用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2016-2017 小六呈分試分享區
樓主: minglam240179
go

2016-2017 小六呈分試分享區   [複製鏈接]

回覆:2016-2017 小六呈分試分享區

我同事個仔,無補習,無去功課班,阿嫲接放學返屋企自己做功課温習,咁多年佢個仔考試,佢兩公婆都無放假督促,老師話成績係1b-1c,佢最後穩陣揀咗間1c,成功入咗我都讚佢勁

引用:回覆+洋蔥頭媽咪+的帖子 真係越睇越驚....

原帖由 yf03 於 16-06-27 發表
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

真係越睇越驚......想問下你地咁多位, 有見過冇去補習的小朋友能夠穩守呈分的成績 ...
我同事個仔,無補習,無去功課班,阿嫲接放學返屋企自己做功課温習,咁多年佢個仔考試,佢兩公婆都無放假督促,老師話成績係1b-1c,佢最後穩陣揀咗間1c,成功入咗我都讚佢勁

回覆:yf03 的帖子

我仔冇補習,呈一穩守1a-b.

引用:回覆+洋蔥頭媽咪+的帖子 真係越睇越驚....

原帖由 yf03 於 16-06-27 發表
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

真係越睇越驚......想問下你地咁多位, 有見過冇去補習的小朋友能夠穩守呈分的成績 ...
無出去補好多時係家長自己教,買練習做,家長自己做左老師,我覺得唔存在唔駛補就等於叻啲囉。
其實唔駛介意有冇補習啦,最重要反而係個結果,如果小朋友keep倒成績又學倒野,學習態度良好,有冇補習又有乜所謂。

回覆:mansum92 的帖子

尋日終於派呈一成績表:

中文: B
英文: B
數學: A
常識: B
音樂: A (原先我以為 B!)
視藝: B
總成績: B (即是級26-50)(即是keep 到B1 尾至B2 頭)
操行: B (呢個我提心吊膽咗半年, 多謝班主任手鬆無俾 B- 或 C, 感恩)

主科有1科 A 咗好感恩喇. 其實, 英文差少少都攞 A, 就係差個少少依家 B 咗. 中文由小四 C 到依家 B已經好大進步架喇!

過三關. 呼! 第一關已過, 仲有一至兩關. 暑假要好好固本培原. 經過呈一學校竟然會最後兩個星期才發狂趕教50% - 70% 考試範圍數學, 經此一役, 為了呈二不容有失, 呢個暑假單對單上門預教小六上學期數學, 我都唔期望可以大躍進, 呈二 keep 到原本成績原來已經好感恩及偷笑!

回覆 小時了了 的帖子

恭喜, 成績唔錯, 你哋學校全級幾多名是band 1? 阿囡呈分試期間會失眠嗎? 我阿囡話佢學校很多同學呈分試期間睡不着, 好慘!

kk1186 發表於 16-7-7 10:37
回覆 小時了了 的帖子

恭喜, 成績唔錯, 你哋學校全級幾多名是band 1? 阿囡呈分試期間會失眠嗎? 我阿囡話佢 ...

成績一般但我已經好心足! 阿女學校全級129人, 頭1/3 係 B1, 即是大約頭 42 名咁上下.

呈分阿女無失眠, 係我呢個緊張大師失眠啫!!

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-7-7+11:26+編

原帖由 小時了了 於 16-07-07 發表

尋日終於派呈一成績表:
你女考得好好呀! 我女都呈了一,數學比較差,想請問怎樣提升數學,我也想在這暑假準備一下,請問應該如何安排好呢?

每日媽媽 發表於 16-7-8 08:52
你女考得好好呀! 我女都呈了一,數學比較差,想請問怎樣提升數學,我也想在這暑假準備一下,請問應該如何 ...
我女成績只屬一般咋, 但我真心心滿意足喇!

嗯! EK 好多仔女手握 4 條 A 架 (唉,好唔開心,中文 B 咗 http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3298002&extra=page%3D1 ) 呢個帖如果係我女成績, 只是中文B, 其他主科 A, 嘩! 我開心死啦! (純個人感受, 不喜勿插!)

數學方面, 我暑假會幫阿女:

1) 專科單對單上門預教小六呈二課程, 一星期兩日, 每次一個鐘 ($250/hr)

2) #54 分享: 各出版社的練習深淺 http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3094530&extra=page%3D1&page=3 會做熟《學林數學 應用題及解題思路》http://www.selin.com.hk/trad/p3_01_03.htm 補充, 阿女小五呈一時狂做後, 呢本好幫到我女

專科單對單上門預教小六呈二課程, 一星期兩日, 每次一個鐘 ($250/hr)

真係好有錢。

幫孩子預習下一年數學課程,我用很慢之速度教,一個小時都教曬。我成日覺得小學數學老師係天才,可以教得咁慢。

引用:Quote:每日媽媽+發表於+16-7-8+08:52+你女

原帖由 小時了了 於 16-07-08 發表

嗯! EK 好多仔女手握 4 條 A 架 (唉,好唔開心,中文 B 咗 http ...
$250一小時是什麼師資? 算貴呢

小時了了  數學老師, 教小學至中學 DSE 數學  發表於 16-7-8 16:04

小時了了 發表於 16-7-8 10:12

嗯! EK 好多仔女手握 4 條 A 架 (唉,好唔開心,中文 B 咗 http ...

$250/hr好貴!之前同我大女補(F5数),果个已大学畢業都係收$200/hr, 我都嫌貴。教小学数收$250/hr真係好貴好貴。

其实我都唔明何為專補呈分試……呈分試同平時d試都無分别既~範圍又無多到,亦唔係專登深d(至少我地学校係禁)。

Yanamami 發表於 16-7-8 16:09
其实我都唔明何為專補呈分試……呈分試同平時d試都無分别既~範圍又無多到,亦唔係專登深d(至少我地学校係禁 ...

因為呈分試不容有失啊! 自己文科底, 阿女小五數我自己好多時唔識計及教, 阿女又唔係好識計又想唔通, 咁情況下, 我可以點??? 任尤阿女一直唔識計?

Yanamami 發表於 16-7-8 16:05
$250/hr好貴!之前同我大女補(F5数),果个已大学畢業都係收$200/hr, 我都嫌貴。教小学数收$250/hr真係好貴 ...

噢! 原來市價係咁, 我食米唔知米貴!!

個數學老師話以前係學校教數學, 仲話收平我喎, 佢又話佢原本只補中學生, 中學生佢開價錢 $360 - $380/1.5hr

IloveJJ  我真係覺得佢收平咗啦!小學老師,又怎能同大學生比呢?  發表於 16-7-8 22:05

個數學老師話以前係學校教數學, 仲話收平我喎, 佢又話佢原本只補中學生, 中學生佢開價錢 $360 - $380/1.5hr

對,原本只中學生,補小學係向難度挑戰,所以收貴啲。
改正:係只補中學生,少打了一個字。

小時了了  樓上補(F5数),果个已大学畢業都係收$200/hr, 平過我嗰個啊!  發表於 16-7-8 17:20

回覆 judy 的帖子

我仔同学请小学在職老师上门專補,一个補中文,一个補英文,一星期各上2堂,毎次1.5/hr收400,即请两位老师每星期比1600。

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-7-8+16:06+編

‹ 上一主題|下一主題