用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 對着佢,我唔知俾咩反應
go

對着佢,我唔知俾咩反應 [複製鏈接]

亞女自從上B1英中開始,中一都保持全級30名左右。到了中二第一學期考20名,本來一向對佢嚴厲的我聽老師意見,買了平生第一次學習上的獎勵品俾佢(平時好少會讚佢,因知佢一表揚就驕傲。曾試過幾次了,譬如小二表揚之後,數學即刻得60幾分)。點知獎完之後,後面兩次考試越來越激氣,要不全級50幾名,要不今次(因上星期剛考完)三科不合格。我知道後激到想哭,如果係以前的我早已將佢罵餐死或者惩罰。但知青春期易反叛,加上呢排負面新聞多,所以我按捺住,冇發脾氣,只問佢,到底是上堂唔明老師講咩或是復活節放假在家冇好好溫書,叫佢老實說出,我好幫佢。唔講還好,聽完之後我就火都理埋。佢話唔係唔識,係覺得中一中二唔重要,所以隨便睇下書,多數時間瞓覺和用電話上網煲卡通片。我竟然被佢騙了咁長時間,因為之前也係為手機事有大罵佢一次,刪除佢whatsapp ,佢仲向我保證唔玩手機,點知變咗煲片。佢見我唔出聲,叫我再俾次機會佢,上次已俾過,呢次又係咁講,我無語了……(篇幅太長,見諒)

ydoris  放鬆D啦...年青人,妳緊佢會抗拒多些架..退一步..海闊天空..  發表於 16-4-11 08:28
   0    0    0    0

重視親子關係多於學業成績:王道。
重學業成績多於親子關係:霸道。

多欣賞讚賞與鼓勵:王道。
多打罵哦:霸道。

霸道的事做多了,孩子便很易反叛、比一般孩子易變成廢青、甚至自殺。

芝麻街    發表於 16-4-20 23:52
CHANLAM08    發表於 16-4-10 00:19

回覆:對着佢,我唔知俾咩反應

手機及打機,真係要好小心處理,無可能全禁,屋企已有個韓劇迷,中毒極深,小弟仍在摸索中。

回覆 eviepa 的帖子

中學開始我同佢比小學更多聊天(因佢處於青春反叛年紀,我驚有事發生)每次一收工返來,佢就捉着我講學校,同學事,我也講返發生事俾佢聽,佢自己都話同學們很羡慕佢,有媽媽做佢朋友。唔知係唔係咁樣,令到佢感覺唔到威嚴,就算考試差咗,都知我唔會打罵,所以才變得散慢

CHANLAM08    發表於 16-4-10 00:20

引用:回覆+eviepa+的帖子 中學開始我同佢比小學

原帖由 趙華 於 16-04-09 發表

中學開始我同佢比小學更多聊天(因佢處於青春反叛年紀,我驚有事發生)每次一收工返來 ...
如果係成績問題,可以揾班主任傾,聽取意見。

回覆 ChiChiPaPa 的帖子

其實上一次全級50名時剛好有家長會,已同班主任講過,老師話平時係學校好乖,上堂都唔錯,可能一時失手。後來聽我講已冇幫佢溫書,老師叫我睇實點,但亞女希望我俾次機會,想自己溫。中一下學期之前都係我幫佢補習,但因佢中學課本全英,每次要佢翻譯成中文我才教佢,咁浪費很多時間,又加上朋友都勸我放手俾佢自己溫,始終係中學,要俾佢知讀書係自己責任,所以應佢自己意愿,只係出面補英文,其他科冇補。

会唔会因為中—你幫佢温所以成績好?慢慢同佢傾下,俾佢知讀書係佢自己責任,唔識唔明係—回事,但如学习态度唔好又係另一回事~的確,青春期鬧都無用,只好苦口婆心劝~同佢講佢係有能力可以做得到,唔好嘥左自己~

哎,從昨天知道成績到現在,我都接受不了,三科唔合格,仲係其中一科是主科。地理科仲搞笑,之前都是全級第一或第二,呢次竟然是唔合格,咁也太刺激吧!我都失眠啊,佢反而食得瞓得。

回覆 Yanamami 的帖子

多謝你,我都想好好同佢聊。但唔知點解一見到佢好似冇事的樣,我的怒火又起,但心裡話俾自己聽:忍住,忍住,冇發脾氣。

Yanamami  暴风時期嘛,我已吐了两三年血,不过唔係為成績,总有样野煩……  發表於 16-4-9 23:21

引用:回覆+eviepa+的帖子 中學開始我同佢比小學

原帖由 趙華 於 16-04-09 發表

中學開始我同佢比小學更多聊天(因佢處於青春反叛年紀,我驚有事發生)每次一收工返來 ...
去到咁大個,仲講咩威嚴,粗鹽就有你份。我都唔會為成績鬧大女,佢同學個個羨慕到眼鏡都變咗心形。小朋友會聽道理,佢自己都緊成績(雖然表面好似無嘢),不過要注意她交什麼朋友就是。

無論如何,忍住!百忍成金。

芝麻街    發表於 16-4-21 00:19

趙華 發表於 16-4-9 16:01
亞女自從上B1英中開始,中一都保持全級30名左右。到了中二第一學期考20名,本來一向對佢嚴厲的我聽老師意見 ...
同我囡差唔多, 一時上高山, 一時落谷底, 但我之前送比野佢時, 要大家先傾好, 測考電話一定要收起,我一向比佢知, 我底綫係全部合格, 高分我當然開心,
最紧要係, 唔好低过底綫, 唔過份我就算, 越過底綫
佢要安份守己, 我囡都係放好多時間睇電子小說, 一開始停唔到

引用:Quote:趙華+發表於+16-4-9+16:01+亞女自從

原帖由 TwinWong 於 16-04-09 發表
同我囡差唔多, 一時上高山, 一時落谷底, 但我之前送比野佢時, 要大家先傾好, 測考電話一定要收起,我一向比 ...
感同身受!

去到中學階段已經唔可以用罵或者罰, 否則會更加反叛. 幫佢溫書都唔係辦法, 唔通第日高中, 大學都要同佢溫書咩! 最好在初中階段慢慢放手俾佢自己溫習, 只要睇緊D佢既交友情況, 唔好俾佢學壞就得.

回覆 alanchan11 的帖子

唯有再信任佢一次,希望真的醒覺了
‹ 上一主題|下一主題