用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 放完假收拾心情,準備第一次呈分試了,大家分享一下 ...
樓主: Eat_Sleep_Play
go

放完假收拾心情,準備第一次呈分試了,大家分享一下   [複製鏈接]

小時了了 發表於 16-4-6 09:31
自行都諗過莫壽增及沐恩架. 莫壽增諗諗下以阿女過往成績未必得, 除非阿女呈一呈二時級名次高十幾廿名都機會 ...
莫壽增超受歡迎, 如果入到, 可能都入到體藝了。沐恩唔錯, 幾自由, 南亞學童最鐘意, 不過如果小朋友唔自律或靚女就頭痕D。恩主教學生都幾斯文的。最後touchwood有乜唔掂, 你又唔介意俾錢, 仲有一間直資羅定邦, 質量幾好, 好多外籍老師, 轉直資前都係B1英中嚟, 但大埔長期唔夠B1學生, 唔想變中中, 所以轉咗直資。

洋蔥頭媽咪  羅定邦口啤唔錯,都多學生揀  發表於 16-4-6 12:37

做家長表面要平常心, 我諗係第一步.

Eat_Sleep_Play  表面上平常心,講得好啱  發表於 16-4-6 22:21

小時了了 發表於 16-4-6 09:21
唉! 阿女間學校小五考試真係同小一至小四考試範圍多咗.

小一至小四: 中,英測驗時測過的課文, 考試不用考 ...
深感同情~我地中英文都唔考課文,只考运用,所以成个小学我女都未攞个本課本温,只温工作紙同做練习就搞掂~

little_yolky  係,我哋都無考課文。  發表於 16-4-6 13:08

回覆:放完假收拾心情,準備第一次呈分試了,大家分享一下

唔好太緊張否則好易失準,唯有盡量陪小朋友温熟啲考試範圍,鼓勵多啲,如果小朋友太緊張,都要教佢減減壓,盡力就可以啦。

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-4-6+09:27+

原帖由 小時了了 於 16-04-06 發表
自行都諗過莫壽增及沐恩架. 莫壽增諗諗下以阿女過往成績未必得, 除非阿女呈一呈二時級名次高十幾廿名都機會 ...
呈分試的確要加把勁,用過往成績真係未必得,不進則退,因好多同學都會盡全力,分分鐘大執位。
不過學校計算級名次跟呈分名次未必相同,最重要科科盡量保持平均,由其主科不要太大上落,就會比較穩陣。通常中/英一般有底子,只要溫熟考試範圍同小心啲,一般升跌不會太大,唯獨數學有機會大上落,數弱嘅同學仔一定要操多啲。

媽媽發功多年,囡囡點都有 7/8成功力嘅  
要對囡囡有啲信心。 加油  

要注意的是, 有不少同學仔成績會在呈一, 突然進步!

突然進步係突然小心左啫~科科執多四五分,好禾味的。洋葱头mami講得啱,科科要平均吖~

洋蔥頭媽咪  係,我仔考呈一時好小心,所以科科分數都有升  發表於 16-4-6 18:25
little_yolky  照抄都可以抄錯  發表於 16-4-6 14:40
little_yolky  係呀,中文剩係錯字標點,可以俾人扣6-8分!  發表於 16-4-6 14:40

洋蔥頭媽咪 發表於 16-4-6 12:50
呈分試的確要加把勁,用過往成績真係未必得,不進則退,因好多同學都會盡全力,分分鐘大執位。
不過學校計算級名次跟呈分名次未必相同,最重要科科盡量保持平均,由其主科不要太大上落,就會比較穩陣。通常中/英一般有底子,只要溫熟考試範圍同小心啲,一般升跌不會太大,唯獨數學有機會大上落,數弱嘅同學仔一定要操多啲。

媽媽發功多年,囡囡點都有 7/8成功力嘅

要對囡囡有啲信心。 加油

哈!哈! "媽媽發功多年,囡囡點都有 7/8成功力嘅" 呢句我聽得好順耳!

洋蔥頭媽咪, 好多謝妳呢幾年分享好多資料及心得, 尤其是去年妳分享中四選科
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2935372&extra=&page=2
"洋蔥頭媽咪: 小兒正正就係選科當中受害者,只怪佢未夠努力,技不如人。不過有一點好肯定,就係當年我未夠經驗,完全唔懂得要考慮選科問題,揀左間set死哂套餐但又小選擇嘅學校比佢,……唉!  
幸好天無絕人之路,小兒响冇乜選擇之中終於揾倒方向,須然將來會變成點冇人知,但最小已找到目標,作為父母唯有盡力幫助佢。
大家都要加油。 Good Luck !

學校係set死晒嘅套餐,仲要係極小選擇,位亦開得唔多,只因學校分配得唔好,理科科目位少,真係害死人。eg.全校只有二十幾個位可以同時選修phy,chem科目,總之玩死班男生……

通常升中選校好多家長都會認為小朋友未接觸過中學科目,都唔知係乜,鍾意邊科,所以選科對大家小朋友黎講尚遠,未駛理住,但其實都唔—定,因為去到高小,小朋友特質,喜好性格已慢慢浮現,以我囝為例,佢數理感極強,但對要背頌嘅野就弱好多,亦討厭死記野,響以前好容易識別出呢類人適合讀理科,讀文科通常死得,但因現今已冇再分文,理,商科,現今通常百搭科,所以選校時就要選理科位較多學校先著數,相反小朋友怕數理,喜歡背頌,就應選歷史,文學類機會多或大路d嘅學校。中學通常都會話有開xxx科目,好似様様都有,但要留意部份其實係好多限制。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2939477&extra=page%3D1&page=3
"洋蔥頭媽咪: "校風同自信當然兩様都好重要,校風唔好多曳分子小朋友好易學壞,入左唔係能力以內中學,太高班自己跟唔上失晒自信影響亦可以好深遠,BK 都有唔少人分享過入左 b1 中學但跟唔上攪到留班,失自信,甚至要轉校,所以揀學校真係要量力。所以呢刻你問小朋友入勁校排中至尾佢答你唔介意,但到時可能會係兩回事。"

妳作為先行者將心得分享, 俾我地後進之士有軌跡可跟隨或閃避. 都幾大因素我睇完妳嘅分享後, 升中選校時中四可以選修的科目係我自己重要選校之因素.

多謝妳啊!

洋蔥頭媽咪  唔好咁講,我都在不斷學習中  發表於 16-4-6 18:28

平常心面對啦!越比壓抑小朋友越失準。

平常心一樣可以失準...無準則既

洋蔥頭媽咪  要有鬥心  發表於 16-4-6 22:18
洋蔥頭媽咪  同意,我、覺得小朋友一定要有門心同目標才容易取勝  發表於 16-4-6 22:17
小時了了    發表於 16-4-6 14:06

我仔仔已考哂呈分試,絕對明白各位家長心情。事實上,係好矛盾,迫(比壓力)又唔得,唔迫又怕小朋友hea住考。最重要係睇自己小朋友接受邊種忠告。

再我而言,只同呀仔講 : 比心機,至重要自己盡咗力,比平時測驗要更仔細,小心,唔好錯埋d冇謂野,唔好貪快去做,做得快而錯就好唔抵。

蘑菇 發表於 16-4-6 14:26
我仔仔已考哂呈分試,絕對明白各位家長心情。事實上,係好矛盾,迫(比壓力)又唔得,唔迫又怕小朋友hea住考 ...
我一向用呢個方法...結果....呈1>呈2>呈3...畢業試懶理下...好過呈1
越叫住小心D....另一邊更唔小心

mcl203 發表於 16-4-6 14:30
我一向用呢個方法...結果....呈1>呈2>呈3...畢業試懶理下...好過呈1
越叫住小心D....另一邊更唔小心mouth ...
好似聽過D唔知乜乜專家話, 呢D叫做暗示, 即你叫小朋友小心唔好跌到, 佢腦裡面會諗住跌倒, 所以會即刻跌倒。所以你叫佢小心D, 佢就會諗起自己係唔小心既, 所以就會唔小心。

我通常叫佢check卷係重新答—次,而唔係望多次,望住个答案通常会覚得啱~不过呈二呈三時间紧逼,做完都無乜時间剩~

little_yolky 發表於 16-4-6 14:36
好似聽過D唔知乜乜專家話, 呢D叫做暗示, 即你叫小朋友小心唔好跌到, 佢腦裡面會諗住跌倒, 所以會即刻跌倒。 ...

我個女今年6月都是第一次呈分, 我都學緊要平靜心情, 不要常常提住呈分試, 要當係普通考試般努力, 不想給她太大壓力, 像剛過去兩次英默(下學期), 我已經沒有跟進, 沒有幫她, 她自己溫, 竟然都有9X, 以前我唔同佢溫的話, 佢自己就唔溫, 一定唔合格, 我係想佢自己主動, 做到這樣我就滿足 !

mcl203 發表於 16-4-6 14:30
越叫住小心D....另一邊更唔小心mouth ...
用喺我仔仔身上,work喎! 所以,咪話睇吓自己小朋友受邊套囉!

適當情度的壓力其實係好嘅!我係用阿女經常用嘅嗰招用播響佢身上,就係試你底線可以去到邊,細路仔常常試大人之可容忍底線可以有幾底,中間的闊度就是他們的自由作反開心區域了,其實小朋友們能夠用哩招都幾聰明,只要接觸不到大人之神經線,就是他們的自由空間了,用同樣的方法,試下佢哋條受壓線在哪?找出大人可用的區域,給適度的壓力,效果都幾好.

互勉之.

Yanamami 發表於 16-4-6 14:56
我通常叫佢check卷係重新答—次,而唔係望多次,望住个答案通常会覚得啱~不过呈二呈三時间紧逼,做完都無乜 ...
都試過......但唔成功

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-4-6+13:23+編

原帖由 小時了了 於 16-04-06 發表

當年錯有錯著好彩我仔揀倒科越讀越起勁,呢幾日考緊 dse啦,希望順順利利入倒大學啦

TwinWong    發表於 16-4-6 23:55

洋蔥頭媽咪 發表於 16-4-6 18:18
當年錯有錯著好彩我仔揀倒科越讀越起勁,呢幾日考緊 dse啦,希望順順利利入倒大學啦
你就好啦已經甩身,我哋仲晌呢個苦海上浮沉

洋蔥頭媽咪  放心,真係好快就過,加油  發表於 16-4-6 23:14
Yanamami  眨下眼就过,咬紧牙关就完~  發表於 16-4-6 23:01
‹ 上一主題|下一主題