用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有關將軍澳比諾幼稚園/幼兒園....
go

有關將軍澳比諾幼稚園/幼兒園.... [複製鏈接]

有關將軍澳比諾幼稚園/幼兒園....

想問各位有關將軍澳比諾幼稚園
囡囡現於樓下的普通幼兒院讀緊N1,準備為她轉校讀K1,
曾考過德寶,但很多不好評價!上星期帶囡囡去比諾interview,
去到後也不需怎樣interview,只是坐於courter一名中年女人
(貌似主任)一見面便給了囡囡一點糖,叫她say thank you,
然後叫我填咗form,便說如果參觀後冇問題便叫我交$550
留位費,之後便叫校長帶我同囡囡參觀校舍,其實校舍環境亦
很滿意,只是期間見老師好似冇乜笑容!其後當我哋喺完成參
觀後,落樓梯剛抵達1樓(N1&K1)時,該名"主任便從遠處(courter)叫過嚟:"如果冇乜問題,可以交埋果$550留位費!"
但因為我來之前不知要即時交$,所以問佢有冇EPS,佢話冇,
叫我後補寄上Cheque!比我感覺呢間學校好似好市儈咁!
所以現時十分矛盾及心急,佢地話28/5就有個新生日,會派書
包(仲有我見有BKmami話第一年書包及校服也是免費的,是否呢?)

-程度如何(只知每日也有一堂外藉老師英文堂及每星期一堂普通話)
-老師有愛心嗎?
-如返全日班,請問他們安排如何,你們有什麽意見?
-你地有冇小朋友真係由8:00返到夜晚8:30ga?
-有冇校車可以在7:45am或之前(調景嶺站)接小朋友呢?

希望大家盡量幫幫忙解答吓我呢個麻煩人,講多D呢間學校嘅
比我知,無論好定唔好!
萬分感激!

:sm: Auntie_Winnie

Re: 有關將軍澳比諾幼稚園/幼兒園....

...德寶,但很多不好評價!...

印象中好似好少關於對德寶的投訴,可否舉例說明一下呢? thanks.

至於比諾,我都有相同的feeling. 果次又係咁提住個留位費,真係想即刻叫你入去上堂咁.....非常令人反感

Thanks for your advice!           

其實我係諗住幫個女報德寶的,
好想知道佢地有何不好的地方,
唔該

Can anyone tell me?

我囝囝是由德寶to 比諾. 德寶人多 1班 2miss : 28人, 地方細d, 半日 2300 全日 3700, 比諾地方大, 人小d, 平d, 半日1800, 全日2600, 老師 --德寶經驗好d, 如果你果班的班主任經驗夠, 水準不穩定, 由其國際班差d (富康) 因我有朋友的小朋友在學校受傷, 都不說比家長知, 主流班會好d, & 佢地d外籍老師會好容易流失.
因我想簡間小班教學的幼稚園, 而且程度都吾差, 但自己就要跟緊d.
比諾有好多自費興趣班, 是一些大型機構, eg. 合唱團, 武術, 鋼琴, 巴蕾無. 交通安全隊,
德寶都有一d興趣班, 吾知道是學校 or 外邊的機構, 約80/堂.( 佢地個禮堂, 是要party 用, 不是比學生玩的),  
德寶(寶盈) 吾是太清楚.

Thx for your advice!

Any anyone tell me somemore between these 2
school?

我個仔係比諾上Playgroup, 但真係好求其, 個所謂英文老師上45分鐘就走; 話唔得閒就可以唔到。
另外, 我覺得間學校比較汙糟, 所有人入校舍都唔洗除鞋或者換鞋, 我同個仔除鞋玩完之後, 成隻腳仔黑黑灰灰,好恐怖!
我問校長點解唔洗換鞋,佢話門口張地氈有消毒,我真係唔覺得囉!同埋我都覺得呢間學校好hard sell!
我個friend個仔係入面讀緊N1,上星期佢
‹ 上一主題|下一主題