用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 補習中文 真心求救
go

補習中文 真心求救 [複製鏈接]

有冇好人可以私下介紹下補習中文好地方,真的要救亡,萬分感激

3    0    0    0

回覆 mrkingdom 的帖子

小朋友幾大? 邊區? 弱在那一部份?

回覆:補習中文 真心求救

我都想知,請問沙田有無好介紹

回覆:mrkingdom 的帖子

寫作弱,聆聽弱

引用:我都想知,請問沙田有無好介紹 +

回覆:teddykin414 的帖子

我個中文弱係閱讀理解,佢平時都睇好多書,問佢都明,但每次考試就係失分係閱讀理解,都唔知點算

我個都一樣,一作文就死哂。

引用:有冇好人可以私下介紹下補習中文好地方,真

原帖由 mrkingdom 於 16-06-22 發表
有冇好人可以私下介紹下補習中文好地方,真的要救亡,萬分感激
語言是長期的,補習幫助有限!

sell2japan    發表於 16-6-23 09:13

回覆 mrkingdom 的帖子

我個女小一下學期開始, 已補中作及閱讀理解, 小一時只得6X分, 慢慢有改善, 依家小四升小五, 中文測考我已冇幫佢溫習, 次次都有9X分, 語文冇"特效藥", 要由小就開始, 才可在高小時達收成期

學校附近既補習, 會唔會比較容易捉到路? 作文呢D 都係老師改, 佢地知多D 老師既要求?
(如, 某老師鐘意學生用成語, 作文格式, 等.....)

引用:Quote:原帖由+ckh311+於+16-06-22+發表我都

原帖由 ailimama 於 16-06-22 發表
沙田、馬鞍山區有好介紹嗎?
你小朋友讀緊幾年班? 我小朋友現在在馬鞍山在某教育中心補緊中文,在福安商場裡的。

回覆:moremoremimi 的帖子

我囝中文作文非常之差,今次考試作文差1分不合格

引用:Quote:原帖由+ailimama+於+16-06-22+發表沙

引用:Quote:原帖由+py84ko+於+16-06-27+發表你小

原帖由 ailimama 於 16-06-28 發表
升三年班,你小朋友補中文那方面呢?成效如何?
我小朋友升小二,本身有語障,中文語文能力比較弱,上學期考試只攞3x 分。所以下學期開始,即今年1月去補中文,成績攞到5x, 雖然仍然唔合格,但進步咗。

引用:Quote:原帖由+py84ko+於+16-06-27+發表你小

原帖由 ailimama 於 16-06-28 發表
升三年班,你小朋友補中文那方面呢?成效如何?
其實每樣都有,小一主力是閱讀理解,造句,重组句子,擴張句子,拆字,標點符號……等。

當然,不同程度,學的内容也不同。

引用:係囉,你邊區? 我大仔大女系北角補緊,暫

回覆:補習中文 真心求救

我仔小一同小二上學期中文都係七十幾分,都係閲讀理解失分,小二下學期開始,逢一至五每日做一篇閱讀理解補充練習,見佢有錯即時解釋返比佢聽,過程唔會超過十五分鐘,之後下學期測驗同考試都超過90分,幾有效果,連作文都進步左,但對高年班D唔知有無幫助。

引用:我仔小一同小二上學期中文都係七十幾分,都

原帖由 ANN2388 於 16-06-29 發表
我仔小一同小二上學期中文都係七十幾分,都係閲讀理解失分,小二下學期開始,逢一至五每日做一篇閱讀理解補 ...
我試過由頭睇到尾,叫佢讀,做埋15mins唔得,因為唔識又要解釋下。不過可能要睇文章長短,如果短的話又真係唔使15mins。請問用咩方法教有效d,睇哂文章先做?定睇題目揾答案?因為好多人教我都係睇題目揾答案

引用:Quote:原帖由+ANN2388+於+16-06-29+發表我

原帖由 ckh311 於 16-06-29 發表
我試過由頭睇到尾,叫佢讀,做埋15mins唔得,因為唔識又要解釋下。不過可能要睇文章長短,如果短的話又真係 ...
我就買返坊間一D二年級程度比佢做,內容係一版紙,唔會太長,呀仔係先睇題目之後再睇內文,其實每日睇一篇閲讀理解,亦可訓練佢地睇字睇快左,考試1時起碼夠時間睇,有少少時間諗

‹ 上一主題|下一主題