用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 選科問題!!
樓主: onon530
go

選科問題!! [複製鏈接]

BAFS都分Accounting同Management。

引用:Quote:原帖由+ececbaby+於+16-05-21+發表我

引用:Quote:原帖由+ececbaby+於+16-05-21+發表我

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-05-21 發表
數學,英文好,揀econ 啦,中文弱又怕背野,唔好揀 bafs 。
你強弱科同我仔相似,佢中文弱怕死背死記,S4被 ...
我就係對Bafs/Econ都不了解,以為Bafs只係計數,原來要背誦嗎?又以為Econ要背誦可否多作解釋關於此兩科?謝謝!

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+16-05-21+發表

原帖由 ececbaby 於 16-05-22 發表
我就係對Bafs/Econ都不了解,以為Bafs只係計數,原來要背誦嗎?又以為Econ要背誦可否多作解釋關於 ...
BAFS讀一啲主要嘅營商概念,企業權類型,會計技巧等等,讀商管預咗要背書,讀會計就預咗要做數 ,兩樣都冇得走,而 bafs 又因 syllabus 太長太難讀,經多人反映,據聞會在 16 年後拆科為 1分2,詳細我唔清楚,但bafs 跟 econ 明顯 econ 容易讀得多,所以多數人都會揀 econ 先。

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

如果economic , bafs and chem? 會唔會好怪

你好,我係今屆DSE考生,可以給予少少建議。
我修讀BAFS,Econ,Eng Lit,若果數學成績沒有80%以上的話,不建議讀BAFS,BAFS看似容易,高分很難,亦不是冷門科目。DSE考試有八成啱先可以5,我班同學都有讀BAFS,班裏只有兩種學生,一。成績極好,二。成績極差,讀了一年便Drop。BAFS範圍其實包括了大學二年班某些課題,除非學校的BAFS elective是management而不是accounting,否則避之則吉。
Econ入口容易,同樣高分難,不過慶幸的是,若努力背書和勤於補習,至少有4。Econ多談及很空泛理論,若果不明白理論的話,可以成題10分只能拿一兩分。
ICT只要肯背書,成績至少有4,沒有Econ/BAFS那般難高分。
Geog其實相比較容易攞分,課程不算很多。
Phy/Chem/Bio中,Chem/Bio較容易攞分,中三所學的Phy只是中四的其中一課。Bio多讀人體和生態學,較接近日常生活。
當然,能修讀有興趣的科目固然最好,但現實告訴我們,修讀易高分科目才是王道。
1。至少修讀一科Science,全文科很蝕底,出路較少,不能選大學Science programme,也要與其他不願讀醫科的理科生爭位。
2。修讀容易搵補習的科目,如Econ,Geog,理科等。讀Eng Lit時除了上堂之外,基本上很難操卷,亦很難搵補習。
3。冷門科不是不好,但是分數分佈很廣,考評局拉curve,差一兩分可以跌grade。
4。大學要求4+2,第三科elective只可以錦上添花少少,加分少於0.1,但是溫書時間同其他考生一樣。
5。看清大學科目讀邊啲科目有著數,如讀中史和中國文學才可修讀中大中醫學,中大英文系Eng Lit可以加分,港大Bachelor of Arts and Bachelor of Education in Language Education的話History和Eng Lit 分數乘2。

QOOGIRLZOE    發表於 16-9-14 09:46
candysandra  Thank you so much!  發表於 16-6-16 19:27

1998Ruby1998 發表於 16-6-11 20:09
我修讀BAFS,Econ,Eng Lit,若果數學成績沒有80%以上的話,不 ...
Thanks for sharing

1998Ruby1998 發表於 16-6-11 20:09
我修讀BAFS,Econ,Eng Lit,若果數學成績沒有80%以上的話,不 ...
1-5是実分,5*/**先係係拉curve?

回覆:選科問題!!

囝囝數好,英文一般,本想修Phy, Chem, M1,如果選不到Chem,變成Phy,M1,Geog會否很怪,因為Geog成績都幾好,出路如何?

Yanamami  唔怪,天文考古环保都应該啱  發表於 16-6-12 13:07

MariaTsui 發表於 16-6-12 11:08
囝囝數好,英文一般,本想修Phy, Chem, M1,如果選不到Chem,變成Phy,M1,Geog會否很怪,因為Geog成績都 ...
係, 正常, 我女的師姐, GEOG /BAFS / ECON, 数好學校會叫讀 M2 所以PHY / GEOG, 無咩問題(大關鏈), 如無記錯, 我FD 個仔最后入港大讀環保,
M2 多数男仔揀, M1女仔讀

回覆 Yanamami 的帖子

唔一定,要睇返當年其他考生嘅表現,考評局嘅拉分機制連我哋學校老師都睇唔透,仲要SBA嘅影響可以好大。

引用:Quote:MariaTsui+發表於+16-6-12+11:08+囝

原帖由 TwinWong 於 16-06-12 發表
係, 正常, 我女的師姐, GEOG /BAFS / ECON, 数好學校會叫讀 M2 所以PHY / GEOG, 無咩問題(大關鏈), 如無記 ...
因囝囝學校只開M1,所以讀M1,我最初覺得怪,文不似文,理不似理,好似不論不類,但聽你們一說,茅塞頓開

MariaTsui 發表於 16-6-12 20:04
因囝囝學校只開M1,所以讀M1,我最初覺得怪,文不似文,理不似理,好似不論不類,但聽你們一說,茅塞頓開:h ...
咁到DSE 為求高分, 可能學校資源, 或者你地學校M1 稳陣, 學生易攞高分

謝謝分享

請問中三若選Chem, 高中的Chem須要大量背誦嗎?
我兒記憶力不佳,中三讀每科也感吃力!
很難選擇!

YWL907 發表於 16-6-16 19:04
請問中三若選Chem, 高中的Chem須要大量背誦嗎?
我兒記憶力不佳,中三讀每科也感吃力!
很難選擇! ...

chem是理科的膽,所以具有理科的特性
要背的是有些表,例如元素表之類,還有一些特殊元素/物質,在某些反應下的異常特性;工業化學也有很多要背~
但這只佔很少部份!
部份是計數,但這些數其實明白原理之後,初中生數學水平都搞得惦~
剩下的只要有理科人的頭腦,有推理能力就搞得惦,不用死記的。當明白原理之後,其實要背的東西也可以推理出來,不過背就快啲囉
總之,選科要選啲相互之間有關連的科,咁就慳力好多。例如環保議題,LS有環保,chem有環保,bio 有環保,geo 又有環保,有時中英文閱理/作文都有;你讀熟環保依個議題,依幾科一出環保,來來去去都三幅被,你就好易執分!
又例如m2和core,m2就是core的深入版。m2有代數、有trigo,core都有。不過當讀完m2的代數和trigo之後,core嗰啲會覺得淺到喊!m2人考core 多數是衰mc部份,因為唔小心和急,LQ 多數都好高分。
這就是我之前說的協同效應!

TwinWong 發表於 16-6-12 21:41
咁到DSE 為求高分, 可能學校資源, 或者你地學校M1 稳陣, 學生易攞高分
M1 攞高 grade 比 M2 難!

我係今屆DSE, 可作少許分享。
我修讀BAFS(management), chem ,bio
BAFS 有必修部份和選修的,選修係management/ accounting。必修讀一些基本man 和acc的概念和數
Acc:數都係簡單運算,唔係太多野背,以操數為主,一定要concept十分清,做數快而準因爲你做錯一個step,你個數就會一直錯,最後balance 唔到,而且acc 5**係要差唔多岩晒先得。
適合數理較強,小心既同學。

Man:好多野背(但係syllabus已經一年比一年小),你肯背野成績不會太差,但要高分就唔太容易,你要有分析能力,寫字唸野快因爲作答時要跟據題目個case比詳細既eg同elaboration先攞到分。
適合背誦強,表達能力好,寫字快既同學

BAFS比起econ,較適合對世界經濟時事不太感興趣既同學,因為佢讀既都係多數關於企業內部管理。econ好似要背好多definition

Bio, chem , phy 大多數人都認爲phy最難的但相對比較小野背,要操。
Bio 多野背,chem就比bio小因為佢有部份係計數,化學名係一開始讀都已經接觸左大部份,可能到最後或者每有新類型既reaction時背equation會有d辛苦,同埋又係要清concept,唔可以死背,但明左就題題都可以以concept 作為base 去作答,但bio就要作答字眼要準,有時背晒書,但係就答唔中marking要既points同keywords。Chem和phy 適合邏輯性思維,數理較強(phy更要)既同學。讀phy既話數好phy唔一定好,但phy好數一定好
Bio要背誦能力強

但家長要記住興趣係十分重要的因素

黃巴士    發表於 16-6-22 20:59
‹ 上一主題|下一主題