用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 [討論]傳統學制的好與壞
樓主: hkpapa852
go

[討論]傳統學制的好與壞 [複製鏈接]

mcl203 發表於 16-6-22 15:13
我幾時講過....非傳統教育等於係網上教育???
"反為...現在好多家長話唔like傳統教學....但又反手機禁上網....甚或初中如是"

你上面呢句令人覺得有咁既對比意思啦...

其實我幾喜歡互動學習同group project,

因為細時我地傳統是冇的. 當時感覺一個人考幾叻都是單打獨行,  到大左同人相處多才慢慢學到多左.  

現在見阿仔小學P3P4 已好多分組的group project,  由上網找資料到power point presentation, 到考試都會有,  多了很多機會學了很多與人相處, 分工合作的學問. 此是我覺得無論自己讀得多叻都需要在群體生活才學到的野.  

大埔之友 發表於 16-6-22 00:17
搵過某某教育學家評估過, 我家小朋友是適合傳統學校的, 反而太多活動教學是唔適合佢.

...
請問果個評估叫咩名?唔方便係度講可以PM我~ THX!!

hkpapa852 發表於 16-6-22 15:13
初中男仔打機女仔聊天,好多父母都頭痕。

有D學校小學都已經開始係咪, 家陣EDB仲懶叻話要推廣課本子化.... ...

小學已推IPAD 教學果D 係GIMMICK 啦...

本來用電子書唔一定壞事, 起碼書包都輕D... 有些人反對係護眼角度...

但有無必要玩埋好似EVI 果D 網上遊戲?

另一方面我係贊成小學開始學電腦, 唔係玩EVI 或FLASH GAME, 係學用電腦解決問題.

其實美國有D 州小學已經教小朋友簡單編程, 呢方面對孩子邏輯同解難有好大幫助.

但有次參觀一小學, 我問小4 開始學電腦, 有無果隻烏龜LOGO 學(其實真係當年好小學雞既野, 經典!)?!

原來佢地係學緊跟普張紙既指示, 在WINWORD 打句野, 或者在個PAINTBRUSH 劃個圈...

對比當年, 以現在官津學校既資源, 教呢D 真係大失所望.

retriever 發表於 16-6-22 15:34
"反為...現在好多家長話唔like傳統教學....但又反手機禁上網....甚或初中如是"

你上面呢句令人覺得有咁既 ...

唔用手機..ipad...電腦...上吓網攞料...會唔會局限左多方面既資訊呢

咁...禁用左....攞料咪用番傳統途徑囉....

mcl203 發表於 16-6-22 15:48
唔用手機..ipad...電腦...上吓網攞料...會唔會局限左多方面既資訊呢

咁...禁用左....攞料咪用 ...

傳統教學係講緊, 互動唔互動, 係咪多元多感...
傳統搵料係ON PAPER, 去圖書館, 去參觀...

上網搵係方便, 但我傾向後者, 特別對學生而言.
搵野都需要識搵, 去邊搵, 點搵, 但網上搵野係唔需要識搵架!

姐係計算機需快, 但都要學筆算.

retriever 發表於 16-6-22 15:55
傳統教學係講緊, 互動唔互動, 係咪多元多感...
傳統搵料係ON PAPER, 去圖書館, 去參觀...

點解你諗法只有 1 or 2....1 and 2得唔得??.........
所以話...某D小學傳統教學係有轉变

retriever 發表於 16-6-22 15:43
小學已推IPAD 教學果D 係GIMMICK 啦...

本來用電子書唔一定壞事, 起碼書包都輕D... 有些人反對係護眼角度 ...
今時今日邊間小學小四先開始用電腦咁落後?

現今官小都已經小一要用指定繪圖程式畫畫(簡單圖案), 小二用Winword照住幾句英文字打番出嚟(限時)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 16-6-22 15:57
點解你諗法只有 1 or 2....1 and 2得唔得??.........

簡易.

取易不取難...

你諗下識用GOOGLE/WIKI 之後, 有幾耐無去過圖書館搵料?!!

BTW, 我意思係過程(搵野過程), 比結果(搵唔搵到, 有幾快搵到) 更重要.

retriever 發表於 16-6-22 16:00
簡易.

取易不取難...
雖然唔多, 我每個月總會去至少兩次圖書館搵嘢
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-6-22 15:58

現今官小都已經小一要用指定繪圖程式畫畫(簡單圖案), 小二用Win ...

我係問小4 有無LOGO, 佢話無.

應該話, 成個小學都無任何類似簡易編程既教學.

hkpapa852 發表於 16-6-22 15:58

現今官小都已經小一要用指定繪圖程式畫畫(簡單圖案), 小二用Win ...
我小朋友 P3 X'mas已經去上中大果個乜 Cartoon program...用中大果個乜expression
即係已係P2開始教多元學習...乜小畫家...所以咪話原來仲好多家長想當年 ~~~

retriever 發表於 16-6-22 16:02
我係問小4 有無LOGO, 佢話無.

應該話, 成個小學都無任何類似簡易編程既教學.
簡易編程既教學

咁我又想知有邊D學校有呢?

hkpapa852 發表於 16-6-22 16:02
雖然唔多, 我每個月總會去至少兩次圖書館搵嘢
你定你小朋友?
小朋友用左GOOGLE/WIKI, 我諗佢幾難純因為搵野去圖書館.

retriever 發表於 16-6-22 16:00
簡易.

取易不取難...
咪同你分享左 1 and 2囉...你無俾$....斷估都唔易download到本free book瓜

回覆 hkpapa852 的帖子

咪就話無囉...
因為有其他官津有, 自己官津無才失望嗎?

意思係香港教育唔夠進化.

回覆:retriever 的帖子

宜家係資訊爆棚的年代,係網路搵完10萬個網頁,要識睇、分類、過濾、揀選合適的材料,同以前要識搵料、搵料難既年代已經不一樣了,大家需要的才能也不一樣了!

阿仔既project 有要自己/小組實地考察、有要錄音/制短片、有要動手做勞作、展板、整遊戲、攤位、諗present 既話劇、做powerpoint、寫report、畫漫畫、作故事、真係包羅萬有,至簡單的是oral presentation!

mcl203 發表於 16-6-22 16:03
我小朋友 P3 X'mas已經去上中大果個乜 Cartoon program...用中大果個乜expression
即係已係P2開始教多元學 ...

如果要去中大, 就唔係小學內既常規課啦...

都話唔係小畫家呢D 囉...

retriever 發表於 16-6-22 16:08

咪就話無囉...

學校有"簡易編程既教學"代表了甚麼?

所有學生一定有需要/一定有興趣去學嗎?

忽然想起上年(定前年)有個家長話自己小朋友間學校教得太淺, 話想搵間教深D既學校, 我即刻答佢:

你俾得起錢請個有料既補習, 教乜都得啦!

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 咪就話無囉...因為

原帖由 retriever 於 16-06-22 發表

咪就話無囉...
其實香港已經有好多元化嘅選擇,傳統學校唔啱仲好,咪選活動教學,甚至國際學校囉!

‹ 上一主題|下一主題