用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2016-2017年度統一派位回顧
樓主: hkpapa852
go

2016-2017年度統一派位回顧   [複製鏈接]

多謝分享

宏心 發表於 16-12-22 22:40
點解有人乙一不入,有人乙二三反而入到?可能是前者的電腦編號極大,後者的電腦隨機編號極小。只要大家的電 ...
EDB好似要派晒乙一先䦕始派乙二喎
無可能同一間學校有人乙一派吾到,而其他乙二派到喎

回覆樓主:

thx papa

醒目開學勳章 王國長老

宏心 發表於 16-12-22 22:40
點解有人乙一不入,有人乙二三反而入到?可能是前者的電腦編號極大,後者的電腦隨機編號極小。只要大家的電 ...

這是不可能的
一定係派晒俾乙一,而派俾乙二、三,如此類推
通常都係溝通上錯誤,例如朋友話乙一,其實係甲一。亦有聽過有人當乙一係「第二志願」(因甲一至係最心儀),明明入乙一但形容為第二志願。
亦有機會係技術性出錯。將甲123填得太易入。甲部中左,自然無得處理乙部無機會入乙1,所以出現人地乙2中左,自己乙1唔中了

回覆樓主

40網,聖紀文乙二有人入有人不入。

12網少少分享~
我自己今年
甲1: 軒銅
甲2: 軒灣
甲3: 留空

乙1: 軒銅
乙2: 李賜豪 (唔敢擺軒灣,因為知一定冇)
乙3: 寶血  (本來想擺北官,但又覺得北官可以擺4)
乙4: 北官(保險線)

結果,本人好彩抽到軒銅,另外知道有同學仔乙123擺晒女校衰左,佢乙5擺北官入左
另一個又係乙123擺晒女校衰左,佢乙7北官唔入,入左乙8官立嘉道理

回覆樓主

今年14網真係好難玩!一來唔夠位要借16網3間中游學校既位幾十個,二來佛康及啟基係表上打哂** (代表有需要時會加班) 三來受世襲生影響熱門學校係統一派位係少過一半

所以只要甲乙一或二唔中,極大機會直落啟基

興幸我抽中乙一,但身邊既同學仔有幾個都去左啟基,而家忙緊叩門中

happypapapa 發表於 17-6-10 18:56
今年14網真係好難玩!一來唔夠位要借16網3間中游學校既位幾十個,二來佛康及啟基係表上打哂** (代表有需要 ...

但係 14 網除借 16 網果 3 間外,仲有邊間放乙二都仲有機?最難諗係避免跌入寶校的安全網

回覆 hkpapa852 的帖子

朋友62網以下情況,供參考:
甲部唔中。

乙1: 石鐘山
乙2: 柴天
乙3: 天佑
乙4: 梨木樹天主教

最終派乙4梨天。

ys_ka 發表於 17-6-18 13:47

thx
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ys_ka 發表於 17-6-18 13:47

thx
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

chBB 發表於 16-6-24 17:30
34網, 乙一入唔到何壽南

兩年後到我,我仲一心一意,甲一乙一何壽南

回覆 Rain_bo_ma 的帖子

係, 我地呢區超難玩... 北官乙二都有人入... 其他全部凍過水....

回覆 apple1990 的帖子

31網 如你這樣說 .  乙二 方樹泉. 機會是否會大D.

hmh001 發表於 17-7-10 14:00
回覆 apple1990 的帖子

31網 如你這樣說 .  乙二 方樹泉. 機會是否會大D.
吓...#31 方樹泉,去年放第十(即包尾)都中喎!

apple1990 發表於 17-7-10 20:38
吓...#31 方樹泉,去年放第十(即包尾)都中喎!

31網好難揀! 基道 羅裕積 乙二無咩機會
方樹泉近屋企

hmh001 發表於 17-7-10 21:48
31網好難揀! 基道 羅裕積 乙二無咩機會
方樹泉近屋企
羅裕積乙二仲有机會

apple1990 發表於 17-7-10 22:00
羅裕積乙二仲有机會

聽說2018/2919學年 超6萬人 太多人爭!
穩中取勝!當然,希望博一博 循道!
聽說基道收生人數好少,羅裕積 我沒有太多了解!今年有好多人叩門!突然變了一線學校!受歡迎!下一年!乙二 又無咩機會!

hmh001 發表於 17-7-10 23:56
聽說2018/2919學年 超6萬人 太多人爭!
穩中取勝!當然,希望博一博 循道!
聽說基道收生人數好少,羅裕積 ...
建議喺教育局網頁查吓,直至去年#31 都有幾十個學額借畀隔離校網,而且三間有多餘學額嘅學校就係方樹泉,其餘就係佐官及廣官!若然方樹泉係妳可以接受嘅學校,可以講乙三係必入!
‹ 上一主題|下一主題