用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 谷的學校是否一定好?
樓主: Sask999
go

谷的學校是否一定好? [複製鏈接]

Sask999 發表於 16-6-21 18:59
其實開這個post係想大家做家長的冷靜的思考一下,唔好以為谷就一定好。要睇下小朋友是否適合,不要因為讀書 ...

同意得很!
老實說,小女能成績出眾固然可喜,但我又絕不介意佢hea 讀,開心便好。
如果一個孩子讀書讀到冇晒靈魂,又有什麼意義 !

醒目開學勳章 王國長老

回覆:谷的學校是否一定好?

識得個家長,大仔讀活動讀得如魚得水拎晒獎,但話考慮緊細女考唔考,我問佢點解。佢話就係見哥哥活動都ok,咪幫個妹轉左間無咁谷嘅幼稚園lor。點知妹妹話呢度無測驗默書佢唔肯定自己學左咩!

所以真係個個人唔同架!有d真係越谷越有成就感

引用:+本帖最後由+yuenkw+於+16-6-21+22:22+編輯

原帖由 yuenkw 於 16-06-21 發表

校名有J 得兩間,其中男女校的一間睇佢學校網頁, 個學校禮堂 ...
真係估佢吾到这間原來禁谷,可能冇中學关關

引用:識得個家長,大仔讀活動讀得如魚得水拎晒獎

原帖由 Charlotte_mom 於 16-06-21 發表
識得個家長,大仔讀活動讀得如魚得水拎晒獎,但話考慮緊細女考唔考,我問佢點解。佢話就係見哥哥活動都ok, ...
所以應該睇自己小朋友適合什麼類型的學校,而唔係一窩瘋去叩大家心中最勁/谷的學校。

谷唔谷真係好睇小朋友的性格同資質。我和老公畢業於同一家小學,就是樓上有人話12網好多人跳船的男女津小。我讀精英班,當年日日起碼六七樣功課(堅抄寫及重複形數學練習)都係個半鐘(最多)搞掂,默書考試在我眼中是教淺考淺,從不覺得此校谷。老公讀非精英班,是校內運動健將,但讀書拉牛上樹,非常討厭母校,一定不會用舊生分數報自行咁話。所以,做家長真的要理解孩子的能力,keep 住學習心態興趣其實比讀所謂名校更重要。當然,有機會應當試試,但發現唔對路,便要識得放手和轉校。

Athena2013 發表於 16-6-21 22:45
無聯繫中學係重點,呢個都係教育制度其中一個不公平地方

真係好同意冇谷唔谷,係自己小朋友跟唔跟到,同樣的功課,有人半個鐘,有人5個鐘完成,好多根本自己小朋友跟唔到就話谷,愉快學習happy school 又係,啲小朋友鍾意玩咪揀玩嘅學校happy , 鍾意讀書測驗考試咪注重學術學校happy lor. 啲家長有時自己錯配咪話谷lor.

引用:睇小朋友資質,好記性?學野快?數感好?鐘

原帖由 Bobo1210 於 16-06-21 發表
睇小朋友資質,好記性?學野快?數感好?鐘唔鐘意做功課? 愛閱讀? 串字快?有d小朋友 溫英文默書,溫半日 ...
如小朋友英默從來無理,但未試過錯,現在默句子?中默會在家寫一次,就唔肯再温,有時星期一温,到星期四才默,都係句子,最多錯一個字,通常係筆畫?數學日日話好淺,好喜愛數學,自己出數計,加減正負乘除少數都想學,錦係唔係"谷dable"? 這問題我都問了幾年。有幸現在幼稚園老師給我很好的意見。佢話學術係你最唔需要擔心佢,但佢要更多要思考的機會,只是背範本答案,追平均分和名次,對佢不是最好。希望我算選得對!

dereklg 發表於 16-6-21 16:09
我講果間係,全級/全校總動員咁樣谷,之後再挖10個8個精英出來再谷上谷,谷佢地去玩奧數果 d 野,好就好, ...
「天才與傻瓜都是用同一方法練成的」

引用:Quote:karen55407+發表於+16-6-21+16:33+挑

原帖由 dereklg 於 16-06-21 發表
係呀,受得果 d 咪好囉 !
我經驗係數學強的學生,是不用谷的

dereklg  過份比賽是惡魔,因為一些參賽的人比賽時勝負太重要,唔谷果個就會輸左少少比谷果 d   發表於 16-6-22 11:36

醒目開學勳章 王國長老

引用:谷唔谷真係好睇小朋友的性格同資質。我和老

原帖由 lambeanmama 於 16-06-22 發表
谷唔谷真係好睇小朋友的性格同資質。我和老公畢業於同一家小學,就是樓上有人話12網好多人跳船的男女津小。 ...
谷唔係罪,最緊要父母已準備好,小朋友又配合。
我朋友咪用舊生分入左呢間,佢仔讀開心幼稚園都日日鬧,一人一花,親子燈籠都要鬧學校攪親佢,年頭話轉校講到年尾。我睇怕未來十年FB都會繼續見到佢鬧。

Charlotte_mom 發表於 16-6-22 08:41
谷唔係罪,最緊要父母已準備好,小朋友又配合。
我朋友咪用舊生分入左呢間,佢仔讀開心幼稚園都日日鬧,一 ...
同意谷真係唔係罪。食得咸魚就要抵得渴。老實講,今時今日我手執廿分,無理由自行唔報呢間12網唔少人心水的津小。我不住12網,但100或110 起碼保留一個叩門的機會。說到底,我爸爸三兄弟,我自己兩姐弟,仲有老公三姐弟都係舊生,去到叩門階段,封信應該可以「多少少野寫」、希望多個機會啦。

引用:Quote:dereklg+發表於+16-6-21+15:57+舉一

原帖由 HK-MAN 於 16-06-21 發表
最緊要係小朋友讀唔掂時父母懂得盡快抽離,無謂免強.有啲家長因為名校,點都要仔女完成...最終小朋友對讀書失 ...
好認同。關鍵係培養同維持學習興趣,書要讀好多年,亦有啲名人係大器晚成。有啲資優生可能喜歡谷,但更多學生可能適合跟正常進度學習。父母應多和子女溝通。

引用:Quote:原帖由+HK-MAN+於+16-06-21+發表最緊

SingMom 發表於 16-6-22 06:13
無聯繫中學係重點,呢個都係教育制度其中一個不公平地方
係12網...無联繫中學唔係重點....大量正中學學位
重點反而係...強直联小學太多....學校要上位攞成績先係重點

SingMom  我唔係指12網,係一般而言  發表於 16-6-24 01:40

Athena2013 發表於 16-6-21 22:45
有去過佢簡介會既, 就知呢間一定唔係輕鬆既學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果係男女校果間。 谷咩?

引用:Quote:原帖由+dereklg+於+16-06-21+發表舉

原帖由 darling333 於 16-06-21 發表
SF**嗎?tks
通常谷的小學,不論津小或私小,是沒有聯繫或直屬中學,要靠升中成績來表現學校或校長功績的,所以沒有話谷是好學校之說

lambeanmama 發表於 16-6-22 05:56
谷唔谷真係好睇小朋友的性格同資質。我和老公畢業於同一家小學,就是樓上有人話12網好多人跳船的男女津小。 ...

你地青梅竹馬

964000 發表於 16-10-2 22:52
你地青梅竹馬?

老公高我一班,但時常在教員室踫面,我是級長,他則日日排隊打手板。然後升中又遇番,讀同一中學。所以都算係青梅竹馬。(emoji)(emoji)

yuenkw  緣分呢!  發表於 16-10-3 00:06
‹ 上一主題|下一主題