用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs. St Paulˊs Boys
go

KTS vs. St Paulˊs Boys [複製鏈接]

真心請教。地點不是問題。感謝你的意見。

hppa  SPB  發表於 16-5-21 19:12
   5    0    0    0

搬是可以想想的.

kittypmlau 發表於 16-5-23 14:52
親戚話SPB跟其他津小一樣,因TSA風暴而減少了功課,小朋友多左時間休息和睇課外書,但英默仍跟以前一樣難, ...
SPB並沒有因TSA作出任何改變,功課,評估,測驗,考試一切依舊。

回覆:retriever 的帖子

或者樓主會搬呢!

回覆:siden 的帖子

親戚話SPB跟其他津小一樣,因TSA風暴而減少了功課,小朋友多左時間休息和睇課外書,但英默仍跟以前一樣難,要花時間準備。

回覆:KTS vs. St Paulˊs Boys

聽說spb收番小學生的比例好高,因為中學部比小學部多好多位。

hkpapa852 發表於 16-5-23 08:38
事實上,SPB係傳統名校中,中學畢業後會有較大比例學生選擇海外升學既一間,上年有>25%,比有開辦IBDP既SPC ...
SPB 小學人數少過中學位...操行, 主科合格就昇得
昇學外國先講$$$, 仲有係讀書既決心... 呢樣 男仔 << 女仔...

段估DB 出國比例都多過SPCC

hkpapa852  又嚟斷估無辛苦?  發表於 16-5-23 15:11
Ryan_baba  唔知唔好亂講  發表於 16-5-23 14:56

引用:我有親戚小朋友在SPB讀小學,佢地話主科要g

原帖由 kittypmlau 於 16-05-23 發表
我有親戚小朋友在SPB讀小學,佢地話主科要good pass (70分以上)才可以直升中學,有錯請更正!

...
我知道的和你差不多。主科合格有餘操行ok之類。

ARTW 發表於 16-5-21 14:23
真心請教。地點不是問題。感謝你的意見。

其實唔明點解地點可以唔係問題, 因為地點== 時間 == 生活... 佢地兩間地間真係差好遠...

另外同意BAND 1ABC 分別唔係咁大意義, 除非你當揹名牌手袋FEEL, 咁1A 當然意義非凡.

反而個過程更重要, 譬如: 男女校, KTS 好似傳統價值多D, SPB 係傳統番書仔...

男校既BROTHERHOOD, 同男女校成長應係兩回事...

回覆:hkpapa852 的帖子

我有親戚小朋友在SPB讀小學,佢地話主科要good pass (70分以上)才可以直升中學,有錯請更正!

BABA124 發表於 16-5-22 10:53
但係真係見識過好多spb嘅學生,可能父母有啲錢,讀唔成書冇咩所謂,真係hea 到爆,冇咩責任心,可能因為咁 ...
事實上,SPB係傳統名校中,中學畢業後會有較大比例學生選擇海外升學既一間,上年有>25%,比有開辦IBDP既SPCC同聖提還要多。另外,印像中SPB升中唔係100%直升,至於比例有幾多,其實直資中學要求可以年年唔同,所以唔會有一定保証,教育局亦唔會干涉。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:回覆+monodad+的帖子 大部分有直屬中學的

原帖由 cmchang0927 於 16-05-22 發表
回覆 monodad 的帖子

大部分有直屬中學的都會把自行位盡收出面精英。以前聖心肯用哂自行位收小學部,現在 ...
大坑真光不是直屬關係. 是聯繫.乙部得25%。 咁中學在第1輪肯收多小學部我覺得是應該.

786 發表於 16-5-22 18:06
因為#22.

民生中學仔女有個style,佢地都係安安靜靜,讀書好叻。不過,民小唔知喇~升到中學就好,但最大問 ...

我同学个仔猛車边升上,中—已留班……搬过隔離討論民生啦~

引用:Quote:786+發表於+16-5-22+16:09+民小不入

原帖由 Yanamami 於 16-05-22 發表
做乜野SPCPS变左講民生?民生係另一个帖討論紧……
因為#22.

民生中學仔女有個style,佢地都係安安靜靜,讀書好叻。不過,民小唔知喇~升到中學就好,但最大問題就是大部份升唔到。

引用:Quote:786+發表於+16-5-22+16:09+民小不入

原帖由 Yanamami 於 16-05-22 發表
我都係咁諗

786 發表於 16-5-22 16:09
民小不入中學部的都盡是b2b3,直屬位裡面有幾多係真b1,真係天知

...

回覆:786 的帖子

另外,地區會否考慮?南/中西區 vs 九龍塘/城區,關乎未來6-12年,日日過海返放學都幾疲憊,呢點我個人都幾重視啊

Yanamami  係㗎  發表於 16-5-22 17:38

引用:Quote:原帖由+cmchang0927+於+16-05-22+發

原帖由 karen55407 於 16-05-22 發表
緊係啦!如果自行多收一個直屬小學學生,即意味著直屬位要多哽一個band 2生。

...
民小不入中學部的都盡是b2b3,直屬位裡面有幾多係真b1,真係天知

大部分有直屬中學的都會把自行位盡收出面精英。以前聖心肯用哂自行位收小學部,現在 ...
緊係啦!如果自行多收一個直屬小學學生,即意味著直屬位要多哽一個band 2生。

真光因係聯繫関繫,唔用番D自行位去收直小生,大部份直小生要行出街,無計啦~~~

‹ 上一主題|下一主題