用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 普教中真如洪虎猛獸?
go

普教中真如洪虎猛獸?   [複製鏈接]

我覚得还可以,平日未听过阿女講普通話,佢同人溝通係广東話,係学校同学间係广東話,見到pth人先轉丽音用pth.

我諗楼主係听到坊间对用普教中成效成疑,有d担心,多过怕跟唔上吧~~坊间話普教中对寫作無幫助,小朋友朗讀時有d字唔識用广東話謮之类……

Btw, 我地口試係分两part, 朗讀用pth, 討論用广東話。

5kin 發表於 16-5-29 18:52
「普教中」的確令土生土長家長心裏頭唔多舒服,
總係覺得似會搞到自己小朋友會蝕底咗;
有唔少国內人子女係HK讀幼稚园,識广東話、繁体字,屋企講pth, 係有优勢~

5kin 發表於 16-5-29 21:25
如果佢屋企講嘅係無鄉音,標準嘅普通話,屋企又有教正確嘅拼音,當然有着數。
佢地係大陸黎,点解会講唔到正確pth? 我女游水教練係大陸人,个女讀SC, 会繁体字广東話,係屋企講pth, 禁仲唔比我地有优勢?

jesswu 發表於 16-5-29 22:19
多謝前輩媽咪分享……
希望小女能順利過渡……慶幸語言能力尚可……

担心跟唔上,好好利用呢幾个月進補下拼音就ok, 好快適应~
你放心,我pth極爛,同女温書由头到尾广東話,佢自己番去識轉台~係屋企無人講pth的~

拜託,而家又唔係去參家国家誴委普通話水平測試,小学上普教中堂,听得掂講得明唔係比我地d平曰唔用pth溝通既有优勢,唔通印度人重囗音英文就係差过我地d英文?

5kin 發表於 16-5-30 01:09
如果你認同屋企請個外佣,可以教到小朋友好嘅英文,我都無話可說啦。

唔通你对來港這批移民既認知只係深水埗劏房既家庭?落得hk有两批,別忘了唔係个个乡下出城,有好多优才㗎!有厚職,仔女讀私校,交幾千一个月学費……去朗誦節見过果大批pth母語既,都水凖好高。我大女年代無呢类人參加,而家係爆場,如果你仲以為个个乡音未改,就真係要多去朗誦節觀賽。
要考拼音既係普通話科,唔洗呈分。平曰上中文堂,佢听同講点都比一d普通話基礎都無既同学好。

嗱~~唔好又拗高薪厚職來港,有錢同高教育水平就無乡音呀~

十万九千七年前有个帖講囗音……而家又重新討論过~

shadeslayer可記得?

serinac 發表於 16-5-31 15:34
冇得簡,但可以自己為小朋友多作準備,上小一時就易適應啲。

就好似我女兒咁,在K1時係英粵班,到K2都冇英 ...
我都係~K1英普多人爭,而且我屋企無人講pth, 去面試不利,所以先入英粵班,收左再寫信去学校,話如果英普班有位就想轉入去,成功左~~K3再学埋拼音,小学普教中無难度。不过而家阿女升中,反而揀番广教中,事关我覚得中学同小学唔同,真係学入肉d, 又古文又盛,小学果d好基礎,用普教中無乜问題~

MASAYA 發表於 16-5-31 16:01
支持普教中既人一早改口因為普教中有利學習普通話喇,對有利中文學習一早冇人再提喇 ...
[size=34.9597px]大家係接受事实,唔係為支持而支持。不过其实又唔講得上支持,只不过心儀果间小学要普教中咪普教中,自己早作準備去適應,唔係禁抗拒禁解啫~如果心儀果间係粤教中,亦ok.

佢已可以流利用pth同人溝通,發音標準,mission accomplished. 至於中学揀广教中,我应該無提过係担心力有不逮,只係个人覚得用广東話学詩詞、文言文好d啫~
唔明你最尾—句~佢幼稚園係英普班,小学係中小,中学会升英中……當中無衝突吧?淨係中中先有广教中?

MASAYA  //真係学入肉d// 我誤會呢句意思係用返母語先掌握到,sor~  發表於 16-5-31 16:49

MASAYA 發表於 16-5-31 16:46
第二個例子我講緊其他人,幼稚園同小學都係英語學習個d,因為長期以英語學習,升中應該唔會有人揀中文中學 ...

根本普教中只用於課堂內,同学间或学生同屋企人朋友都係广東話溝通,个語境其实只係比0好(有利听、講),但未影响深遠到你諗野都用普通話諗(呢个就係用普教中唔会有助学习中文其中原因之一)。當然,如果小学係普教中,好多人中学亦会揀普教中,不过我諗呢个唔係你講果种順理成章,其实係因為無乜中学由中—至中六係普教中,而中—至三既普教中班通常係精英班禁啫~揀普教中只因要入精英班,而唔係覚得禁好d.

skmibb 發表於 16-5-31 19:05
你所舉的例全是用母語學語言。咁點解香港唔用粵語學語言呢?

合理吖~~最弊楼上話七成小学普教中,既然我心儀小学唔係粤教中都無法子(唯有屈曲求全誇左d)~有人坚持非粵教中不可,唔理间学校理念、配套、教学質数……,禁只要佢認為係粤教中即可,亦無可厚非~我地覚得唔係首位重要咪配合去適應(你可以話無腰骨)

MC1128 發表於 16-5-31 20:41
咁講, 好似有點本末倒罝

如果唔係教育局+學校+家長一窩蜂接受普教中係"好嘢", 會唔會十年不足, 普教中小學 ...

禁我成了兇手~
大女讀幼稚園時(13年前)SC未有英普班呢样野~到佢小学就去左间普教中小学。四年後阿妹讀K時就已經有幼稚園开始英普班,之後升普教中小学……可惜两个女無运抽入瑪記,無得粵教中学中文~不过當年同大女揀小学,並無專登追求普教中小学,甚至可以講收到offer之後先知间小学係普教中,仲急急快d揾pth班佢去tune下台。到阿妹,明知间小学係普教中,自然及早預備佢,既然SC當年已开英普班,就自然早d預備下……似乎我都唔太算特别熱捧普教中,只係跟住洪流走~

MC1128 發表於 16-5-31 21:10
sorry,不是針對個別人士,

整體而言, 家長亦有份促成呢個"七成"局面。當然, 想粵教中的家長, 今時今日, 真 ...

當年大女幼稚園無禁兴英普,大家唔覚咩—回事,唔会專登揾英普班,反而英文仲係受家長熱捧。到細女有英普班,应該开始盛行,果時心态真係:反正交—样学費,梗係学多个語言咯(貪小便宜心态),反正小学都普教中,早早tune定無坏呀~

不过有个現象,細女小二時參加朗誦節有个普通話詩詞亞軍。當年四、五十人参加,半数一听就知会out, 發音錯既大有人在。之後三、四年班連續食穀種,五、六十人中,有—半以上係普通話母語学生(或者果个centre特别多,台下家長都以普通話交談,我心諗真係唔洗玩了……),所以或者真係時勢逼人,令人覚得有急切性去学,要快要好~

jane-wang 發表於 16-6-12 12:08
最近一个朋友小朋友读英普直资小学,在问我如何学好拼音和普通话,因为家里没有人会说普通话没有语言环境, ...
我屋企都無人講pth,全無語境。 阿女幼稚園時学完拼音就-直無问題,小学普教中,今年都畢業了~
‹ 上一主題|下一主題