用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試到了,你地最驚邊一科?
樓主: lukeskywalker
go

考試到了,你地最驚邊一科?   [複製鏈接]

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-6-5+13:04+

原帖由 MASAYA 於 16-06-05 發表
其他方面抦到七彩?
係囉,佢係讀書自覺D咋,其他方面好惡頂:叫十次都唔去沖涼刷牙、記得攞東又唔記得攞西、唔見嘢永遠搵唔到要搵爸爸、問親乜第一件事永遠講咗I don't know先。

讀書以外既嘢,阿妹就可靠好多。阿妹最大既缺點係臭脾氣。

回覆 little_yolky 的帖子

唔知累唔累事。但我仔三年班跟咗呢個中文老師,中文提升咗好多。中文功課小三上學期經常 拎丙,到下學期近結束,佢終於拎咗個“甲”,在我面前歡呼(佢小一二時經常拎),其實我仔又真係甩漏,一個字改正兩次都可以再錯

全班同學都怕呢位老師。我仔上中文堂會特別留心,怕出錯被鬧。對於我來講,我是喜嚴師的。但過嚴,就怕有反效果。

引用:回覆+little_yolky+的帖子 唔知累唔累事。

原帖由 babywoman 於 16-06-05 發表
回覆 little_yolky 的帖子

唔知累唔累事。但我仔三年班跟咗呢個中文老師,中文提升咗好多。中文功課小三上 ...
小孩子都係先中意老師,才會中意果科或學校的,我小學啲老師都係超級嚴,但有D老師我哋知道佢係為我哋好,有D就惡得太過分了。嚴都唔一定要惡的。

回覆:考試到了,你地最驚邊一科

引用:終於溫完最艱難既兩科:中作同數學。中作唔

原帖由 IloveJJ 於 16-06-05 發表
終於溫完最艱難既兩科:中作同數學。中作唔難溫,因為根本無乜可以溫。但科數學呢!上學期或下學期 ...
知識要多温先牢固嘛!

我女派番卷,我望吓錯的題目,同類型的,從來沒有錯過。問她,她說睇錯 ,不是有check卷嗎?點解睇吾到? 抓晒頭。

好彩係普通一次考試,如果係考狀元,十年窗下佢咁樣screw up,真係眼淚在心裏流。

IloveJJ 發表於 16-6-5 22:40
終於溫完最艱難既兩科:中作同數學。中作唔難溫,因為根本無乜可以溫。但科數學呢!上學期或下學期 ...

初小數學,同生活算有關連!我個仔學長度,攞把尺左度右度,樣樣都度下,重量,我比個整蛋糕磅仔佢,佢又乜都放上去磅下,時間就叫佢計下平時生活唔同事情用幾多時間!總之盡量應用在生活上!相信小朋友會較易掌握.

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-6-5+22:40+終於溫

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-06-05+發表終

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+16-06-06+發表

原帖由 IloveJJ 於 16-06-06 發表
係呀!你講嗰啲,之前我同佢做晒啦!响屋敏又度又磅,去超市又搵唔同物品嚟睇重量。不過,係教嗰個題目既時 ...
識磅識度係代表識睇, 識做題目又一回事。因為題目會要求運算嘛!
平時磅完度完,有要求佢做換算嗎?有冇順手計埋加減?  平時教完嗰個星期有做温習,但之後忘記了,應該係未牢固,變為自己嘅知識。好似我早已將啲phy、chem、bio還比老師一樣,讀完,嗰吓識咗,冇再經常讀/用,會忘記一樣。除非嗰樣課題我特別有興趣,教完我會到依家都記得,否則,早已灰飛煙滅

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+16-06-06+發表

係呀!你講嗰啲,之前我同佢做晒啦!响屋敏又度又磅,去超市又搵唔同物品嚟睇重量。不過,係教嗰個題目既時 ...
明白!咁真係有D難度!呢樣可能要等你小朋友慢慢長大,個腦嘅資料處理同記憶成熟D之後,會改善,可能佢真係比一般小朋友困難一些。
我細個都係,不過我唔係數學,數學反而我幾好,我文字方面好弱,跟現今講法可以叫讀寫障礙,我係好難記得到個字點寫點串,好辛苦記得,但轉眼就忘記,好似辛苦完一日賺得嘅錢,轉頭跌咗係街咁痛苦!只可繼續每日工作,等一日唔會再跌咗D錢!
所以,你小朋友就算學完嗰一科,都可能要keep住度來度去,磅來磅去,去繼續保持記憶,一定記到的,只係需要更長時間。我到而家,都有時要刻意望清楚下D字嘅寫法,尤其比較少用嘅字,係某處見到就即刻自己記下寫下,等自己唔好跌下少D跌下少D!
我處理到數字,但處理唔到文字!有人相反唔出奇!

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+16-06-05+發表知識

我哋平時逢星期日溫習,會叫佢做返該星期教既題目同類既練習。咁攪法,嚟緊要每日做,不斷重覆,先唔會忘記 ...
我同你相近,我都係唔溫數學都唔太差,剛升小時,我都以為科數學唔多洗溫,但原來唔係,一來而家數學題目唔係直文直路出,二來我個仔數學邏輯普普通通,都要重溫下,先消化到所學嘅嘢!

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-06-06+發表係

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-06-06+發表係

我囡都係今日考中文作文同數學,兩科都係我囡比較弱既科目。
希望阿囡生性,聽我講做完要check卷喇!佢有次數學小測竟然有一頁漏做,好彩阿sir 比機會佢做番昨

數學下學期冊A既topic, 以為好淺唔駛溫,點知反而要用好多時間溫番

係呀!你講得啱,佢就係咁,佢文字反而可以記好耐,例如英文默書嗰啲,平時默完,到考試都仲記得8899。我都 ...
我個仔都係文字記憶好好!數學佢係要多D時間消化下,但又唔會學咗都無晒,都有返8成記得!
你小朋友如果真係本身數弱,咁都無乜捷徑!只可用努力補救!我都唔鍾意公民嗰種學習方法,但真係有小朋友work, 呢D都係交返父母自己決定學唔學

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+16-06-06+發表識磅

梗係有做啦!咁佢小二,或小三上學期有考架嘛!唔識計點得?弊在佢就係學你話齋,考完就俾返晒老師,但數學 ...
咁可能佢要理解完keep住做一排先得

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-06-06+發表梗

‹ 上一主題|下一主題