用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 放完假收拾心情,準備第一次呈分試了,大家分享一下 ...
樓主: Eat_Sleep_Play
go

放完假收拾心情,準備第一次呈分試了,大家分享一下   [複製鏈接]

小時了了 發表於 16-5-25 09:29
我女今年小五, 下星期三考呈分試了. 純個人覺得學校小五比以往四年先至黎考得多及考深.

聞說上學期數學全 ...
睇見你地學校禁搞法就覚得阿女学校好happy, 呈分同平曰考試既範圍&深淺程度係—样。

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-5-25+09:42+編

原帖由 小時了了 於 16-05-25 發表
教完即考,咁你學校又安排得比較差,不過呈分係睇大圍嘅,無須太擔心。温習時間大家同學都一樣,只是同學間一較高下,唯有盡力啦。

洋蔥頭媽咪 發表於 16-5-26 09:12
教完即考,咁你學校又安排得比較差,不過呈分係睇大圍嘅,無須太擔心。温習時間大家同學都一樣,只是同學間 ...

只是由老師親自教嘅時間就一樣,相信班上有些同學已經熟讀晒哩期呈一要考嘅內容了.

Yanamami 發表於 16-5-25 22:39
我地一样
寫手冊,仲要扣操行分

YmOra 發表於 16-5-26 16:51
只是由老師親自教嘅時間就一樣,相信班上有些同學已經熟讀晒哩期呈一要考嘅內容了.

...
有D勤力嘅,復活節假期已經開工了

我地考試前老師会係課堂上同成班—齐温書~

Eat_Sleep_Play  這樣的安排真好  發表於 16-5-26 21:39

Eat_Sleep_Play 發表於 16-5-26 19:31

有更早的,上年7月暑假前已有小四家長問攞五年級課本,仲要只係攞呈一嗰期的書,話要响暑假提前讀,真是佩服.

YmOra 發表於 16-5-26 21:12
有更早的,上年7月暑假前已有小四家長問攞五年級課本,仲要只係攞呈一嗰期的書,話要响暑假提前讀,真是佩服.
...
犀利呀,果然係機會留比有準備嘅人

YmOra    發表於 16-5-27 09:19

Eat_Sleep_Play 發表於 16-5-26 21:40
犀利呀,果然係機會留比有準備嘅人

這群學生和家長在某程度上係不得不佩服他們,媽咪們的策略算係好成功,她們知道子女不是一個可以長期都能處於作戰狀態的性格,但又唔係完全可以界定為不喜歡讀書,只是比較懶啫!故非呈分時成績都是一般麻麻而矣!呈分時表現係可以十級而上,這類性格的孩子可能就是要用這種方法就會成功吧!

Eat_Sleep_Play  拖慢嚟讀,好似我個女  發表於 16-5-27 14:39

引用:Quote:Eat_Sleep_Play+發表於+16-5-26+19:3

原帖由 YmOra 於 16-05-26 發表
...
現在考呈分試了,我們還沒有看過中學呢!準備六年級時才看,沒有比我更懶的家長了吧!

YmOra   還有時間呢! 哩個暑假補做番份"選校"功課啦!努力加油呀!   發表於 16-5-27 10:38

話說之前同大家講過下阿女學校近呢兩個禮拜先至"瘋狂地"趕教書, 大約1/2嘅考試範圍都係呢兩個禮拜先教, 後果係每日都好多好多功課做以致每晚無得溫書. 原本我同阿女小學一直以來每晚都儘量會溫約30-60分鐘書(包含十幾廿分鐘聽及睇英文 audio 書), 真係令我好燥好急. 學校呈分試先至咁, 真係26個英文字母出齊問候學校

今日阿女中文要背默課文其中一段, 但呢個禮拜做功課都做唔切, 溫呈分試都無時間溫, 邊有時間去"背"默呢? 尋晚擠時間出來同女一齊盡人士背, 背得幾多得幾多, 但阿女態度非常之惡劣唔係好肯溫, 終於我忍唔住發顛咁"發脾四"狂罵佢, 仲堅決尋晚唔可以再溫默書, 亦唔會再溫考試喇, 仲同佢講成績唔好讀唔到好啲校風嘅中學佢自己承擔呢個後果, 到時唔好怨我. 如果到時佢學壞又或唔想讀書, 我唔會迫佢, 屋企亦唔會留佢, 法律15歲合法出來打工做野, 我唔會養佢, 亦唔會一定要佢完成中學或大學, 唔好以為屋企一定要佢讀書, 佢唔讀都可以架, 我同佢講真嘅, 我份人亦會做得出

我咁講, 因為我心裏面真係好急好急, 溫唔切. 下星期三考喇, 但以我評估阿女溫習情況大約溫得6-7成咋( 仲未熟架 ), 合格左右嘅成績, 大約 Band 2 中至尾咋.

都唔知好彩定唔好彩, 常識其中 3 課係考中國歷史, 另外 2 課係考宇宙及地球, 真係好好彩呢 5 課阿女平日睇課外書有睇過亦有呢方面興趣, 故常識在有限時間下 pick up 得 OK. 但數學什麼立體, 體積及分數加減乘除四則混算真係慘不忍睹. 加埋阿女唔積極溫書嘅態度, 真係事倍功半, 第一次呈分我都唔望會有好成績, 都唔知阿女仲維唔維持到 Band 1中至尾, 真係睇怕阿女要跌Band, 到時培基都唔知收唔收喇

回覆:小時了了 的帖子

你女兒小學以來每晚都會溫書,這是一個很乖的孩子.不要太緊張了!我小孩平時從來沒有溫過書,做完功課就搞七搞八把時間浪費了!同樣都是媽媽,你算幸福的啦!😢

sammag    發表於 16-5-27 13:27

小時了了 發表於 16-5-27 10:33
話說之前同大家講過下阿女學校近呢兩個禮拜先至"瘋狂地"趕教書, 大約1/2嘅考試範圍都係呢兩個禮拜先教, 後 ...

jm,你要冷靜,飲杯冰水,甚至乎沖個凍水涼降降溫先,學校已經好唔啱肋,你仲中晒招咁影響心情,打擊女兒的鬥心,未曾應考呈一,個結果都唔會好啦!你要相信你的孩子你的女兒係得嘅!就用剩餘的時間努力溫習過後才諗其他對策吧!不要讓其事情再度有機會傷害兩母女的感情呀!

事在人為,努力加油呀!

小時了了  多謝支持及鼓勵  發表於 16-5-27 10:58

Eat_Sleep_Play 發表於 16-5-26 19:31
我復活節假期已經開溫, 5月1日勞動節開始亦進入全面作戰狀態, 奈何......

阿愁上身中, 真係有啲灰

YmOra 發表於 16-5-27 10:55
jm,你要冷靜,飲杯冰水,甚至乎沖個凍水涼降降溫先,學校已經好唔啱肋,你仲中晒招咁影響心情,打擊女兒的鬥心, ...

尋晚至今朝心情好 down, 頭先係呢度哭訴完, 又有其他網友支撐, 心情好啲. 剛剛入 fb 見到呢個兩年前嘅 post, 心底感謝神知我軟弱派小天使來扶持我啊! 我要加油, 連我情緒都唔好, 點幫及帶領阿女去面對克服挑戰呢! 俾自己一個好心情, 俾自己一個 Like 先

Your Memories on Facebook

XXX, we care about you and the memories you share here. We thought you'd like to look back on this post from 2 years ago.

跑者摔倒後…沒辦法只能開二檔了(咬)

原文網址: 跑者摔倒後…沒辦法只能開二檔了(咬) | 鍵盤大檸檬 http://www.ettoday.net/dalemon/post/3398#ixzz49p3d4cNz    -------- 有片睇, 從後追上, 激勵人心!

2008年春天,美國明尼蘇達大學室內體育場內爆出近乎瘋狂的歡呼聲,全場觀眾正在見證一個由20歲女孩創造的奇蹟。在600公尺衝刺賽項目中,她原本是最領先的跑者,跑到一半卻重重摔了一跤,臉直接仆向地面……
▼然後從原本的第一名,瞬間跌到最後一名

這個女孩叫作Heather Dorniden Kampf,是當屆Big10室內田徑冠軍賽中最有希望奪牌的人選之一。在她跌倒的那一刻,觀眾連同轉播人員都忍不住失望地叫出「噢」的一聲。但她自己知道,這還不到放棄的時候,因為她還有個不曾使用過的絕招……

Heather迅速爬起來,並以超快速度追趕領先群。原本落後大半圈的她,竟在10多秒內追上,甚至超過一個人,第二個人,天啊~她重新奪回第一名了!

這個激勵人心的故事至今仍被人們傳頌,而Heather也在人生長跑的路上繼續奮鬥,拿下許多不錯的成績。面對挫敗有些人會一蹶不振,也有些人會拖著傷痕堅持到底,但會不會還有另一種選擇,lose=exp,低潮也可以是更強的動力!

小時了了 發表於 16-5-27 11:23
尋晚至今朝心情好 down, 頭先係呢度哭訴完, 又有其他網友支撐, 心情好啲. 剛剛入 fb 見到呢個兩年前嘅 pos ...

很好的一個真人真事激勵人心的故事,我認為小孩子也是神所給予你的寶貴產業,不要小看孩子的能力,況且終點絕不是在這裏,現況怎樣都只是暫時性,只要重新振作重新計劃重新燃點起鬥心,你就可以充滿力量地接女兒放學,擁抱一下她,讓她知道你們有從神而來的力量,縱使路途艱巨,"這還不到放棄的時候",目標不在這裏,而是在那裏,入大學才是最終目標吧!

主必看顧妳囡囡.努力加油呀!

小時了了  真心多謝天父派您這小天使扶持我,支撐我. 心情好好多了. 我今晚見女時唔好再阿燥上身啊, 為自己打氣   發表於 16-5-27 12:11

YmOra 發表於 16-5-27 12:03
很好的一個真人真事激勵人心的故事,我認為小孩子也是神所給予你的寶貴產業,不要小看孩子的能力,況且終點絕 ...

小時了了  真心多謝天父派您這小天使扶持我,支撐我. 心情好好多了. 我今晚見女時唔好再阿燥上身啊, 為自己打氣   發表於 15 分鐘前
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

主內平安!互勉之!

話說之前同大家講過下阿女學校近呢兩個禮拜先至"瘋狂地"趕教書, 大約1/2嘅考試範圍都係呢兩個禮拜先教, 後 ...

------

我同你一樣,又係阿女態度唔好我係會發癲架我講嘅嘢同你一模一樣,阿女又發脾氣,我自己又氣難下,結果攪到成晚一D書都溫唔到
口講就話唔溫你自己嘅事,其實心裏怕得要死,真係驚佢唔溫書

你哋常識咁快考中國歷史嘅?我哋今次考青春期

YmOra  唔同出版商.  發表於 16-5-27 17:34
小時了了  上學期考了青春期  發表於 16-5-27 14:48
‹ 上一主題|下一主題