用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中制度是完美?!, (有感而發)
樓主: chesswin
go

升中制度是完美?!, (有感而發)   [複製鏈接]

引用:Quote:mcl203+發表於+16-5-29+17:50+霸到位

原帖由 MASAYA 於 16-05-29 發表
某KG又畀某d社會有地位既人士霸晒d位
霸下霸下霸到去某E院某時段某間房去生仔/女

SingMom  四叔旗下直頭有間醫院啦,使乜霸  發表於 16-5-29 22:26

我唔肯定係唔係搞錯,
直資學校雖然政府規定要有給予經濟有困難嘅家庭特別資助,
但我估每級分到嘅名額應該總會有限度掛,
咁直資收生時登木咗成績應該仲要考慮家庭嘅經濟能力同其他野掛,
除非個學生應該好大機會有獎學金,或者一定夠資格申請特別資助,
咁成績排名未夠高,又無特別理由多數有獎學金,無得in唔出奇掛。

官津就應該唔駛諗呢d,淨係成績、比賽同特異功能

SingMom    發表於 16-5-29 22:28

MASAYA 發表於 16-5-29 18:07
某KG又畀某d社會有地位既人士霸晒d位
不如直D講,寶山kg多數入Coed小學……入寶山就通常非富則貴。

mcl203 發表於 16-5-29 17:50
霸到位既小學,又唔知會唔會又俾某D KG霸晒D叩門位呢
升小—同升中一有d分别吧~升中点都要睇学生实力~

引用:Quote:原帖由+Naurto+於+16-05-28+發表大陸

原帖由 little_yolky 於 16-05-28 發表
我們第一round也是自行啊,跟你說的叩門其實差不多。
但大陸中四才分banding, 香港就中一已分。相對天生遲發力的小童,自然不公平。而且厭力在小六時也不大……

Naurto 發表於 16-5-30 01:14
但大陸中四才分banding, 香港就中一已分。相對天生遲發力的小童,自然不公平。而且厭力在小六時也不大……

...
升中四先嚟分? 咁咪類似以前香港既中三淘汰試?
其實分banding原意係好,理論上可更有效分配教學資源,尤其分5個band既時候。

事實上,無理由為了少部份遲發力既人而將一d工作無限推遲。唔通佢30歲先嚟發力,我地就要將免費教育推到30歲?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Eat_Sleep_Play 發表於 16-5-29 13:38
如果霸得到又真係唔錯
如果A校真係多人去申請而攪到B校既申請人無機會,只係說明一人件事,人地A校個班申請人既全港次弟比B校級一都要高。
係擇優而取既環境下,咁係無可口非。

唯一不公平,就係呢個全港性次弟係照前人成績嚟計,無法反映現實。即使現實B校級一至三都叻過A校級一,係現有機制下,因為學生家長選了一間弱校,所以無得怨。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:升中制度是完美?!, (有感而發)

樓主有時候可以歸納吓現行升中制度的問題點,更能聚焦討論,再看看有什麼解決方案!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-5-30 08:26
樓主有時候可以歸納吓現行升中制度的問題點,更能聚焦討論,再看看有什麼解決方案!

...
我同意的諗法,升中試一試定Banding,根住大家唔駛估

hkpapa852 發表於 16-5-30 08:18
如果A校真係多人去申請而攪到B校既申請人無機會,只係說明一人件事,人地A校個班申請人既全港次弟比B校級一 ...
“Co-ed 就唔係in晒,只in成績頭嗰幾百個,最衰就係有間名小學叫晒D學生去報自行,霸住D面試位。”[size=37.4569px]******************

如照楼上家長refer既SPCC应係屬你講既第—段情况~直資係任考,小学鼓勵多d学生去試無可厚非。
但你既第二段应係津校情况,小学無可能叫全校学生去考,不竟自行得两间,家長唔会係又試唔係又試~

所以我覚得果位家長係概念上有d乱……

引用:Quote:Naurto+發表於+16-5-30+01:14+但大陸

原帖由 hkpapa852 於 16-05-30 發表
升中四先嚟分? 咁咪類似以前香港既中三淘汰試?
其實分banding原意係好,理論上可更有效分配教學資源,尤其 ...
笑死我了!😂

Yanamami 發表於 16-5-30 08:45
“Co-ed 就唔係in晒,只in成績頭嗰幾百個,最衰就係有間名小學叫晒D學生去報自行,霸住D面試位。”******** ...
妳講得啱, 考直資學校無限額, 只要你肯報就有機會, 學校叫多D人去試真係唔出奇.

但自行得兩個位, 10間有9間官津小學為咗力保首3志願率高企, 一定唔會叫你亂咁報.

而且不論直資學校定係官津中學, 收生要求係可以自訂(官津中學自行階段), 人地唔一定只睇成績, 可能人地校長同B校相熟鍾意收B校學生多D又如何?

真係要介意, 就只好怪自己唔早D做定功課, 瞭解心儀中學既收生要求/取向, 再考入相關小學 (官津小學都可以考插班入嫁).

Eat_Sleep_Play  DBS就係勁收APS嘅學生  發表於 16-6-1 15:36

我認為以下方案會減少學生壓力:
1) 呈分試變為2次, 只取最好的1次作為成績. 那第一次考得好的心就定了, 第一次差的, 第二次重有得追, 又或者取平均數都OK, 總之考3次係無謂, 反正自行都只取2次成績, 而家平均計算法, 第三次考試基本上都作用不大,
2) 自行收生數目應增加至50%, 而且收左要公佈, 若政府想優惠直資, 可以在直資宣佈後才公佈自行收生, 就如小一派位
3) Banding要明確給家長學生知道, 學校而家各施各法, 隱暪/誇大數據, 玩死家長

回覆:hkpapa852 的帖子

阿仔當年小學的校長鼓勵有能力的學生,跨區走出去,試試自己的實力,實力不足申請都冇用。所以他們的網頁列出本區及跨區的結果,每間學校收多少人!

另一個說法,有較多學生入直資(另外可能自行都可以,我不肯定),對本校較次成績的同學可以升 band ,band 2頭,可以上 B1尾,大抽獎會入咗 B1組别!所以該校唔谷,但Band 1 比率算高。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:chesswin 的帖子

謝謝你的建議,要化時間諗諗。

http://www.e-c.edu.hk/tc/reform/ ... SSPA_report_Chi.pdf

由第78頁開始,解釋了現制度的原意.

但這是2005尾的報告,暫未找到有否更新的檢討報告.

引用:Quote:mcl203+發表於+16-5-29+17:50+霸到位

原帖由 Yanamami 於 16-05-29 發表
升小—同升中一有d分别吧~升中点都要睇学生实力~
我明㗎,口多多回應吓D"霸"既理論啫

papa71 發表於 16-5-30 10:04
http://www.e-c.edu.hk/tc/reform/resources/MOI&SSPA_report_Chi.pdf

由第78頁開始,解釋了現制度的原意.
一見到係田生負責......

不管以前原意如何, 事實係升中制度有很多不足之處

chesswin 發表於 16-5-30 09:13
我認為以下方案會減少學生壓力:
1) 呈分試變為2次, 只取最好的1次作為成績. 那第一次考得好的心就定了, 第 ...
1) 呈分試變為2次, 只取最好的1次作為成績.

其實考2次只取1次成績一樣有問題, 因為唔似跳水, 田賽, 比賽人數少....

假設學生A第一次呈分考得好, 屬全級Top 10%, 諗住坐定笠六係B1學生, 係第二次呈分放軟手腳去考, 點知有一班人成績趕過佢, 佢變咗Top 40%, 跌落B2. 咁如果各取一次分數計, 又可能出現超過5%同學同分, 排名又如何計呢?

咁到頭來, 即係兩次都唔可以放鬆

而且, 又係去番老問題, 前人 Pre-S1考出嚟既成績唔理想, 要現有學生去承受結果, 是否合理?

MASAYA  //chesswin  我冇深入研究, 我只是肯定, 呈2次分, 點都輕鬆過呈3次。// 呢樣肯定啦   發表於 16-5-30 12:11
chesswin  我冇深入研究, 我只是肯定, 呈2次分, 點都輕鬆過呈3次。  發表於 16-5-30 11:29

回覆 SingMom 的帖子

‹ 上一主題|下一主題