用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教九龍城區學生banding
go

請教九龍城區學生banding [複製鏈接]

小女兒是跨區轉九龍城,五下數B,中英A,六上下中數B,英A,其它科大部份A,全級考28/126,42/126,36/126,請問由新界出到九龍城屬咩banding?請指教。

elbar  BAND 1   發表於 16-4-20 13:30
   4    0    0    0
珍惜你所擁有的一切!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

band1中,謝謝你。

little_yolky  b1中應該唔會跌band。  發表於 16-4-20 16:26

有冇媽咪可提供,感激🙇🙇🙇

回覆 rebeccalam12000 的帖子

謝謝你們,但剛問過老師,她平均分為171.43, 全級最高的學生是192,這樣還算band 1嗎?

elbar  算band 1,詳情請看訊息   發表於 16-4-21 09:09

引用:+本帖最後由+rebeccalam12000+於+16-4-21+0

原帖由 rebeccalam12000 於 16-04-21 發表

呈分只計特定的科目,平均分應用不上,不如參考往年band one 的人數,會較易知囡囡的banding。

band 1

真係好頭痛,如果填band1怕佢唔係,到時跌左落band2都冇晒位,要去到band3,因為好邊緣。

如果乙一培正,乙二黃笏南會好博嗎?還是乙一黃笏南比較安全,但兩間都係band1。

little_yolky  培正得19個位,你跨網,Banding唔明朗下,你敢搏嗎?  發表於 16-4-27 09:10

樓上唔清楚唔好亂講,
前幾年有學生三次呈分平均分91.5分,
學校以86分為A,
三次呈分名次均為頭二十名,
全級四班全開全足學生、
但原來是band2學生,吹賬.....
如樓主半保守,
甲一二可當band1生選,
乙一二當是band2生選九真,培道較正路.......

回覆 jason1977 的帖子

謝謝參考

不客氣。如果要求不高九龍城區女仔好着數。
真光培道聖家三間女校。
前兩間派位有約五十。
由於冇男仔爭,所以等約機會乘二,
真光高中是全英。培道好似三班...
邊線生程度也合適,
聖家位小,程度略高培道,
聖家F1已教部份F2書(不過不知有否高過真光)....
自己考慮吧.........

收到,謝謝你。

jason1977 發表於 16-4-27 02:24
樓上唔清楚唔好亂講,
前幾年有學生三次呈分平均分91.5分,
學校以86分為A,
全級20/12x人都係band2?甚么学校?

rebeccalam12000 發表於 16-4-20 12:51
小女兒是跨區轉九龍城,五下數B,中英A,六上下中數B,英A,其它科大部份A,全級考28/126,42/126,36/126,請 ...
不如開名講係邊間小學,否則無得估
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:jason1977+發表於+16-4-27+02:24+樓

原帖由 Yanamami 於 16-04-27 發表
寶校级別?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

真光中中還是英中,請教。

rebeccalam12000 發表於 16-4-27 08:45

九龍真光係開英文班既中中, 但DSE成績理想, 但樓上介紹既, 成績最好係聖家, 但就谷D。

Yanamami 發表於 16-4-27 08:16
可能20名係級名次唔係呈分次第吧。依家好多小班教學, 4班可能只有100人左右, 聖家爸爸都級2X, 但係Band 2, 可能呈分次第跌到3X-40都唔出奇的, 一般學校3X-40就好大可能係B2了。

所以, 學校其實應該同家長講呈分總次第, 得個級名次有時真係會好誤導。

rebeccalam12000 發表於 16-4-27 08:45

高中是英中了,初中之前是三英一中,升值中,
百年老校,信得過....
‹ 上一主題|下一主題