用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2016-2017 小六呈分試分享區
樓主: minglam240179
go

2016-2017 小六呈分試分享區   [複製鏈接]

暑假過得很快...

中英文, 只是每天做一個練習(買來的補充)及上網做英文i-learner及中文。
小朋友已說很忙...中英文作文操唔起。

數學催促下都只是每星期做數題。
但多看了英文書...這星期看了the BFG.
原來BFG都深架。。。

課本沒有預習。

想問下大家, 如果練習英文ORAL ?

我己想盡辦法, 希望呈二、三有進步。

引用:暑假過得很快...中英文,+只是每天做一個練

引用:Quote:原帖由+anthony8899+於+16-08-24+發

原帖由 IloveJJ 於 16-08-24 發表
BFG是什麼?
roald dahl 本書,最近有戲上映,吹夢的巨人

IloveJJ  謝謝,摷嚟睇下先!  發表於 16-8-25 15:57

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 16-8-24 14:15
BFG是什麼?
The "Big Friendly Giant", Roald Dahl嘅書,我仔前排好鍾意呢本書,返睇咗N次。

IloveJJ  謝謝!  發表於 16-8-25 15:56

引用:我仔學校都未派範圍,我都係keep住平時咁溫

原帖由 mansum92 於 16-05-01 發表
我仔學校都未派範圍,我都係keep住平時咁溫下教左既內容,小朋友唔緊張都好既,平常心。

...
太早緊張也不是好事

我女下個月10月27,28&31日考第二次呈分了, 時間真係過得好快好快, 咁就6年小學生涯了. 為了阿女有好好嘅心理質素及正能量去備戰呈分試, 我好傻咁同佢睇咗呢套戲 "點五步", 仲係買戲票入戲院睇咗 2 次. 我依家同阿女溫書時好多次用套戲嘅對白同佢講: "阿媽唔係要妳贏, 我要妳唔好 Hea, 盡力去考咋!"

戲中Band 5 學生高呼片中球隊的口號" 沙燕西" ("西"的意思係 Strike, 因為Band 5 學生唔識讀, 故佢地用"西"代替)

阿女, "加油西"

IloveJJ  加油!  發表於 16-9-9 19:11

回覆 小時了了 的帖子

您們咁早考呈二...
多數學校都是11月考

小時了了  係啊! 好早考!  發表於 16-9-12 12:20

回覆:anthony8899 的帖子

私補加價,數學由150加至180,英文每堂200,轉左補習社1800,每個月好似倒水咁,教命!

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-7-12+23:09+編

引用:Quote:原帖由+小時了了+於+16-07-12+發表本

原帖由 IloveJJ 於 16-09-12 發表
原來唔係剩係小六先要學定晒。呢個暑假,撞見啲街坊同學,真係全部小四既野已學晒,有人係阿媽買練習,有人 ...
上到中學如果係精英班/組,情況只有變本加厲 以英文為例,教科書及材料十本八本,精英組老師會講:TSA 材料太易,只會當假期功課,閱讀理解只回家做,UT前默書; 數學精英組老師第一堂同學生講chapter 1,2,識嘅可以做咗先

IloveJJ 發表於 16-9-12 11:34
原來唔係剩係小六先要學定晒。呢個暑假,撞見啲街坊同學,真係全部小四既野已學晒,有人係阿媽買練習,有人係私補。所以,唔勤力啲,真係跟唔到。原來等上堂先留心聽係唔得,因為老師係好快咁教一次,就要你做。

妳啲街坊同學都幾老實, 夠坦白肯講俾妳聽(無收收埋埋唔願講)暑假預早學晒, 呢啲同學仔本身及其家長無機心, 值得交往

阿女今年暑假預早學定中文課文及數學, 依家開學教嘅數學阿女暑期好粗略學過下, 我見呢兩日阿女嘅每日數學功課做快及做啱好多. 舊年暑假無預先學定小五數, 阿女每日嘅數學功課做得好慢及做錯好多要計幾次先至計啱, 以致每晚唔夠時間溫習.

呢個月小六開學, 我覺得係呢3年高小生涯中開學開得最"順"利嘅一年. 因為數學已識少少, 學校若果好似舊年發狂發顛狂趕書我今次唔會再自亂陣腳而令我情緒失控, 希望阿女10月尾第二次呈分試能夠順利過度.

除咗學術方面積極備戰外, 今個月開始我亦已啟動阿女身體"戒嚴" ---- 1) 嚴禁食熱氣食物; 2) 差不多每日精選食材用心煲保健湯水/糖水, 為的希望阿女考呈試時唔好病啊!

P.S1:上次呈分試前阿女飲過幾次石斛+冬虫夏草湯, 屋企最後嗰幾條冬虫草依家係時候貢獻自己做福阿女去應戰喇

P.S. 2: 影片分享https://youtu.be/8KH4sX3wsXQ
你有和番茄說過話嗎? 或者應該說,你懂得那種只想把最好的都留給孩子的心情嗎?如果你懂,那你一定就知道,和番茄說話,是媽媽的浪漫,是媽媽展現愛的方式。究竟是誰在蕃茄炒蛋裡加了洋蔥的呀, 留言裡面還有一盤不加洋蔥的洋蔥炒飯,請小心服用!

EK 裏面有好多好似呢個影片中嘅媽咪 (包括我自己!)

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-9-12+12:20+編

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-9-12+12:23+編

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-09-12+發表原

引用:Quote:原帖由+YolandaTam+於+16-09-12+發表

原帖由 IloveJJ 於 16-09-12 發表
其實會唔會因此造成惡性循環呢?個個早早備課,老師就索性唔教,咁學生驚唔識,又更備課。我自己呢!係唔掂 ...

我認為會: 好多人補習, 有啲人仲所有主科都私補

回覆:小時了了 的帖子

我囡要遲一個月先呈二,課程內容會多一個月……

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-09-12+發表其

原帖由 YolandaTam 於 16-09-12 發表
我認為會
再推上去,高中時到中六開學無幾耐已經教完曬dse課程,之後就操20年嘅試卷,精英班果d學生,如果咁都跟得到真係超班!

睇見你地d留言实在太驚訝……我大女今年都DSE, 細女剛升中……两个小学時,未到开学係从來未打开过d課本、無暑期作業做,暑假亦無補习……備課呢两个字真未出現过係我地屋企~

MC1128  X2  發表於 16-9-19 17:23

suzuki12 發表於 16-9-12 14:35
再推上去,高中時到中六開學無幾耐已經教完曬dse課程,之後就操20年嘅試卷,精英班果d學生,如果咁都跟得到 ...
係呀, 1月考 MOCK.

回覆 minglam240179 的帖子

是啊, 燒銀紙。中文1小時220, 英文oral 240
數學自己教...

‹ 上一主題|下一主題