用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城揮手區
樓主: rebeccalam12000
go

九龍城揮手區 [複製鏈接]

little_yolky 發表於 16-5-11 09:28
所以呢個正是我愁既地方, 到哋谷唔谷阿女呢? 佢一直係B1尾程度, 谷一谷肯定上到去B1中或以上成績, 但谷出嚟 ...
上到中学,語文底子好有so......我贊成提升語文能力同数学基礎,但反对操練呈分試題以達短期效果。當中分别,你明的~

回覆:九龍城揮手區

我有朋友個小朋友在2線小學考頭幾,屬band1,但去到band1C中學後,考pre-S1被編入中一入輔導班,中二勉強升班,去到中三重要留級。

回覆:Classroom 的帖子

升上中學成績秩,底子差,跟不上中學進度,當然是主因。另外一個原因,小學成績是家長功勞,一路跟足,夾住小孩溫習,在小學階段可以應付考試.成績當然標青

可惜上到中學,家長根本無可能樣樣跟足。所以訓練小朋友自律和溫書習慣才是正路

little_yolky 發表於 16-5-11 11:21
所以我諗吓諗吓, 咪又繼續無谷, 斬下眼又一年了。

但小學生涯同女人既青春一樣, 唔可以磋砣, 唔係 ...

加操做習作也好;出手幫佢溫習也好;佢自動波靠自己也好;出外補習也好,
也是為了有"重複溫習"的目的;也是為了有"重複溫習"的機會,
只要凡事都圍繞著"重複溫習"的動機方向想,何種選擇也可以吧!
就算單一選擇,還是混合式選擇也可以,只要適合孩子的就是好方法了.

TwinWong 發表於 16-5-11 11:12
有日聽到隔離台有家長呻, 話啊囡埋怨佢, 掂解揾間咁勁中學(何文田迦密), 讀得佢超辛苦,家長同佢个FD講, 啊 ...

迦密實在係一間有實力的英中,也唔易讀,若然孩子個性能夠克苦咬緊牙關捱得過的話,迦密定必扶助到孩子進步的.迦密曾經是我的首選,只是這幾年間細心觀察孩子的性格實在不太適合迦密的學習方式,我怕辛苦會把女兒淹沒在中一和中二的蜜月期當中,對讀書的興趣與信心盡失,怕少了許多校園生活的歡樂時光,因為所儲起的快樂能量是留待高中時消用,尤其DSE時用得最多,孩子若對學校歸屬感越大,捱得過DSE的能力也見增加.

TwinWong  係, 堅持与毅力真係好重要, 讀書係小朋友唔係家長, 你覺得好, 唔等於適合子女   發表於 16-5-12 12:05
wongkaka    發表於 16-5-12 11:30

little_yolky 發表於 16-5-11 09:28
所以呢個正是我愁既地方, 到哋谷唔谷阿女呢? 佢一直係B1尾程度, 谷一谷肯定上到去B1中或以上成績, 但谷出嚟 ...

『谷』,每名孩子都有某程度上的可谷能力,要了解自己的孩子是屬於少谷形定是長期受谷也可鬆容不變呢!我校全級只見不多於10名學生能夠完全受谷,而佔大多數的是勉強地谷也能在三次呈分中名列前茅,忘記孩子只是屬於短暫催谷的成果,並非是可以承受到以谷為主的部分英文中學.

迦密係信仰最重要,其次係讀書。
>^^<

回覆 rebeccalam12000 的帖子

Band 2 都要睇下 Band 2幾,,, 如果你是 Band 2頭的校長,你會唔會谷間學校上 Band 1 呢?!

回覆 rebeccalam12000 的帖子

接上一條,,,就算唔谷自已間學校上 Band 1,都要 keep 住間學校唔好趺落 Band 2 中卦!
如此類推 Band 2 中 的學校又想keep 住,或者想更上一層樓上 Band 2 頭,

所以真實的一面是:只有 Band 1 頭,中;和 Band 2 尾, Band 3 的學校才可能壓力小.
(不過 Band 1 頭,中 多數要靠校外補習)

‹ 上一主題|下一主題