用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 普教中真如洪虎猛獸?
樓主: jesswu
go

普教中真如洪虎猛獸?   [複製鏈接]

十万九千七年前有个帖講囗音……而家又重新討論过~

shadeslayer可記得?

當校方決定實行「普教中」,中文科老師係應該要响指定年期內考獲特定資格嘅,
所以佢哋嘅發音應該係處於標準嘅偏差值之內,所以同另開普通話科嘅師資相比亦唔需要太擔心。

真係唔放心都仲可以跳船,仲有一定數量學校係用返廣東話教中文,依家未係強制規定全部官津一定要行「普教中」

5kin 發表於 16-5-30 17:09
當校方決定實行「普教中」,中文科老師係應該要响指定年期內考獲特定資格嘅,
所以佢哋嘅發音應該係處於標 ...
我哋老師好醒目, 上堂課文即係播CD, 阿女又醒目, 無跟老師發音, 跟CD發音。

A-Mum    發表於 16-5-30 18:05

5kin 發表於 16-5-30 17:09
所以佢哋嘅發音應該係處於標 ...
理想同現實係有差距嘛。理想中,考到資格嘅老師係有能力教;
現實中,考試有範圍,咁教到範圍以外時,咪可以錯囉。
錯唔緊要,人誰無過,最怕係無同學仔聽得出,一齊學錯;
更怕老師鬥氣,死唔認錯。揀唔揀普教中,我覺得一定要考慮埋該校嘅師資。

回覆:普教中真如洪虎猛獸?

OZ English会唔会更难

xxxxxxxxxx

個人覺得 Southern accent 難過 Glasgow, Irish, oz 好多。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:十万九千七年前有个帖講囗音……而家又重新

原帖由 Yanamami 於 16-05-30 發表
十万九千七年前有个帖講囗音……而家又重新討論过~

shadeslayer可記得? ...
講過好幾次, 個人覺得重點係不要把「讀錯音」解析為「口音」便可。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+jesswu+於+16-05-29+發表好多

原帖由 serinac 於 16-05-29 發表
簡得普教中的小學,小朋友最好有一定的普通話基礎,最少也要識聽同明白老師講乜。如冇乜基礎,建議開學前快 ...
我小朋友係被迫普教中,因學校全校都係普教中,冇得揀。

回覆:普教中真如洪虎猛獸?

引用:Quote:原帖由+serinac+於+16-05-29+發表簡

原帖由 skmibb 於 16-05-30 發表
我小朋友係被迫普教中,因學校全校都係普教中,冇得揀。
冇得簡,但可以自己為小朋友多作準備,上小一時就易適應啲。

就好似我女兒咁,在K1時係英粵班,到K2都冇英普位轉,咪唯有幫佢創造語境囉,學普通話等。到現在,叫佢轉番粤語教中文都唔肯

其實,小朋友能掌握好多一種語言,對佢將來開拓視野也好、職業也好,點都有用嘅。

政府推廣用普通話教中文多年,目前已有七成小學開設普教中班,成效如何?當局委託大學進行的追蹤研究已經完成,有線電視新聞台取得仍未公開的終期報告,結論是沒有明顯證據,證明普教中能促進中文學習。

崇真小學二至四年班,所有班別的中文都是用普通話教授,亦是語常會委託教育學院,由二零一二年開始,追蹤研究的四間學校之一。

專家透過觀課、訪談、分析學生成績等,發現推行普教中時一些問題,例如有教師會叫學生分組讀、個別讀及輪流讀課文,但「為讀而讀」、未能深化知識。

有中學用廣東話教的一班,討論很熱烈,但普教中班則很靜。而且教學內容表面,本身成績好的學生感到缺乏挑戰,反而造成學習障礙。

還有師資問題,有學校起初用普通話教師教中文,他們本身不是中文本科,聽、講較好,但語文知識弱,有些就混淆了教普通話及教語文。

報告又提到教學用普通話,但考 TSA 時說話訓練又用廣東話,兩者不配合亦影響成效。研究中途語常會要求加入,學生聽說讀寫水平的量化比較,大部分班級,沒有顯著差異或者未能比較。

在「聽」方面,小五及中一普教中班較好;「讀」、就有四級普教中較優;「寫」、普教中在高小的優勢,到中二則逆轉;至於「說」、廣教中的學生較優,不過研究團隊多次強調﹛這樣的比較有先天局限。

因為學校一般將能力較高的新生,編入普教中班。最終結論是,沒有明顯證據證明,普教中對中文學習有促進作用,但普教中對中文科成績,沒有負面影響。

報告得出另一個結論是,若推行普教中,愈低年級開始成效會愈好。這份報告去年二月已經完成,但一直未發表,去年四月有議員追問何時公布,教育局表示等適當時候,本台亦嘗試用公開資料守則索取,但政府指可能妨礙內部討論,拒絕披露。

教育局局長吳克儉回應時指 ,已決定七月二日向立法會提交報告,又指推行「普教中」時會考慮師生水平。

MC1128 發表於 16-5-31 15:52
政府推廣用普通話教中文多年,目前已有七成小學開設普教中班,成效如何?當局委託大學進行的追蹤研究已經完 ...
支持普教中既人一早改口因為普教中有利學習普通話喇,對有利中文學習一早冇人再提喇
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

serinac 發表於 16-5-31 15:34
冇得簡,但可以自己為小朋友多作準備,上小一時就易適應啲。

就好似我女兒咁,在K1時係英粵班,到K2都冇英 ...
我都係~K1英普多人爭,而且我屋企無人講pth, 去面試不利,所以先入英粵班,收左再寫信去学校,話如果英普班有位就想轉入去,成功左~~K3再学埋拼音,小学普教中無难度。不过而家阿女升中,反而揀番广教中,事关我覚得中学同小学唔同,真係学入肉d, 又古文又盛,小学果d好基礎,用普教中無乜问題~

MASAYA 發表於 16-5-31 16:01
支持普教中既人一早改口因為普教中有利學習普通話喇,對有利中文學習一早冇人再提喇 ...
[size=34.9597px]大家係接受事实,唔係為支持而支持。不过其实又唔講得上支持,只不过心儀果间小学要普教中咪普教中,自己早作準備去適應,唔係禁抗拒禁解啫~如果心儀果间係粤教中,亦ok.

阿女讀的是普教中的直資小學... 父母都完全唔識講普通話. 但我覺得效果好好. 雖然班內有幾位以普通話作母語的人, 以我觀察, 中文科,由口試至寫作. 全班top 3 的都是道地香港... 這證明, 小朋友吸收, 適應能力比我們想像中強....我見不到以普通話作母語的人有明顯優勢..

Yanamami 發表於 16-5-31 16:03
我都係~K1英普多人爭,而且我屋企無人講pth, 去面試不利,所以先入英粵班,收左再寫信去学校,話如果英普班 ...
呢樣我又想問下,幼稚園+小學接近十年普教中,到中學繼續普教中有難度而想揀返廣教中?咁睇好似連有利學習普通話都有d懷疑喎,幼稚園+小學係英語教學既本地生,應該唔會中學想入中中架喎...
Learning to Read, Reading to Learn.

佢已可以流利用pth同人溝通,發音標準,mission accomplished. 至於中学揀广教中,我应該無提过係担心力有不逮,只係个人覚得用广東話学詩詞、文言文好d啫~
唔明你最尾—句~佢幼稚園係英普班,小学係中小,中学会升英中……當中無衝突吧?淨係中中先有广教中?

MASAYA  //真係学入肉d// 我誤會呢句意思係用返母語先掌握到,sor~  發表於 16-5-31 16:49

引用:Quote:Yanamami+發表於+16-5-31+16:03+我都

原帖由 MASAYA 於 16-05-31 發表
呢樣我又想問下,幼稚園+小學接近十年普教中,到中學繼續普教中有難度而想揀返廣教中?咁睇好似連有利學習 ...
可能由始至終普教中有助中文,語常會是假設或誤導家長及社會大眾!

現在大家肯面對現實,70+%普教中學校,可能會跟教學語文微調一樣,普/粵教中混合,不用一刀切了。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Yanamami 發表於 16-5-31 16:34
佢已可以流利用pth同人溝通,發音標準,mission accomplished. 至於中学揀广教中,我应該無提过係担心力有 ...
第二個例子我講緊其他人,幼稚園同小學都係英語學習個d,因為長期以英語學習,升中應該唔會有人揀中文中學,然後又講返普教中,幼稚園同小學都係普通話學中文,我以為中學揀返普通話學中文係好合理

ANChan59 發表於 16-5-31 16:35
可能由始至終普教中有助中文,語常會是假設或誤導家長及社會大眾!
因為呢個"假設",未有任何根據而搞到七成小學普教中

MASAYA 發表於 16-5-31 16:46
第二個例子我講緊其他人,幼稚園同小學都係英語學習個d,因為長期以英語學習,升中應該唔會有人揀中文中學 ...

根本普教中只用於課堂內,同学间或学生同屋企人朋友都係广東話溝通,个語境其实只係比0好(有利听、講),但未影响深遠到你諗野都用普通話諗(呢个就係用普教中唔会有助学习中文其中原因之一)。當然,如果小学係普教中,好多人中学亦会揀普教中,不过我諗呢个唔係你講果种順理成章,其实係因為無乜中学由中—至中六係普教中,而中—至三既普教中班通常係精英班禁啫~揀普教中只因要入精英班,而唔係覚得禁好d.
‹ 上一主題|下一主題