用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城揮手區
樓主: rebeccalam12000
go

九龍城揮手區 [複製鏈接]

Yanamami 發表於 16-5-10 15:11
我估計在band1中学跟唔上既,大概係英文水平不足,由中文小学四科只有—科英,上到中学除中文中史外科科是 ...
deleted

山海兒女 發表於 16-5-10 14:34
回覆 rebeccalam12000 的帖子

請問樓主和Eat_Sleep_Play,你們兩位的朋友兒子,估計是派入華英和迦密,還 ...

唔知有無JM可以講下, B1尾/B2生同二綫小B1生升到B1神校,
成績可以追得好嗎?
好讓其他準備升中子女的JM, 參詳同部署如何選校

TwinWong 發表於 16-5-11 08:46
唔知有無JM可以講下, B1尾/B2生同二綫小B1生升到B1神校,
成績可以追得好嗎?
好讓其他準備升中子女的JM,  ...

咁搏,總有人會做的,搏到又讀到的例子雖然有人存在,但都會好少數而矣!要對自己的子女非常認識非常了解他們的個性,才估計到六年响神級中學會否應付得到,有一定風險的.

rebeccalam12000 發表於 16-5-9 12:35
選校次序

點解版主刪除了原先嘅內容嘅?!連帖子題目也改了?!

YmOra 發表於 16-5-11 09:10
咁搏,總有人會做的,搏到又讀到的例子雖然有人存在,但都會好少數而矣!要對自己的子女非常認識非常了解他們 ...
真係要睇住子女個性去選校, 係迫唔泥,
我見过有家長迫到女兒b1成績, 佢媽媽都係比b2中學,
中一排中間, 中二去到尾, 中三去外國

Yanamami 發表於 16-5-10 15:11
我估計在band1中学跟唔上既,大概係英文水平不足,由中文小学四科只有—科英,上到中学除中文中史外科科是 ...
所以呢個正是我愁既地方, 到哋谷唔谷阿女呢? 佢一直係B1尾程度, 谷一谷肯定上到去B1中或以上成績, 但谷出嚟既成績又唔係真實既, 係咪由得佢自然地學習, 係乜band就乜band, 到時竹門對竹門, 木門對木門最好呢? 但係谷一谷, 隨時迦密都有機會考到啊!但係, 入到去又如何呢? 跟得上嗎? 又要再谷嗎? 好矛盾。

TwinWong 發表於 16-5-11 09:27
中一排中間, 中 ...
唔明, 點解B1成績去B2校都追唔上?

TwinWong  唔明唔問, 唔肯补習  發表於 16-5-11 11:04

這裏看唔明添?!

...我見过有家長迫到女兒b1成績, 佢媽媽都係比b2中學,
中一排中間, 中二去到尾, 中三去外國...

為何B1成績去到B2中學,成績一路跌,最後仍要去外國呢?!

little_yolky  好彩唔係得我一個睇唔明。  發表於 16-5-11 11:17
TwinWong  無心向學  發表於 16-5-11 10:25

回覆 YmOra 的帖子

我估學習氣氛,和同輩影響,佢走左去班吾讀書度。所以有b1吾入入b2有咁風險。雖然b1亦有呢種學生,但較小。

chrischeung 發表於 16-5-11 09:50

我估學習氣氛,和同輩影響,佢走左去班吾讀書度。所以有b1吾入入b2有咁風險。雖然b1亦 ...

所以,要有兩手準備,B1校要選,B2校也要細心選擇呢!用心選擇,其實B2也有好學校.

TwinWong  間B2校 都係九龍城熱門中學  發表於 16-5-11 10:27

little_yolky 發表於 16-5-11 09:28
所以呢個正是我愁既地方, 到哋谷唔谷阿女呢? 佢一直係B1尾程度, 谷一谷肯定上到去B1中或以上成績, 但谷出嚟 ...

有日聽到隔離台有家長呻,

話啊囡埋怨佢, 掂解揾間咁勁中學(何文田迦密), 讀得佢超辛苦,

家長同佢个FD, 啊囡向 小學係TOP 5紧希望入讀到B1中學,

但跟得好吃力

little_yolky  其實我既dream school係培正。不過呢間除咗要有實力,仲要有中六合彩金多寶既運氣至入到。   發表於 16-5-11 11:22

TwinWong 發表於 16-5-11 11:12
有日聽到隔離台有家長呻, 話啊囡埋怨佢, 掂解揾間咁勁中學(何文田迦密), 讀得佢超辛苦,家長同佢个FD講, 啊 ...
所以我諗吓諗吓, 咪又繼續無谷, 斬下眼又一年了。

但小學生涯同女人既青春一樣, 唔可以磋砣, 唔係一去不返, 過咗就無得返轉頭。到底係繼續由得佢自己讀, 定係幫下佢溫習, 抑或再進取D出卷買練習俾佢做呢? 真係人生交叉點, 好難揀。

Eat_Sleep_Play  你講得好好笑  發表於 16-5-11 17:14
TwinWong  我係繼續由得佢自己讀, 唔幫佢  發表於 16-5-11 14:50

回覆 TwinWong 的帖子

九龍城那二間只是地區名校 .如果有聯系,而聯系是全港名校,有得入,也不知是否要入。地區名校已這樣,香港名校更甚!

TwinWong  正是, 無奈係, 無心向學, 所以跟唔上  發表於 16-5-11 14:52
little_yolky  間B2熱門校應該唔係在下果間,因為在下間B2校B1生一定跟得上。  發表於 16-5-11 11:24

我唔明點解家長谷行個女去B1成績, 又幫個女揀B2中學既?????

TwinWong  所以她媽媽好了解佢囡囡讀書心態  發表於 16-5-11 14:53

little_yolky 發表於 16-5-11 11:27
我唔明點解家長谷行個女去B1成績, 又幫個女揀B2中學既?????
其實所謂"谷到B1成績, 只選B2中學"可能都只係嗰位媽媽一廂情願自圓其說既講法

真實既故事, 有幾多係大家會知呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

TwinWong  無心向學  發表於 1 小時前

無心向學俾去去外國自己一個人, 唔會仲大鑊嗎?

hkpapa852  呢D叫: 無眼屎乾淨盲  發表於 16-5-11 17:37
TwinWong  好過迫佢個陣時, 我見佢FB 寫外國生活過得好開心喎  發表於 16-5-11 14:56

band one A / B / C 英文中學的F1都有考第尾的, 比較常見的問題系自己放鬆未盡力 / 英文底弱 , 總平均分唔及格, 連中文科. 中史科都唔及格就可能加埋不能掌握老師提及的重點 / 考試技巧.

當然如只顧活動, 不會管理時間, 搞到功課, 溫習都唔掂, 就算讀神校都死

留班適合未盡力的同學,

如英文底弱, 轉中中升班或者好過留班

所以Band 1 學生及其家長都要睇清自己/自己仔女的能力

我都唔知,攪極都唔識攪,唯有打過
珍惜你所擁有的一切!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

little_yolky 發表於 16-5-11 11:21
所以我諗吓諗吓, 咪又繼續無谷, 斬下眼又一年了。

但小學生涯同女人既青春一樣, 唔可以磋砣, 唔係 ...
難㨂....咪全套囉....3樣兼備

有D小朋友一早知F2/F3會走....咪黎個游游閒...全炒糸列...B1A都有例子
反正都快走...出左國先發力都未遲

TwinWong  唉~ 一言難盡  發表於 16-5-11 17:42
‹ 上一主題|下一主題