用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 什麼小學會適合語言能力較強的小朋友呢? ...
樓主: boboalmighy
go

什麼小學會適合語言能力較強的小朋友呢? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

boboalmighy 發表於 16-6-19 17:26
多謝你的解答!似乎真係唔好旨意local 學校有咩支援。
唔望,可能有意外收獲  (我响SFA嗰年,的確喜出望外!)
望,就實會失望!

一般學校普遍支援會差d,個亦有d學校比較積極利用校外課程去幫學生

YanKanMom  Very well said  發表於 16-6-22 14:26
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

boboalmighy 發表於 16-6-22 11:00
如果有一個小朋友, 小一時語文能力已達中一程度。 學校會點處理? 當佢一般學生? 一點支援也沒有? 還是 ...

我唔知大部份學校點處理,但知道有位女孩,曾就讀於某傳統女校,老師見到佢英文用字同語法並非學校所教授嘅,一律當錯!捱過6年小學,中學嘅老師更過份,處處針對,最後... 跳班去咗讀高中IB課程!
我响阿仔讀嘅津小新生家長日時,校長show過一張圖
有3個不同高度嘅小朋友,响足波場圍欄外睇球賽,有3個木箱,到底~應該每人企响一個木箱 (最矮嗰個依然唔夠高,睇唔到),定係,最高嗰個唔企都睇到~俾矮d嗰兩個企箱呢?

呢個係資源分配嘅問題,津校唔當資優係SEN,又或者應該咁講,EDB俾SEN嘅錢,唔包資優!所以資源係唔會落响資優兒身上,除非你有其他學習問題!

講返資優兒,初小唔好望有咩俾到你,最多係比賽機會,上台機會,到高小,edb同資優教育學院都有遙距課程或課堂可以俾資優兒,但要學校提名,即係要睇學校政策,有d學校只提名積優學生,有d會只限小五或小六學生,小四無份!部份學校會較積極引進校外課程,有d唔會理...

總之,自求多福,如果孩子讀傳統學校,希望小朋友响學校跟老師要求交功課/做卷,唔好太出位!

朋友圈有個小女孩,今年小三,我見佢讀嘅直資小學好欣賞佢嘅語文天份,亦有發掘/培養佢其他才能,如果想俾孩子多d空間成長,可考慮一d二線嘅直資小學!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

IloveJJ 發表於 16-8-30 00:08
其實語文能力高,點解要支援呢?語文能力高,即係睇得明好深既書,識寫一篇好文章嗎?還是有其他?咁照讀原 ...
如果孩子某方面能力高,佢有機會响嗰科課堂上出現行為問題另,好多時家長講嘅支援,仲有增潤課程
又或者,有無老師會俾機會佢發揮長處?

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

IloveJJ 發表於 16-8-30 11:05
我聽過呢樣野,但語文同數學唔同,就算超前,睇返淺既書都無問題架?
我只係話有機會
而我早前已講咗一個語文資優响學校遇到問題嘅例子

個個孩子都唔同,無話一定有問題 or 一定無問題

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

IloveJJ 發表於 16-8-30 15:08
唔好意思,無意冒犯,只係見樓主一再強調津校如何欠缺資源,彷彿浪費了他孩子的天賦般,就好奇想知。我孩子 ...
我自己當初選校,都會諗:呢間學校可以俾到d乜我嘅小朋友?!作為家長,人力有時窮,唔知道外面會唔會得到一d支援,唔好浪費咗孩子天份

久而久之,發現大部份嘅學校都唔多重視幫助培養孩子嘅長處

我唔會話係好事定壞事,唯有接受現實,我地嘅教育係倒模式嘅
但天份唔用,係會無咗嘅,有時會心痛:點解我地嘅教育制度係咁
我最想要嘅支援,係老師們會重視孩子們嘅不同,唔會硬要佢地"一樣"!

孩子們個個唔同,可能你比較幸運,遇到好老師,無呢個問題

Rachelmummy2008    發表於 16-8-30 17:55
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

話時話,以我所知,直私嘅資源唔一定好過官津,d錢點用,好睇校長方針
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

IloveJJ 發表於 16-8-30 18:16
咁你可以在家因材施教囉!只要佢返學無行為問題就可以啦!我睇一啲天才、傳記、育兒書籍,都無一個天才係靠 ...
呢排IAL放榜,培僑出咗個中五考到3A*,入牛律,然後好幾份報章有佢嘅訪問但另外其他學校中五有4A*嘅,就唔多覺有報導 (其中一個爸爸呢排出書,有爸爸嘅訪問,輕輕帶過阿仔入劍橋)

我無問當事人,但個人覺得係學校搞嘅PR嘢,就係想話俾人知,佢地會"因才施教"

至於作為父母,對現時社會支援及期望,人人唔同,可喜嘅係你好着地,我就... 希望用行動爭取多一d,我要俾阿仔知道:如果合理,就算得到嘅機會好微,我地都要嘗試去提出/爭取!

上面提到嗰位女孩,向學校提出入HKAGE,傳統小學原來從來都無呢樣嘢,經佢多番爭取,依家佢嘅師妹有機會被提名入HKAGE喇!

其實資優兒天生EQ比較差,佢唔明點解其他人諗唔到 / 唔同佢,好多時無乜同理心,部份仲有完美主義傾向,呢一大堆嘢會影響佢地嘅社交,支援資優生嘅必修科,其實係情意教育,以及家長支援,呢d比學術上嘅支援重要!

garynatalie  Well said  發表於 17-3-23 15:19
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

IloveJJ 發表於 16-8-31 09:54
回覆 小曳人 的帖子

咁我覺得你自己搵到,要求學校俾你參加,又ok喎!因為你係靠自己去主動搵,呢個係你努 ...
不幸嘅,係有學校連呢d都唔願意幫手,家長就唯有轉校
所以,選校時,最低限度要了解學校對資優嘅政策,如果係保守的話,唔好揀!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

我曾經都聽過一間直資會有類似安排
呢d case唔多,好少學校會咁做,反而轉校跳班嘅例子會多d
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

我知道個case係優才,中一之後跳中四 (兩級),學校提供1:1 補習,幫佢應付較弱嘅語文,個男仔讀完中五就攞船入咗中大

我當初聽到YW可以安排個別科目跳班,都覺得好吸引,可惜阿仔無緣入讀
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

setom 發表於 16-9-1 22:47
是黃日吧? 佢哋旭日兩兄弟都好勁, 萬中無一啊..
佢地每一個都係獨特嘅,就算IQ比佢地高,大家付出嘅唔同,遇到唔同嘅老師,結果都會唔同!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

964000 發表於 17-1-3 19:38
兩個數理資優,中學讀優才,分別14同16歲跳級入了中大,讀物理及工程。
...
最近收到風,細佬轉咗去另一間本地大學!亦轉埋科~
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

964000 發表於 17-3-23 21:52
轉甚麼?醫科?

唔係,佢唔似知自己想讀咩!好似話做研究
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

yyycheng 發表於 18-3-24 07:22
請問你朋友女兒讀邊間?
紅磚屋