Watch,
計準時間開工做人啦,必收生喎!正如大台C9話齋,「嬴在射精前
」呀!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 16-6-23 19:16
樓主咁得閑開Post,不如抓緊時間,買個Stop Watch,
計準時間開工做人啦,必收生喎!正如大台 ...
係喎,睇真啲個名咁熟嘅… 第二代、第三代…

引用:男仔,無弟妹,住九龍 +

原帖由 happymama2009 於 16-06-23 發表
男仔,無弟妹,住九龍
抽到SJ係運,考到Aps係實力。所以㨂SJ係理所當然,唔為個仔都諗下個男孫?

回覆:代友問:宣小 vs 灣仔 St Jo

一定st.jo la, 學校歷史校友network 仲要諗? 宣小相比下真係唔識佢囉~

School fee HKD4,200
School Bus fee HKD1,600
Lunch fee HKD400
Total: 6,200
Optional Musical instrument fee HKD600(Group learning from school)

Total: HKD6,800

小Monkey 發表於 16-6-23 22:28
呢個收費夠唔夠考DBS/DGS先 ~~~

引用:過唔過一萬,呢d好難講,事實上讀咩校,都

原帖由 Jane1983 於 16-06-23 發表
過唔過一萬,呢d好難講,事實上讀咩校,都有家長係甘補小朋友。

如果體艺、英普數,樣樣一對一名師精補, ...
操波過萬一個月唔出奇,有水準嘅Coach(Tennis)一小時one on one收$800-1000,一次練1-2小時,一個星期練4日,一個月已萬幾蚊,仲未計答車、器材等等,如果打得好仲要使錢出外比賽。條數都好襟計。

引用:如果咁既背景抽到/叩到聖若瑟都要諗,我有

原帖由 hkpapa852 於 16-06-23 發表
如果咁既背景抽到/叩到聖若瑟都要諗,我有理由相信佢佢根本唔心儀聖若瑟,咁就早D放咗個位佢啦! ...
住九龍抽到st joe 😏😏😏

回覆 Soundervolt 的帖子

係呀,仲要係好多年的投入。

引用:Quote:小Monkey+發表於+16-6-23+22:28+Scho

原帖由 mcl203 於 16-06-23 發表
呢個收費夠唔夠考DBS/DGS先 ~~~
答你果位已在星展

marcuscyrus 發表於 16-6-24 09:52
答你果位已在星展
咁又要問埋乎 ???

引用:Quote:marcuscyrus+發表於+16-6-24+09:52+

原帖由 mcl203 於 16-06-24 發表
咁又要問埋乎 ???
平心而論,又唔係只有讀宣小的家長才會補習,搭校車,食學校飯,讀其他學校都要啦,咁唯一多出來的係樂器啦(其實可以入星樂組去唱歌),咁有錢嘅家長咪付出多啲,無錢如我,咪唯有每堂時間上少啲,自己努力啲練,慳返補習同操運動的錢黎學樂器,無他,我啲仔都鍾意玩音樂,佢地讀書同音樂,不過不失的,唔會因為無補習或上堂少而差人一大截(傳聞講到唔補習就畢唔到業嘛,我大的升小五啦,我試下攻破呢個傳聞啦,我地冇補習冇進補架,總之謝絕一切學術課程),至於升中,入唔到星展咪入其他中學,都仲有好多好中學掛?
以上只回應有關駛費,星展之事,如果宣小同St jo 揀,我都係st jo

hppa    發表於 16-6-24 12:37

小Monkey 發表於 16-6-23 22:28

今日呢個價, 幾年後預加多四分一, 甚至三分一.
當然, 錢唔係問題就OK

marcuscyrus 發表於 16-6-24 10:05
平心而論,又唔係只有讀宣小的家長才會補習,搭校車,食學校飯,讀其他學校都要啦,咁唯一多出來的係樂器啦 ...

邊間都可以補/唔補, 錢最大分別就係學費度.
相信如果宣小唔洗學費, 大家選擇就唔會太一面倒

MrBeast  咁油天vs sj呢?  發表於 16-6-24 14:31
hppa  still sj  發表於 16-6-24 12:37
Soundervolt  就算APS唔使學費我都係揀St. Joe,沒有懸念!  發表於 16-6-24 10:22
‹ 上一主題|下一主題