用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Joseph 和喇沙有得叩門嗎?
go

St Joseph 和喇沙有得叩門嗎? [複製鏈接]

回覆:St Joseph 和喇沙有得叩門嗎?

如果有意申請喇小叩門,請將申請文件放入呢個「常滿」膠箱。

引用:聽聞st+Joe+得少過一隻手的扣門位,+機會渺

原帖由 hippoo 於 16-06-03 發表
聽聞st Joe 得少過一隻手的扣門位, 機會渺茫
其實津校每班會有三個留級位,但一般極少學生會喺小一留級(例如喇小會有18個留級位),學校會用呢尐位嚟收外來學生,不過唔少學校都寧願睇成績去收小二以上嘅插班生而唔會用盡小一留級位收未有業績嘅幼稚園叩門嘅學生。

回覆:lemontree2015 的帖子

您嘅申請文件可能已經唔係放喺呢個「常滿」箱.........因為自上星期六起已經換咗幾個紙皮箱。Good Luck!

引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-6-6+22:18+您

原帖由 hopeclover 於 16-06-06 發表
其實信封會唔會全部被打開?還是都係抽獎甘抽中先打開?
據講係會睇哂每一份申請書,但如果由開始睇落去已經覺得唔多吸引就會skip,所以內容一定要夠essential及impressive,可以吸引到校長或副校長睇哂成份申請文件就有較大機會。

ak46 發表於 16-6-6 22:18
LS請我個囝讀我都唔會比佢讀,你知喇男校,六年日日對住,上埋中學又幾年對住……唔怕一萬,只怕一千。真心 ...

驚乜? 驚搞基?放心啦,喇沙經常同其他女校搞聯校活動,早排同協恩一齊搞遊學團,過去亦有同瑪利諾搞音樂會,女拔萃搞Orienteering Workshop,瑪利曼搞Christmas ball....etc. 學界比賽仲周不時有女fans捧場。我驚阿仔將來掛住拍拖多過搞基啦。

hppa    發表於 16-6-7 09:14

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-06-06+發

原帖由 keep-calm 於 16-06-07 發表
咁多申請文件,睇晒真係要好多時間⋯係咪要係cover letter 立刻表明有乜獎乜cert? 請問有冇人知道小一叩入 ...
叩門收生嘅準則一直都係撲朔迷離,而且學校亦未必只係衡量幼稚園獎項或證書呢尐標準,具體收生特質只有學校管理層先至答到您。不過據我所知學校傾向睇有實質小學成績嘅學生去插班,所以收叩門生非常少,如果今年叩門唔成功,努力準備一兩年申請插班,到時學業及有代表性嘅獎項成績就好肯定有用。

引用:到目前為止,有人收到叩門通知未?

原帖由 wwking 於 16-06-27 發表
到目前為止,有人收到叩門通知未?
下學年轉新校長,據聞叩門及插班試都提早完成,預祝各位完成筆試嘅申請人好運!

引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-6-27+13:16+

原帖由 retriever 於 16-06-27 發表
係一咪一般只CALL 自行向隅客? 特別係25分果D?
叩門收乜野學生一向都係撲索迷離。不過據聞近年都有自行階段25分收唔哂嘅情況,而唔少準備囝仔將來報讀LS嘅舊生喺好早之前都會返母校出唔少力,不過唔清楚萬一需要叩門係唔係真係有幫助。

引用:回覆+RockMusicLover+的帖子 明白呀...不

原帖由 retriever 於 16-06-28 發表
回覆 RockMusicLover 的帖子
就係想送個未信教嘅仔去教會學校變成信教囉!

TKLC  Agree, 所以教會學校應該收多D非信徒學生,咁先做到傳教嘅目的  發表於 16-6-28 14:37

wwking 發表於 16-6-29 10:35
我朋友等LS叩門電話,去洗手間都機不離身,神經緊張,結果電話跌落馬桶裡,見她這樣子真心痛。 ...

叩或插任何學校都應該平常心,做左應該做既事就OK,無須俾自己額外壓力。唔好搞到星展銀行打尼就三魂唔見七魄。

hppa  yes, just try your best  發表於 16-6-29 12:47

引用:最幣唔知幾時通知叩門,起碼無電話都知道幾

原帖由 wwking 於 16-06-29 發表
最幣唔知幾時通知叩門,起碼無電話都知道幾時可以放鬆。我本想暑假約埋小朋友去玩吓,她說邊度都唔想去了, ...
又唔好咁.....成績表都未派又要再埋位做練習!?Oh No....!盡情享受暑假,喺愉快假期當中學會更多書本以外嘅野好過啦!

引用:係,佢有spb+offer。由細起培養,發掘了他

原帖由 mamingyin72 於 16-06-30 發表
係,佢有spb offer。由細起培養,發掘了他在長跑和網球的天份,在比賽常常取得冠軍。我諗讓學校看到了他在 ...
哦....又係朋友嘅個案。我尋日特登揾咗學校田徑會負責嘅家長問過,學校從來冇收過閣下所描述嘅幼稚園長跑小超人讀P1,或者閣下朋友會唔會叩錯另一間在夢中嘅喇沙小學呢?

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-06-30+發

原帖由 bubuG 於 16-06-30 發表
可能真有這件叩門事,但當事人根本唔係什麼跑步超人,果d奬係咩料大家心照啦。

...

叩門收乜野學生真係撲索迷離,校長講過叩門階段收生唔係佢一個人可以話到事(因為仲有更高層),可能您嘅想法係正確,但我唔想其他人喺EK散播錯誤嘅信息,認為要叩門入學校就一定要將讀緊K嘅小朋友被訓練成小超人。

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-06-30+發

其實你咁講我覺得好過份,佢fb亦有放LS嘅校服相,點樣係夢中叩到?

fb尐野都好信?我見過有人喺fb post咗尐住豪宅相話自己係有錢人,最後被人踢爆原來喺專做超級樓盤嘅地產經紀。可能您fb入面既朋友個朋友個朋友個朋友個朋友真係叩到喇小,不過喇沙田徑會上上下下都未見過其人嘞!

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-06-30+

係,我想嘅講就係charlotte mama 講嘅依樣嘢,但個個認為d比賽無代表性就無用。其實好多個商業機構舉辦咗不 ...
學校就算收特異功能嘅學生係需要有關項目嘅香港法定機構嘅比賽成績去支持,例如香港田徑或網球總會等等。「商業機構」舉辦嘅比賽如果有代表性?

我去過佢屋企,亦見過佢個仔,見到佢fb放佢仔著LS校服嘅相,咁都有得假嗎?我想講我依個唔係朋友嘅朋友嚟㗎 ...
我冇話您朋友有個仔係假嘅,亦都冇話過您朋友(或朋友)唔係喇沙學生,不過佢一定唔係經您所講嘅途徑進入學校,因為我所講過田徑會未見過其人。

引用:可能跑步方面的獎項真係無代表性,但佢另外

可能跑步方面的獎項真係無代表性,但佢另外亦有網總舉辦 ...

哈哈!如果您有留意我之前喺EK嘅帖,就會知我同香港網總係野乜關係。恕我孤漏寡聞,我真係未見過網總有幼稚園組別嘅網球比賽。

小曳人 發表於 16-6-30 09:41
就係連插班入 (有認受性獎)屬會都唔知,叩門入,都無認受性嘅獎,又點會知?!

我只係想講:過往校長係無 ...
咁咪就係撲索迷離,可以製做好多幻想空間囉

引用:+本帖最後由+mamingyin72+於+16-6-30+10:02

呢個比賽更加唔使check,「黃紅波」係初小學生嘅比賽,六歲以下打個隻叫「橙」spongy波,而且冇正式比賽,只有「明日之星計劃」。如果您朋友囝仔可以越級挑戰,網總又俾佢參加,仲要贏埋就真係利害!

引用:+本帖最後由+mamingyin72+於+16-6-30+11:41

升咗小一就叫做插班,唔係叩門。

‹ 上一主題|下一主題