用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 16網情況
樓主: arale03
go

16網情況 [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

所以話你唔清楚, 你呈分代表咩 ? 學校呈分代表你係學校裡面成績, 你點樣認為你係去到全區頭個批學生 ??

你想清楚只要間學校出得淺少少,個個成績都可以好高分啦,咁就唔使小三 TSA

個個家長以為學校呈分就等於以自己小朋友成績 ? 派位係要同跨區, 同區鬥, 點可能單憑自己學校呈分作為
派位標準, 你係學校拿 90分就可以去BAND1? 分分鐘連其他學校中游都未到, 完全無客觀標準

呢樣就足以證明點解小三 TSA 越出越深, 呢個就係客觀標準去測試學校學生有幾好, 亦係定學校 BANDING 嘅指標,亦都解識埋點解只係考 中,英,數,而唔考埋音樂,體育,常識....等等

你無論呈幾多次分都係學校裡面自己比自己, 做唔到你點解優於其他學校要去 BAND 1,人地要去BAND 2或BAND 3,當然,呈分係要哪個客觀情況免得小朋友係 6年班失準而派得特別差,佢地亦唔想好似以前咁一試定生死比人狂鬧

你想清楚啦,  望吓我幾時注冊啦, 點會唔清楚

不過係呢到唔好講得太遠, 派得唔理想嘅家長即管去叩門試試,免得日後心裡面有條刺

回覆:Hoho_baby 的帖子

謝謝分享!

Bettylau 發表於 16-6-8 15:11

所以話你唔清楚, 你呈分代表咩 ? 學校呈分代表你係學校裡面成績, 你點樣認 ...
唔想side track人地個post, 你自己去考試局同教育局睇清楚資料吧!

當然, 你可以繼續相信自己係啱既, good luck!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+Bettylau+於+16-6-8+15:29+編

原帖由 Bettylau 於 16-06-08 發表

為己為人,為自己仔女,建議早日了解派位制度。我都唔想扯得遠,不過怕有家長被你誤導。

hkpapa852 發表於 16-6-8 15:30
唔想side track人地個post, 你自己去考試局同教育局睇清楚資料吧!

當然, 你可以繼續相信自己係啱既, good  ...

你去信教育局嘅網 ? GOOD LUCK, 你睇到嘅係對外解析過程, 唔係內部用途,

你 PRINT 到份內部指引出來先講啦

正如 南丫海難 資深高級驗船主任口供講 : 新船用新例, 舊船用舊例,  唔係要上庭外間人永遠睇唔到政府內部點操作

派位制度同 BANDING 亦係唔同區份小朋友身上了解教育局派位同 BANDING 關係, 12 14 16 41 11 91都係咁, 技術上教育局可以透過標準化 (放入BAND 1 同 BAND 2 系數) 校內成績去將同區 BAND 1 同 BAND 2 學生成績區分

信則有, 不信則無啦, 如過唔係個個都唔使就去爭 BAND 1 小學啦

回覆:16網情況

大家點睇救世軍韋理夫人?點解冇乜人講?

回覆:happylogin 的帖子

咁你女中學派左邊間?

happylogin  聖馬可  發表於 16-6-10 10:17

引用:Quote:Bettylau+發表於+16-6-4+15:44+派到

原帖由 happylogin 於 16-06-08 發表
我只係路過, 我女剛上年係畢業生, 其實佢地真係唔係出面D人話咁多功課. (只要唔係讀D班), 當你地小朋友去到 ...
超級同意! 我仔今年小一,完全唔係出面所講咁谷,老師好有愛心,學校協助小一生適應做得非常好!
我地同幼稚園啲同學家長仲有聯絡,以今年小一課程及功課量比較,梁李深過新基好多倍!

引用:+本帖最後由+Bettylau+於+16-6-8+16:37+編

原帖由 Bettylau 於 16-06-08 發表

我諗你真係搞錯左,升中係計前2屆時pre-s1嘅成績,以及3次學生呈分成積而計算出來結果,我唔明你你個小朋友都未升中,點解你又咁肯定係tsa呢,我女小學個班主仼同佢地講過,叫佢地考pre-s1試時要盡力考,因為會影響師弟妺,唔同老師都唔明白派位制度?加上新基灣都不太著重tsa試,只係好似平時會比D tsa卷佢地做,而沒有加操佢地,如果計你之前咁講,佢地咪要操D同學仔希望tsa攞到好成績,以免影響學校banding? 你去升中派位個面了解一下先。

回覆 MandySo324 的帖子

梁李不錯的,我仔讀了四年都是開心上學的.校長和老師都很nice和有經驗。你可上他網站看看,很多課外活動亦經常拿𡘾。

回覆:yuenheimama 的帖子

謝謝分享!

回覆:Bettylau 的帖子

大家做同學仔了

引用:Quote:Joyce_Choi+發表於+16-6-4+12:51+勵

原帖由 rebecca333 於 16-06-08 發表
根據以往經驗, 16網一般都是兩間基灣, 丘佐榮 同柴米較受家長歡迎, 睇中一派位就以愛蝶灣基灣, 其次是舊基 ...
丘佐榮不是和香港中國婦女會中學聯系,婦女會中學沒有聯繫小學的

請教前輩,
筲箕灣官小近兩年轉左校長, 係咪好左?

今年16網分左位俾14網, 16網變得仲難了....

回覆:peggy_pigpeg 的帖子

我囝囝出年派位,丘佐榮、愛官那間好些呢?請指教!

回覆 Bettylau 的帖子

好怕講到似層層又prove唔到嘅post..大家真係要慎讀

zanezane 發表於 16-6-12 08:13
回覆 Bettylau 的帖子

好怕講到似層層又prove唔到嘅post..大家真係要慎讀

只係好多人太天真, 只要政府係網上面出嘅嘢就當真, 而盲從付和拿住政府寫出來嘅嘢來跟佢講去相信, 漏動百出而唔去理嗟, 唔好以為樣樣嘢都可以公開拿出來審先得咖,  

莫講話你唔知佢有內部指引, 你自己有眼睇點樣對驗鉛水黯住大陸預製件公司同房署無事, 點樣推普教中同部份學校校長......, 點樣玩校本交換條件, 點樣玩國教, 點樣內部運作引致南丫海難, 點樣利用TSA殺校, 點樣互相租對方屋呃房屋津貼.....一單一單爆出來政府內部運作,  好多係你唔了解政府內部點做嘢而去選擇性相信

講就講咗, 你仍然可以選擇性去相信政府網上面講嘅嘢 同運作方式, 留意 ..TSA 設計幾時開始, 目的同結果係唔係想將教育係統 LABEL化, 將學校同學生歸邊? 方便整體學券制推行 ? 當然而家行到半路, 不倫不類

Bettylau 發表於 16-6-12 10:09
只係好多人太天真, 只要政府係網上面出嘅嘢就當真, 而盲從付和拿住政府寫出來嘅嘢來跟佢講去相信, 漏動百 ...
的確,政府講既嘢有時要諗清楚先好信,不過點都俾唔知乜頭乜路既路人甲乙丙講既嘢更值得相信。
話時話,你係令一個帖一直都未答我你話QC將會撥去俾東區既消息來源喎?

happy+    發表於 16-6-14 15:16
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題