用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2016-2017 小六呈分試分享區
樓主: minglam240179
go

2016-2017 小六呈分試分享區   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 16-7-8 22:02
我10年前幫人補幼稚園,是$250/個半小時一堂喎! 我唔覺佢個小學老師貴喎。

...

禁你收得就自然有人肯俾,-个願打-个願捱~
好奇幼稚園補咩?

kkhon 發表於 16-7-8 21:12
回覆 judy 的帖子

我仔同学请小学在職老师上门專補,一个補中文,一个補英文,一星期各上2堂,毎次1.5/hr ...
其实有d唔明在職老師点解有空補習。見阿女学校既老師五、六点先走……

回覆 Yanamami 的帖子

通常晚上來掛,但我覺得小学吾使请到老师级,大学生都夠晒用。我仔用的哥哥由佢Y2補到依家哥哥出黎做野都用緊,盡責又经济!

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-7-8+22:13+編

IloveJJ 發表於 16-7-8 22:40
幼稚園會補中文、數學(睇故事、認字遊戲、數學遊戲咁),有時「誠徵老師」那邊都有架。我嗰時又唔知喎,係人 ...

好彩你講半山啫
我前两年个part time工人話要加价,話要加到100蚊个鈡!我眼都凸哂问边位出手禁高,佢話鬼佬boss......fine, 你去打鬼佬工啦!

其实幼稚園都外判就真係無話可說,小学有時都話費事打打殺殺伤感情啫~

我仔同学请小学在職老师上门專補,一个補中文,一个補英文,一星期各上2堂,毎次1.5/hr收400,即请两位老师每星期比1600。

我讀書時都有幇人補習,當時收75元。我坐係度,将補習仔一星期教過的書揭揭吓,睇有冇錯處,講俾佢聽,再俾幾題數佢做。咁就收75元啦,補習仔家做鲜花批發的,久不久花師奶又會送我一两扎鮮花。回想起來真係美好時光。

我成日覺得,補習之所以有效,是保証了固定時間學習。以我的補習仔為例,他數學是有進步,進步最主要原因是每星期多了一小時間做練習(並得到即時的回饋)。

引用:Quote:每日媽媽+發表於+16-7-8+08:52+你女

原帖由 小時了了 於 16-07-08 發表
我女成績只屬一般咋, 但我真心心滿意足喇!

嗯! EK 好多仔女手握 4 條 A 架 (唉,好唔開心,中文 B 咗 http ...
謝謝你呀!請問你請上門的老師是怎樣幫你女補的?

小時了了  Pls refer 討論帖題目#23 你地啲仔女補習功課班幾$一個月  發表於 16-7-12 15:13
小時了了  Pls refer#23 http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3278928&extra=&page=2   發表於 16-7-12 15:12

$250/小時, 其實真係好貴, 好似燒銀紙...小學生在一小時能學到什麼呢...

小時了了  貴唔貴, 又真係每個人感受唔同嘅. 有人覺平,有人覺合理, 有人覺貴, 不能一概而論   發表於 16-7-12 15:11
小時了了    發表於 16-7-12 15:09

我諗個價錢應該要睇埋老師教得好唔好, 如果老師教得好, 成績有進步, 小朋友補得開心, 老師又錫, 貴d都值啦

記得之前ek曾經有個媽媽, 請左個補習老師, 老師響好似好短時間就升左幾廿分(好似係, 唔係咁記得), 但好似話個老師加價, 咁媽媽上黎問市價

如果個小朋友呈分, 升左廿幾分, 250蚊, 你地覺得值唔值?

kayi0556 發表於 16-7-12 19:07
我諗個價錢應該要睇埋老師教得好唔好, 如果老師教得好, 成績有進步, 小朋友補得開心, 老師又錫, 貴d都 ...
阿女最新報告,佢數學呢一科班主任同佢講名次升咗57名, 下學期數學呢一科攞咗最佳進步銀獎,呢個獎我可以填入升中 profile

每日媽媽 發表於 16-7-12 13:45
謝謝你呀!請問你請上門的老師是怎樣幫你女補的?

我剛剛再同個數學補習老師溝通,我希望暑假8月底前可以大約略略教以下小六上學期呈分試範圍,唔知數學補習老師教唔教得切, 阿女明唔明得晒?

另外,我買咗小六上"學林練習"當作數學暑期習作(因為阿女學校暑假無暑期作業做)

anthony8899  六上數學好易, 不難應付。其實我覺得最深是五下的分數+方程應用最深。  發表於 16-7-12 23:58

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-7-12+23:09+編

原帖由 小時了了 於 16-07-12 發表
謝謝分享! 請問你女的補習老師上堂形式是怎樣?是否會在堂上做練習,還是給功課她自己做,有問題再下堂解答? 不好意思,很多問題

小時了了  上門補習, 妳同老師夾及商量就得架喇, 不如妳直接問個老師, 呢度公開唔方便不斷講咁多   發表於 16-7-13 13:14

回覆 小時了了 的帖子

恭喜! 進步了咁多名, 想問你阿囡數學卷是否分卷1, 卷2? 一卷考長題目, 一卷考選擇題? 你阿囡那份卷考得高分些?

回覆:minglam240179 的帖子

終於派左成績表,鬆晒,平均分高左3分有多,排名只進步1名,證明呈分人人追上來。希望下兩次keep住。

小時了了    發表於 16-7-13 21:36

kk1186 發表於 16-7-13 18:42
回覆 小時了了 的帖子
恭喜! 進步了咁多名, 想問你阿囡數學卷是否分卷1, 卷2? 一卷考長題目, 一卷考選擇題? 你阿囡那份卷考得高分些?

無選擇題的,全部都係要列式嘅答題。卷一:A;卷二:B

數學
卷一 (佔60%): 考數,代數,數據處理
卷二 (佔40%): 考圖形與空間,度量

回覆:小時了了 的帖子

暑假快結束!大家緊張嗎?預備成點!

minglam240179 發表於 16-8-20 17:25

中文
課文:估學校上學期呈分試會教及考的課文,貼咗4課預先略略溫過3課,最後第4課呢個幾星期溫埋佢
作文:只作過兩篇而已

英文
作文:只作過兩篇而已
溫返晒五年班學過晒嘅生字,句式,時式等

數學
上門補習老師教晒我之前 post 出來的小六上學期數了,我女初步打晒底大約明小六數,之後開學我策略係自己同阿女操數

根據學校往年,十月最尾個星期又或者十一月第一個星期係呈分試,只剩約兩個月時間咋!

我為咗阿女呈分試, 已用盡"洪荒之力"了! 鬼知道我及阿女呢年來點過, 真係腦裏混沌反著白眼拚命去考呈分試!!!

無論阿女考成點, 我都好滿意!

中文、英文睇了n本書。
科學、常識當古仔書咁看了。
數學,每星期做两三個練習,冇咩錯。不過,最近将我辛辛苦苦玩到接近4分的最佳大腦訓練的計算篇玩判變成3分棲下,真係打得小。

回覆:2016-2017 小六呈分試分享區

只有英文書,其他要開咗學才有

回覆:minglam240179 的帖子

暑假上作文,說話班,另外睇中英文圖書希望加強語文能力,冇預習6年級課程。

‹ 上一主題|下一主題