用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實而家Cambridge D考試
go

其實而家Cambridge D考試 [複製鏈接]

叩門仲會睇嗎?定係都考左穩陣D?

小朋友本身英文唔差,但一去到叩門,人地學校唔認識自己,係唔係多張野睇下好D?

hppa  movers/flyers 14-15 盾 may be useful  發表於 16-5-10 14:38
   7    0    0    0

引用:叩門仲會睇嗎?定係都考左穩陣D? 小朋友

原帖由 Wonderlady 於 16-05-10 發表

小朋友本身英文唔差,但一去到叩門,人地學校唔認識自己,係唔係多張野 ...
I think yes.要在叩門(有d不是全見面or select all for test)你要突出咪要靠沙紙

張cert冇乜用, 但預備考試過程可以學到D嘢. 若打算叩門而又冇乜特異功能, 咪考埋安心D囉.

回覆:其實而家Cambridge D考試

都咪話冇用,聽依到的家長講,拿將Flyer 15盾出來叩門的,都有幾個。。(真犀利)

引用:叩門仲會睇嗎?定係都考左穩陣D? 小朋友

小朋友本身英文唔差,但一去到叩門,人地學校唔認識自己,係唔係多張野 ...
考到 movers /flyers  15 盾應該有d 用.

不過如果你小朋友係今年9月入小一,而家先考,叩門交表前成績未出啦~

引用:Quote:原帖由+Wonderlady+於+16-05-10+發表

原帖由 ta__ta 於 16-05-10 發表
考到 movers /flyers  15 盾應該有d 用.

不過如果你小朋友係今年9月入小一,而家先考,叩門交表前成績未出 ...
小朋友今年升k2, 如果要,就準備。否則冇乜特別,就無謂攪。

一考可以mover 嗎?

hppa  can do movers without starters  發表於 16-5-10 14:42

扣門唔知有冇用,考私人直資應該冇咩用

引用:Quote:原帖由+ta__ta+於+16-05-10+發表考到

小朋友今年升k2, 如果要,就準備。否則冇乜特別,就無謂攪。

一考可以mover 嗎?
可以一考考 movers

引用:Quote:原帖由+Wonderlady+於+16-05-10+發表

原帖由 ta__ta 於 16-05-10 發表
可以一考考 movers
Thx . 其實都算係人有我有心態,不過認同,考試沙紙可能冇用,但準備過程小朋友應該學到英文既。

hppa    發表於 16-5-11 00:16

起碼要有mover
Starter就冇用

我小朋友都冇任何學術cert,一樣考到不錯的學校。

Starter 還算可以,因為課程為5-7歲設計,不需太花時間。

但被父母迫考mover,flyer的小朋友真的好可憐,須知道要準備一次考試起碼要花半年時間以上,mover,flyer要考得好,時間投入和心力肯定更龐大,就為了這些父母的虛榮、面子、凡事去盡的心態,他們的快樂童年和遊戲時間就此被搶奪,但願收到flyer cert 的小學能洞悉當中的不公義而拒絕申請,並將原因告之變態父母,使這種壞風氣成為叩門時的反效果,救救孩子。

five555  Agree n support!  發表於 16-5-13 22:48
hppa  right  發表於 16-5-13 17:47

簽名被屏蔽

引用:Starter+還算可以,因為課程為5-7歲設計,

原帖由 Twongcw 於 16-05-13 發表
Starter 還算可以,因為課程為5-7歲設計,不需太花時間。

但被父母迫考mover,flyer的小朋友真的好可憐,須 ...
其實已經是小一學生,為什麼要考Cambridge? 純粹唔明白考呢為吔?

回覆 Twongcw 的帖子

考黎考小一,即是最遲k2尾要考,甘都未够6歳,考flyers唔係英文的挑战,而係文章的内容、情感遠超一個5、6歳小朋友的正常理解。係甘操,死记,操到15盾唔奇,但真系有點……

hppa  but i know a mother who had trained her daughter so hard and she did get 15 shields in flyers while    發表於 16-5-13 17:57
hppa    發表於 16-5-13 17:56

我囝囝讀小三,一直由starter讀到e+ KET,(之前停左一年冇讀)本月開始讀PET。
由kinder開始讀Cambridge從來冇死操(starter同movers有每日温5個生字,其實唔温都識,因為學校有教phonics),就算flyers係centre學到最後嘅考試操練都沒有參加,跟住自己去英國文化協會報考。
由一開始阿仔話想試下(係幼稚園讀劍橋),到之後係佢自己話要繼續讀,一d壓力都冇,係停左果一年,佢話唔開心,唔明點解我唔比佢讀(當時我覺得返小學已經好忙,想佢d時間玩,同埋centre嘅時間配合唔度)。
e+小三係放學後上,果日有功課堂,我同佢講如果果日係學校做唔完大部份功課,係唔可以返英文班(佢係勁唔鐘意做功課嘅人),反而次次都能夠係學校完成功課呢!
其實佢係當玩,仲讀得非常開心,外籍老師教嘅時候會用好多方式教小朋友,唔一定係家長所講,死記或者死操,同埋學英文唔係只為考小一做portfolio比人睇嘅。我想話,學習都可以係小朋友嘅興趣,都一樣可以好開心

回覆:queeniewingchow 的帖子

Yes, 讀劍橋是學英文, 我小朋友都好似你小朋友咁, 輕鬆去讀, 為的不是張cert是過程

www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

引用:Starter+還算可以,因為課程為5-7歲設計,

原帖由 Twongcw 於 16-05-13 發表

但被父母迫考mover,flyer的小朋友真的好可憐,須 ...
為你鼓掌!

queeniewingchow 發表於 16-5-13 17:25
我囝囝讀小三,一直由starter讀到e+ KET,(之前停左一年冇讀)本月開始讀PET。
由kinder開始讀Cambridge從 ...
你小朋友有呢個能力,固然值得欣喜。但絕對係個別例子,其他父母如果強行照跟,自我催眠認為都好愉快呢,都係學下英文呢,將行為合理化。父母要先看看mover, flyer d內容先,如果唔係個別例子,相信只有悲劇收場,一係辛苦完考唔夠盾,一係小朋友被老師或家長迫到冇晒學習興趣。有得有失,要好好衡量能力。

小女現就讀K3, 我有買movers pass paper親自教導,平均一星期做一次,就當日常練習,女兒亦喜歡跟我一起完成各練習。(pass paper是有guild book, 家長可陪孩子完成)我會視Cambridge為一套學習課程,它包含了聆聽、閱讀理解及對話,對學習英文的聽、寫、講都有幫助。對於要否參與公開考試,若小朋友有能力的、考考亦無妨,始終適量的肯定及讚賞、會激發自信及動力。如為趕及取成績表而搏命催谷及不停參與各種各樣的考試,那只會苦了孩子,因為這是只滿足大人的慾望,多過培養小朋友的學習動機。

‹ 上一主題|下一主題