用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唔跟老師意見, 竟然鬧小朋友
樓主: rabbitmonkey
go

唔跟老師意見, 竟然鬧小朋友   [複製鏈接]

5kin  豬肉獎,無認受性,再多都無用  發表於 2 小時前

所以從冇想靠獎項入。我意思係成績再好,也要有人信,現在就係冇中學相信,不過小學又同我講我哋學校好叻,依區人人都知。其他區都冇問題,結果係......

山海兒女 發表於 16-4-29 16:32
5kin  豬肉獎,無認受性,再多都無用  發表於 2 小時前
可唔可以講多少少學校背景?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3256513&page=1#pid42742661

入呢個帖繼續?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:5kin+發表於+16-4-29+13:20+除非轉去

原帖由 little_yolky 於 16-04-29 發表
喂喂喂, 咁如果原校三甲, 轉咗校有級廿幾三十, 咁緊係轉啦, 名校有成60%入B1中學, 級廿幾三十已經係穩B1了, ...
我小朋友係由地區名校轉去名小,頭一次考試因為考唔到頭三而在學校枱底哭泣⋯⋯我從來冇比讀書壓力佢。

現在已順利升心儀中學,佢曾經話多謝我幫佢轉校,順利升上佢心中的dream school, 令佢眼光大左闊左,知道自己原來好屎。

papa71 發表於 16-4-29 15:47
回覆 hkpapa852 的帖子

之但係...
而家讀書係為校爭光定係為好好地讀書入U呢?有得出賽咪出,無得出咪當課外活动/做运动,主菜仍是讀書吧~考大学又唔係睇你有幾多个金牌既(起碼本地U唔多睇)。

引用:Quote:MASAYA+發表於+16-4-29+15:20+要睇小

原帖由 little_yolky 於 16-04-29 發表
好似我女咁完全無鬥心, 但近期超勤力, 點解?? 因為阿媽我同佢講:阿女, 上到中學好多功課架, 尤其係果D B1 ...
真係......名校冇乜功課,不過佢地受朋輩影響,讀書風氣濃。

little_yolky  佢依家為咗中學唔駛做咁多功課而發奮向上,唔知係咪好事,個心有D矛盾。   發表於 16-5-3 09:24
little-melon  風氣真的很重要!  發表於 16-5-3 01:52

回覆 austism 的帖子

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3256513&extra=page%3D1

引用:回覆+5kin+的帖子 成績表唔靚仔:係科科A

原帖由 山海兒女 於 16-04-29 發表
回覆 5kin 的帖子

成績表唔靚仔:係科科A:科科全級1-10內(包括視藝音樂)但冇証明
我仔讀D無人識嘅二線小學(荃湾區),小一至小五5年全級第一,六年級去面試前的考試全級第二,全A係基本,不值一提,上年報SPCC,無用校長推薦的首輪申請(因我明知自己個仔根本唔夠班,唔想煩校長),自己在第二輪入表,結果有幸成為400位面試考生之一。面試時我仔話好難好難,結果當然係失敗。睇返我同事個仔在名小長年top 10之內,面試當日見到佢,佢in完笑容滿面,話好易好有信心,結果當然成功入咗。所以D二線小學學生拍埋D名小學生,真係高下立見。
其實我仔對上一年一樣有位師姐成功考到SPCC,(不過佢最後無讀。)所以SPCC不一定只見名小學生,而佢地一定有一套準則去決定in或收某D學生。你囝囝無得in其實不用介懷,無咩大不了。

山海兒女  多謝你的分享  發表於 16-4-30 00:51
山海兒女  我成績差,冇得in,冇問題,但學校話佢好得,咁先係重點  發表於 16-4-30 00:51
山海兒女  SPCC冇得in,預咗!SPC冇得in,先係重點  發表於 16-4-30 00:45
山海兒女  全A係基本,但本校Top1也不是全A才是重點  發表於 16-4-30 00:42
山海兒女  全A係基本,但本校Top1也不是全A才是重點  發表於 16-4-30 00:42

回覆:唔跟老師意見, 竟然鬧小朋友

強校嘅頭三當然強過弱校嘅頭三,但弱校頭三同強校嘅十幾二十名比較,邊個強啲,就冇一定!

名校通常受各小學歡迎,弱校都可能有師兄師姐入讀,有冇得in就好可能係睇師兄師姐嘅表現了!

醒目開學勳章

回覆 山海兒女 的帖子

朋友的女女讀青衣二線小學, 上年考全級第一, 在第一輪已被SPCC收左, 所以唔會只IN名小的學生

山海兒女  SPCC係會in全港級一,我知。  發表於 16-5-1 00:47

醒目開學勳章

山海兒女
[color=rgb(153, 153, 153) !important]發表於 8 分鐘前SPCC係會in全港級一,我知。  

而佢同學仔(全級10名內)係第二輪面試被SPCC收左

山海兒女  有面試,就有機會。冇面試,就冇機會。  發表於 16-5-1 20:45
5kin  佢已經將自己小朋友無得in嘅事實同間小學唔係勁小學劃上等號  發表於 16-5-1 07:57

5kin,  您講中。

peggy  Agree  發表於 16-5-1 13:03

我女也讀spcc,當然不少人來自名小/私小,但不是名小的也很多呀!聽說有些是級一,有些小學名我也未見過。

Yanamami 發表於 16-4-29 17:23
而家讀書係為校爭光定係為好好地讀書入U呢?有得出賽咪出,無得出咪當課外活动/做运动,主菜仍是讀書吧~考 ...
有, 但真係少, 大學肯收嘅運動員, 都起碼有出過亞洲賽

TwinWong 發表於 16-5-4 09:38
有, 但真係少, 大學肯收嘅運動員, 都起碼有出過亞洲賽
就算係世界冠軍, 都要有33222吧。

TwinWong  DSE后要門檻啦  發表於 16-5-5 11:05

little_yolky 發表於 16-5-4 17:00
就算係世界冠軍, 都要有33222吧。
睇你讀乜啫, "入大學", 如果只係讀AD, 唔駛33222
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:好嬲呀!band+1小朋友,+老師建議第四志願開

原帖由 rabbitmonkey 於 16-04-26 發表
好嬲呀!band 1小朋友, 老師建議第四志願開始放 band 2, 我唔想跟, 今日竟然捉住我仔勁鬧, 仲話放榜日千祈唔 ...
老師鬧小朋友只會令他們感到不安和焦慮,唔明點解唔直接揾家長好好商量。老師極差

醒目開學勳章

引用:好嬲呀!band+1小朋友,+老師建議第四志願開

原帖由 rabbitmonkey 於 16-04-26 發表
好嬲呀!band 1小朋友, 老師建議第四志願開始放 band 2, 我唔想跟, 今日竟然捉住我仔勁鬧, 仲話放榜日千祈唔 ...
我仔都係band1a,老師叫我仔第6、7志願填band3啊,我唔想填,但個仔就好怕老師鬧,同我差d反面,好彩過咗一星期再同阿仔分析,最後阿仔都肯聽我講,最多填band2根本唔使填band3,老師既意見真係只供參考,家長要自己諗下。

kittylam 發表於 16-5-10 16:19
我仔都係band1a,老師叫我仔第6、7志願填band3啊,我唔想填,但個仔就好怕老師鬧,同我差d反面,好彩過咗一 ...

老師有時會利用孩子心理,學生始終怕老師的嚴威,如果家長定力唔夠,為免與子女關係受損就唯有就範了.

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+rabbitmonkey+於+16-04-26+發

原帖由 kittylam 於 16-05-10 發表
我仔都係band1a,老師叫我仔第6、7志願填band3啊,我唔想填,但個仔就好怕老師鬧,同我差d反面,好彩過咗一 ...
佢新嚟㗎
......
要b1學生填 b3 學校
定係嗰區無b2學校?又或者學校覺得 b3學校好過 b2 學校?

‹ 上一主題|下一主題