用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 點解依家小朋友承受壓力的能力越來越差 ...
樓主: yinyuemao
go

點解依家小朋友承受壓力的能力越來越差 [複製鏈接]

stockmike 發表於 16-4-12 10:31
講開鼻敏感,家人深信食收鼻水藥,講極都唔明,想死呀
咁似政府做法,只對表徵做事,尋根源好似尋遠古文明咁
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

其實醫生都有抗敏通鼻塞藥,但阿仔成日都唔食,搞到訓得唔好。

如果鼻敏感, 床舖要乾淨D。有隻吸塵機好勁, 用飛機摩打, 不過太貴, 我唔捨得買。食太多西藥真係唔多好, 個肝腎會虛, 你問吓「家人」想唔想個仔第時大個腎虧? 有無試過食中藥? 依家用藥粉, 唔駛煲, 方便好多。鼻敏感同身體都有一D關係, 我後生時無咁嚴重, 以前仲住九龍添。生完兩個鼻敏感勁咗好多。中藥調理下都好既。

王家爸爸  其實個個鼻敏感既原因唔同  發表於 16-4-12 11:53

kin818kin 發表於 16-4-12 11:09
其實醫生都有抗敏通鼻塞藥,但阿仔成日都唔食,搞到訓得唔好。
我都係每日都要食抗敏藥,都係食左先至可以訓得好。

王家爸爸 發表於 16-4-12 11:52
我都係每日都要食抗敏藥,都係食左先至可以訓得好。
見阿仔長期鼻塞真係好慘,但佢自己就唔緊唔緊咁﹗

little_yolky 發表於 16-4-12 11:50
如果鼻敏感, 床舖要乾淨D。有隻吸塵機好勁, 用飛機摩打, 不過太貴, 我唔捨得買。食太多西藥真係唔多好, 個 ...
見舊同事針灸+中藥年幾醫好左,馬上帶阿仔去,但阿仔又怕痛又怕苦,結果錢就比左,但就只做一半食一半,試左幾個月就放棄了。

little_yolky  唉  發表於 16-4-12 12:10

回覆 kin818kin 的帖子

可試試用生理鹽水洗鼻. 我兩個孩子有用吓, 不能說效果很顯著, 但只少不會洗壞人吧. 不過孩子可能會抗拒的, 因洗時會有些不舒服的感覺.

YanKanMom 發表於 16-4-12 12:28

可試試用生理鹽水洗鼻. 我兩個孩子有用吓, 不能說效果很顯著, 但只少不會洗壞人吧. ...
嗯﹗會叫佢試﹗但鼻塞係鼻入面塞,洗鼻真係有用?

kin818kin 發表於 16-4-12 12:33
嗯﹗會叫佢試﹗但鼻塞係鼻入面塞,洗鼻真係有用?
我自己試過,對我無用,可能因人而異。

鼻塞好多時的原因是鼻內組織受致敏源影響敏感發炎引致腫脹,用生理鹽水清洗是幫助消炎及清除部分致敏東西吧(有點像沖洗坑渠)。
鹽水最好能經過鼻腔由口吐出來。孩子夠大則可由他自己將鹽水經針筒jit入兩邊鼻孔內,jit的時候要小心不要咭襯,另用口呼吸免被濁襯。孩子是不大願意做的,因始終會有不舒服的感覺。

YanKanMom 發表於 16-4-12 14:02

鼻塞好多時的原因是鼻內組織受致敏源影響敏感發炎引致腫脹,用生理鹽水清洗是幫助 ...
嘩﹗咁高難度又辛苦,我仔肯定唔肯。

引用:Quote:stockmike+發表於+16-4-12+10:31+講

原帖由 little_yolky 於 16-04-12 發表
如果鼻敏感, 床舖要乾淨D。有隻吸塵機好勁, 用飛機摩打, 不過太貴, 我唔捨得買。食太多西藥真係唔多好, 個 ...
我以前都有,醫生建議我游水或者移民,前者又真係掂!

王家爸爸  都有醫生建議過我游水  發表於 16-4-12 17:29
little_yolky  移民嗎.......你醫生真係........  發表於 16-4-12 17:02
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我睇過唔同醫生,食過好幾種藥,發現對我有效既都有個共通點,含Chlorphenamine Maleate成份,唔知其他人係唔係都係咁,只係某一、二種藥先有效。

醫生當時話特別夏天游水,水面水下溫差大,減低鼻黏膜的敏感度,減輕鼻子的敏感。

我的經驗是理論及實踐都合理!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:點解依家小朋友承受壓力的能力越來越差

我講我實例,我很少吃西藥,到而家仍討厭,可以話頑固。 我試過不明原因強烈鼻敏感,每日鼻塞但不停流鼻水,狂咳,咳到口鼻血絲。每日睡眠每一個半小時咳醒,第一次知也嘢係鼻水倒流,持續半年,我仍不肯看專科西醫信中醫但問題仍不解決。我試過係沖涼時多次係鼻口抆過塞住鼻的鼻涕,黃色似固體多過液體,手掌一樣大大一塊。所以透唔到氣絶對正常,半年來口罩示人,因鼻水跌落咀尷尬及長期要用口呌氣,什麼抗敏洗鼻全試過。半年後屈服睇專科,其實我想下係唔係 cancer. 睇完佢俾枝噴鼻劑我,一次攪掂,我呌到半年來的新鮮空氣,我好深刻記得好感動,點解我貢頑固走貢多路,我持續用一星期已可停噴鼻藥。講貢多係講乜方法都可試下,個個都話鼻敏感用中藥,我而家諗番,唔得就停轉下方法。

引用:我講我實例,我很少吃西藥,到而家仍討厭,

原帖由 stockmike 於 16-04-12 發表
我講我實例,我很少吃西藥,到而家仍討厭,可以話頑固。 我試過不明原因強烈鼻敏感,每日鼻塞但不停流鼻水 ...
鼻竇炎

引用:溫室長大既小花,離開溫室就好難生存。 +

原帖由 waiwai1224 於 16-04-12 發表
溫室長大既小花,離開溫室就好難生存。
過渡保護其實也是一種傷害。

stockmike 發表於 16-4-12 21:26
我講我實例,我很少吃西藥,到而家仍討厭,可以話頑固。 我試過不明原因強烈鼻敏感,每日鼻塞但不停流鼻水 ...
我前一兩年也試過傷風感冒後連續數月鼻水唔清, 說話有很重鼻音. 最後走去看西醫, 他開了一支有類固醇的鼻噴濟給我,用了兩星期便解決了. 醫生說此階段用類固醇是最快及最有效的方法, 如我不想用, 便要靠吃敏感藥.

家長影响較大,要贏在起跑線,孩子成績直接影响家長心情,成績唔好,應多鼓勵,另選擇一間識合學校。家長冇得選什麼的孩子,孩子冇得選怎樣的父母  ,但心態和學校可以選擇

‹ 上一主題|下一主題