用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小六數學差 點算??
go

小六數學差 點算?? [複製鏈接]

小女今年小六就升中 本身對數學無咩興趣 由小四開始數學跟唔上 上次呈分試中英常都A 就係數學得D 好擔心佢上中學會更差
   0    0    0    0

回覆:TanmaAmy 的帖子

唔好話我黐線。推倒從來,從新打好基礎,由一年班課程開始從新開始學習數學理論。沒有小一二三的基礎,所以小四跟唔上,沒有小四基礎,小六越跑越慢,如此類推...

little_yolky  你實在唔係黐線,係好明智,但要先搵到個好補習老師先。  發表於 16-5-19 14:56
mayyylai  呈完分啦  發表於 16-5-19 14:51
Ahbee02  Agree. 不過黎到呈分試,真係兩難。  發表於 16-5-19 12:57

引用:小女今年小六就升中+本身對數學無咩興趣+由

原帖由 TanmaAmy 於 16-05-18 發表
小女今年小六就升中 本身對數學無咩興趣 由小四開始數學跟唔上 上次呈分試中英常都A 就係數學得D 好擔心佢 ...
數學係主科,呈分主科拎D就算其他科好,自行想有B1學校收都難,無興趣都一定要操囉,否則影響升中及將來。同佢惡補下啦,逐樣問題去拆解,做多喲,就算唔鍾意都要應付呈分試先。

洋蔥頭媽咪 發表於 16-5-18 23:59
數學係主科,呈分主科拎D就算其他科好,自行想有B1學校收都難,無興趣都一定要操囉,否則影響升中及將來。 ...
但樓主話女女今年小六, 應該九月升中了, 唔係呈分, 可能唔係擔心升中, 係擔心DSE。

mayyylai  yes  發表於 16-5-19 14:52

回覆 TanmaAmy 的帖子

小四開始差,咁點解當初唔惡補,呈分試考 D,妳係揀直資定等大攪珠,若果等教育局,我怕你派唔到心儀中學,因為數學係主科,D 係唔合格,其他科考得好都冇用。
跟著數落去係到中六考 DSD,數學一樣係主科,所以要快快同佢搵出原因,考 DSD 如果主科肥佬,一樣入唔到大學,影響好大喎

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+16-5-18+23:59+數

原帖由 little_yolky 於 16-05-19 發表
但樓主話女女今年小六, 應該九月升中了, 唔係呈分, 可能唔係擔心升中, 係擔心DSE。 ...
lC,呈完分都差,就應該唔只係小六數學問題啦,可能小四/小五已經有問題。
如果底子差,唔惡補番升中點可能會好,數學講求概念,理解及思考後方能容易拆解問題,如果概念運算都攪唔清唔合格,真係要襯暑假由小四起從新學番書本上教過嘅概念及運算,再一步步加深上去,操番好佢。否則升中後已經冇得驚,一定攪唔掂。

little_yolky  樓主話一直有問題,小四開始跟唔上。  發表於 16-5-19 16:18

仲有,中學好多都係英數,如果連根基都打唔好,上中學就大件事,樓主,要快快解決呢個問題

引用:唔好話我黐線。推倒從來,從新打好基礎,由

原帖由 oooray 於 16-05-18 發表
唔好話我黐線。推倒從來,從新打好基礎,由一年班課程開始從新開始學習數學理論。沒有小一二三的基礎,所以 ...
Agree.就算惡補,也並不是一,兩個月可進步。要了解那兒"kick" 住

重讀可以嗎??

回覆 ericby 的帖子

如果重讀係咪應該一早同學校講呢,否則呈完分再重讀小六,可以咩? 呈分點算?

差成點? 咩部份差?

如果真係要從頭學... 暑假要搵個好老師.
升中一 D 野都好唔同, 睇下老師覺得使唔使重溫以往既野?

日日操

回覆:小六數學差 點算

數學要明白先可以操卷,唔明操來都做唔啱,無兴趣又更加難明,所以應該攪好基礎先。由初小要睇住边到5識,就算那個年度有D5識都要在暑假教到識,這樣下年度先不會追不上,重演又重演。現在小六了,會否在暑假揾人補回小學的数,跟住中學揾科數預備下,咁樣才是好方法。

‹ 上一主題|下一主題