用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 <分享> SFA/APS/TSL 統計
樓主: retriever
go

<分享> SFA/APS/TSL 統計 [複製鏈接]

ffaye 發表於 16-4-29 13:52
應該係3年既average

謝謝...

起碼你有睇清楚帖..

呵呵.

ANChan59 發表於 16-4-29 12:08
有沒有每校整體人數?

一缐就好難定義,真係唔知,你能否數幾間作參考!

我係計習慣上視為一線既:

邊線D 既, 譬如聖言, 九華, 華英, 循道... 黃芴南, 旅港...

因為習慣上, 所以新派D 既唔會算一線, 好似NPL, 羅氏基金, 真道呢D 唔會計1線

retriever 發表於 16-4-29 16:38
唔係卦...

你每間小學歸左1線先計, 緊係易好多...
淨係叫你列份一線中學名單都........
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

敢問樓主小朋友是否正就讀或將就讀SFA?

請問什麼是一線女中學?

又為什麼不用最新一年(因最能反影學生老師現況)?或是六年(因由小一至小六學生教師的培訓及歷史)做統計呢?

SFA 最新一線女中學派位,我認為有16人,除了一位去了英華女校外,其餘女校和TSL大致相約,但TSL有38人,所以,我不能說SFA 派一線女校好過TSL。

而過去十年(包括上年),APS 好明顯在這三校中最有優勢。

HKpama 發表於 16-4-29 18:00
敢問樓主小朋友是否正就讀或將就讀SFA?

請問什麼是一線女中學?

另回帖已說, 係習慣上視為一線既學校... 女校譬如 聖保祿, 聖提女, 上智等...  其實女校爭議唔大... 因為係**習慣** 上, 所以新派學校唔會算一線, NPL, LOGOS 等...

我有收集最新一年數據, 但覺得平均3年更有代表性... 好似分析股票盈利, PE... 一般會用近幾年平均數...

6年? 當然更好... 但太多了... 一般找不到咁多年數據...

而且我做法係統計所有昇中學校, 3 間學校已有不同昇中學校, 6年有更多不同中學了.... 給你參考, 我的數據(3年)已包括超過100間不同中學了, 6年將會有多少間?

做這統計是純為個人目的...

TSL 昇中其實很出色了(特別女孩子), 但做著統計時, 不停在填那些數字, 那些BIG NAMES...

APS 確實很誇張...

P.S. 如果你說SFA 只有女生16人上一線, 我猜你沒計上智, 聖母玫瑰, SFA 那年有10人昇上智.

引用:+本帖最後由+retriever+於+16-4-29+16:58+

原帖由 retriever 於 16-04-29 發表

係分享給來年既考生家長, 算係回饋... EK 確係收好多料,  ...
有趣
但對sfa有點不公平,你可以睇每年畢業女生得1/3,相信aps tsl 會多過sfa

無錯,我沒計上智,但請不要誤會,因TSL也沒計上智,純統計,TSL 有大約少於八十個女生升本地中學,而有大約四十個升一線女校,我冇計上智,正如你冇計NPL,因大家習慣唔同(我只是舉例,上智當然是一間很好的地區名校,而NPL在教學上亦有其出眾之處,所以成績上升得很快),如減外籍女生和插了另一小學的女生,我可以肯定上年TSL每兩個女生就有一個入人人皆知的一線女校而唔需要睇習慣。

點解我知有人插入另一些女校,因小女(今年二年級),她學校今年有七位插班生,其中一個來自SFA,而有兩個來自TSL,她們都很優秀,看能力沒有人有絕對優於對方的表現,但數量上是二對一,另我對這校留上心,以我所知,TSL那兩位並不是全級第一,第一那個依然讀TSL,而TSL並沒有補收插班生的空位,即是女生人數只有越來越少,重有,上年其中一位入SPCC的TSL學生也是女的。即是TSL上年六十幾個本地女生中,有五十幾個(包括上智,SPCC,伊利沙伯等)入一線中學,重想點?

很少人有經驗讀多過一間學校,甚至兩間,所謂神校也只不過是習慣罷了,但樓主的習慣似乎有就SFA的感覺,跟我眼見的成績有很大落差,才不得不說。

還有,樓主還未答你的小朋友和SFA的關係,在我心中,三間都是好學校,要制造數據偏向某一方面很容易,我上面己示範了,如那些只是樓主自用的數據,請註明清楚,如什麼是一線學校,用那幾年的成績,請不要隨隨便便的列一些入學率又不加註解,因如條件只是你個人的習慣(即喜惡),不知的人,便樣對學校造成不公平。

MyAshley    發表於 16-4-29 23:31

理性分析, 不平則鳴

回覆:<分享> SFA/APS/TSL 統計

我搵小學那年,也做過同樣的統計,不過連KTS,也分析了3年數據,branding data 用khmama的branding表,分升中brand 1a-c%。以入brand 1計, APS年年是最高,SFA第二,TSL最低。當時SFA去brand 1A中學 % 比TSL高很多,也成了我的決定的其中一個重要考慮。 小一之後,慢慢才領悟到自己放大了這幾個%,呢4間都真係好好的學校,各有賣點,77%定82%入brand 1其實唔太大分別。如有其中2間offers, 比較其他factors就夠了,例如教學方式、程度、語言、校園、音樂/體育的訓練、校車路線等等。

小曳人  yes!  發表於 16-4-30 11:29
yuenkw    發表於 16-4-30 09:24
hppa    發表於 16-4-30 01:12
Yanamami  確实如此~可考慮埋自己心儀边d中学~  發表於 16-4-30 00:49

ms.giggle 發表於 16-4-30 00:28
我搵小學那年,也做過同樣的統計,不過連KTS,也分析了3年數據,branding data 用khmama的branding表,分升 ...

好同意!
不過自己都經過呢個階段,唔比總係唔舒服!

當年只有一個 offer,收到&#134961;飯應,冇咁多考量!

到升中學才知好煩惱!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:yuenkw 的帖子

都係,哈哈!

引用:Quote:ms.giggle+發表於+16-4-30+00:28+我

原帖由 yuenkw 於 16-04-30 發表
好同意!
不過自己都做經過係呢個階段,唔比過總係唔舒服!&#128514;
都係,哈哈!

引用:當年只有一個+offer,收到𠼱飯應,

原帖由 ANChan59 於 16-04-30 發表
當年只有一個 offer,收到&#134961;飯應,冇咁多考量!

到升中學才知好煩惱! ...
升大學更多考慮,香港還是外國?什麼科?什麼職業?

你就好啦,都誇過晒。

ms.giggle 發表於 16-4-30 10:54
升大學更多考慮,香港還是外國?什麼科?什麼職業?

你就好啦,都誇過晒。
多謝你!

都是跌跌碰碰一路走過來,前一排他申請實習,一直都冇乜消息,他都好煩惱,我們又幇不了多少,好彩考試前落實兩間公司,我們都替他高興!

今明兩年搵工及實習,都好困難,香港學生會多咗人讀碩士!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆: SFA/APS/TSL 統計

TSL冇奶油咁低

kirstyau 發表於 16-4-30 13:08
TSL冇奶油咁低
當你手頭上得3個選擇,而心中已有偏好,咁咪唯有整d因應自己要求對自己favor個間有利既數據,等多d人認同囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:<分享> SFA/APS/TSL 統計

玩完今年呢個遊戲,明白咗好多,以上三間都有offer,但其實都唔肯定會唔會讀,始終都係心儀龍校,人人都有擁戴嘅學校,而任何學校都有成續好同唔好嘅學生,單睇牌面升中數據去分析何謂最好實在有點不著邊際,其實大家有冇諗過小學同中學嘅友好關係?校長功不可沒嘅⋯⋯APS大比例入DB同DG,SFA去SJ, LS,TSL去NPL同羅記咁囉!

Castella  Good insight! Knowing the meaning behind the numbers is important.  I think my case and my choice is   發表於 16-5-1 05:51

nicole-wai 發表於 16-4-29 12:07
回覆 retriever 的帖子

可以加埋 KTS 嗎?

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3256549&extra=page%3D2

回覆 monodad 的帖子

宗教背景及辦學團體!
‹ 上一主題|下一主題