用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唔跟老師意見, 竟然鬧小朋友
樓主: rabbitmonkey
go

唔跟老師意見, 竟然鬧小朋友   [複製鏈接]

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+tsuilan+於+16-04-27+發表我

原帖由 pooh88 於 16-04-27 發表
你有冇參考一下上年自己學校派位數據呀!然後自己推算下好D喎

...
如果舊年啲家長係跟老師所講去填(B1生甲3填B2校),啲數據無乜用

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:chan803+發於+16-4-27+17:23+你老師

原帖由 tsuilan 於 16-04-27 發表
真的,我先氣憤,是否力保首3志願重要成甘,令好多家長哭出來。
唔好理老師的建議。...甲部只填 B1校...至於乙部填幾多間B1校就睇你自己信心有幾大,同埋當區B2學校多唔多....不過你好似係沙田區,聽聞係B1學位多過B1學生....

引用:Quote:原帖由+pooh88+於+16-04-27+發表你有

原帖由 chan803 於 16-04-27 發表
如果舊年啲家長係跟老師所講去填(B1生甲3填B2校),啲數據無乜用

...
一半一半啦!我估上年D家長唔會傻既唔會全部都跟足學校既!最好睇下學校有冇show到派去邊幾間band 1學校,有數據自己計下

pooh88 發表於 16-4-27 18:58

...
學校年年都無數據睇唔到,有無辦法找到,請幫幫忙,thx.我校係沙田信X小學。

pooh88 發表於 16-4-27 18:58

...
我見到舊年畢業生話2015年派左10位band 1校,但舊年有70人,但今年60年,是否10人以下。

tsuilan 發表於 16-4-27 20:00
我見到舊年畢業生話2015年派左10位band 1校,但舊年有70人,但今年60年,是否10人以下。 ...
更正,今年60人。

引用:回覆+whywhywhywhy+的帖子 咁...都要睇下

原帖由 妹妹頭 於 16-04-27 發表
回覆 whywhywhywhy 的帖子

咁...都要睇下係咩地區, 會唔會係一D地區BAND 1位少過BAND 1生? 咁乙三止蝕都好 ...
區區都係想乙3止蝕,係為學校頭3志願止蝕

引用:Quote:pooh88+發表於+16-4-27+18:58+你有冇

我見到舊年畢業生話2015年派左10位band 1校,但舊年有70人,但今年60年,是否10人以下。 ...
雖然遲左無得番轉頭,去考吓直資係測試學校地位同自己係巿場既排位,會有DD啟示~~~

引用:Quote:pooh88+發表於+16-4-27+18:58+你有冇

學校年年都無數據睇唔到,有無辦法找到,請幫幫忙,thx.我校係沙田信X小學。 ...
沙田信X係寶校喔,本來成績就唔多好啦。全區B1 1/3人,咁你諗下兩呂兩胡都差唔多一半人入B1,咁緊有學校B1少於1/3啊。60人既1/3係20人,但我唔覺得你地有1/3係B1囉。如果考級10,甲部不要填B1,但考5名外的乙部都要謹慎一點啊。

引用:Quote:原帖由+tsuilan+於+16-04-27+發表我

原帖由 chan803 於 16-04-27 發表
你老師真係叫B1生在 甲部第三志願 填B2學校????
乙三都仲可以解釋,甲三就只好話佢唔係好識派位機制:ig ...
我估計係該校老師都唔咁肯定自己有幾多B1生。

按返上年數據比例計即14%入Band1,換言之今年即係得8個band 1左右 仲要包埋自行考入

引用:Quote:tsuilan+發表於+16-4-27+20:00+我見

更正,今年60人。
按返上年數據比例計即14%入Band1,換言之今年即係得8個band 1左右 仲要包埋自行考入

引用:回覆+whywhywhywhy+的帖子 咁...都要睇下

原帖由 妹妹頭 於 16-04-27 發表
回覆 whywhywhywhy 的帖子

咁...都要睇下係咩地區, 會唔會係一D地區BAND 1位少過BAND 1生? 咁乙三止蝕都好 ...
佢係上年東區女生,又係band1頭,咁都要第三放band2,係咪保險得滯

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+chan803+於+16-04-27+發表你

原帖由 little_yolky 於 16-04-27 發表
我估計係該校老師都唔咁肯定自己有幾多B1生。
就算係邊緣人都唔會要求在甲三揀B2校...

little_yolky  甲部點都唔會揀B2。  發表於 16-4-28 08:26

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 pooh88 於 16-04-27 發表

...
但係如果佢間學校年年都叫級十之內的人甲三填B2學校,都唔知有幾多B1生係因為咁而入咗B2校

TwinWong  B1生唔想入B2校, 不如甲二, 三 留空唔填, 唔係中咗, 乙一排B1就浪費  發表於 16-4-28 09:03

chan803 發表於 16-4-27 23:33
但係如果佢間學校年年都叫級十之內的人甲三填B2學校,都唔知有幾多B1生係因為咁而入咗B2校

...
我都覺係,但學校怕派得好後,迫家長改左6次洗腦,一半家長細膽改左。

醒目開學勳章 冬日勳章 王國長老

間間學校都係咁...
學校想派頭3嘅%高
但家長就想入B1
所以係真B1生就會盡填B1校

引用:Quote:原帖由+tsuilan+於+16-04-27+發表學

原帖由 little_yolky 於 16-04-27 發表
沙田信X係寶校喔,本來成績就唔多好啦。全區B1 1/3人,咁你諗下兩呂兩胡都差唔多一半人入B1,咁緊有學校B1 ...
同意!

除了校內排名,我估 Pre-S1 的結果都遠低於全港平均,學校會掌握多些資料!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

+3金熱血 貢獻勳章

引用:間間學校都係咁...+學校想派頭3嘅%高但家長

原帖由 小倩 於 16-04-28 發表
間間學校都係咁...
學校想派頭3嘅%高
但家長就想入B1
都唔可能因為咁而叫邊緣人在甲三填B2學校

‹ 上一主題|下一主題