用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點樣得知一間中學既DSE成績?
go

點樣得知一間中學既DSE成績? [複製鏈接]

10    0    0    0

校務報告有講就有,冇講就冇
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

可參考hkpapa852 的發帖 (只限B1中學):  
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D4

引用:可參考hkpapa852+的發帖+(只限B1中學):+++h

原帖由 Ben2004 於 16-05-29 發表
可參考hkpapa852 的發帖 (只限B1中學):  
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3241 ...
所以都有局限

引用:可參考hkpapa852+的發帖+(只限B1中學):+++h

IloveJJ 發表於 16-5-28 23:47
如果我想知一間中學既DSE成績,例如:中文幾多人攞5*,咁可以有咩途徑呢?

...
B1A學校會係校網詳細列出,B1B-B1C一般係年報有(或者入學講座會提),B1C以下通常無資料。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-5-28+23:47+如果

IloveJJ 發表於 16-5-29 11:17
其實我係想知邊間中西區學校既中文、歷史科成績較好?

中文科成績個別學校係簡介會有講,但主要都係4+成績。其實點解你特別想知呢兩科成績?

老實講,男仔文科多數唔會好出色,中文係必修所以一定要讀就話無辦法,但歷史科...... 我唔覺會有幾多男仔高中會選呢科。所以有幾多男校高中有開呢科我都有所保留。

王家爸爸  喺中西區,SJC同KC都有,但係唔多人修讀。  發表於 16-5-30 09:32
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 16-5-29 20:41
KC係咪好似無公佈?
其實不少學校係唔會"公開公佈", QC, KC只有校內刋有資料.

之前有EK會員post咗KC既資料出嚟, 可以睇吓:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3092735&pid=42412380&fromuid=1389083

IloveJJ  Thx!  發表於 16-5-30 18:17
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-5-30 08:28
中文科成績個別學校係簡介會有講,但主要都係4+成績。其實點解你特別想知呢兩科成績?

老實講,男仔文科多 ...
應該係佢仔中文好,歷史有興趣,所以想搵呢個方面既學校睇睇
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-5-30 10:15
應該係佢仔中文好,歷史有興趣,所以想搵呢個方面既學校睇睇
我會現實D, 中文好對歷史有興趣, 都要諗埋日後想去大學讀咩先..... 我暫時未研究歷史科對入大學咩科有優勢

hkpapa852 發表於 16-5-30 10:22
我會現實D, 中文好對歷史有興趣, 都要諗埋日後想去大學讀咩先..... 我暫時未研究歷史科對入大學咩科有優勢
...
假設我覺得既冇錯,咁佢揀教呢兩科好既中學,容易d拎5**都係現實d既做法既,至少要費心既科目減兩科,可以集中時間其他科
p.s. 我諗有興趣+教得好,事半功倍好重要

引用:Quote:MASAYA+發表於+16-5-30+10:15+應該係

原帖由 hkpapa852 於 16-05-30 發表
...
唔知英文如何,英文加西史好,LLB 是一個好選擇!

little_yolky  佢阿仔唔多鐘意講嘢喎!  發表於 16-5-30 10:35
hkpapa852  法津學士嗎?  發表於 16-5-30 10:28
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-5-30+08:28+

hkpapa852 發表於 16-5-30 10:08
其實不少學校係唔會"公開公佈", QC, KC只有校內刋有資料.

之前有EK會員post咗KC既資料出嚟, 可以睇吓:
KC係當年目標之一,所以每年都去睇佢哋壁報板上既成績資料。唔知仲有無貼出來?  

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-05-30+發表

IloveJJ 發表於 16-5-30 10:39
因為我仔好明顯係文科人,中文好,對歷史有濃厚興趣,一睇中國歷史或世界歷史既書、電視,都好快記得同明白 ...
建議你諗長遠D, 如果真係讀歷史, 日後想係大學讀乜先?

數學無興趣都要諗辦法, 因為係必修科, 而且不才大學科目都會睇數學科成績幾重.

現實同興趣好多時都好難並存, 但如果過份執著於某一方面, 都係無好結果.

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-5-30+10:22+我

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-5-30+10:39+因為

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-5-30+10:08+其

‹ 上一主題|下一主題