用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 教協會組織教師團隊 即日分析 2016 文憑試試卷 ...
樓主: elbar
go

教協會組織教師團隊 即日分析 2016 文憑試試卷 [複製鏈接]

youma 發表於 16-4-16 21:20
其實新聞報導話之前幾科好簡單好簡單, 反而增加了考生壓力.

而且我聽不少老師講, 今年各科題目都略為難澀 ...

我冇乜在意D 報導,係邊 D 人話簡單?
考生定老師 ?

JustAParent 發表於 16-4-11 18:55
不用勞煩閣下為我仔女擔心。身為教協,連唔好擾亂考生心情都唔識,仲要有人認為佢地做得好。

我明白你的意思。
要分析,大可以全部考晒咁多科先做。
好怕 d 人拎人地仔女講。

學生考完試好應該開開心心去玩,去輕鬆,得閑就搵消閑書娛樂下,又或發掘新興趣,等成績單前心情總會忑忐,香港人放鬆些,暑假期間放夠電,九月後再重新charge 電吧。

教協不如組織教師團隊,同日同時考試,睇下有無人全部六七科5**,成為教師狀元。做了狀元,再分享如何分析云云。

(4月19日)中史科

JustAParent 發表於 16-4-7 12:55
考完就算啦,討論乜姐?除了影響考生心情,我想不到即日分析試卷有乜用。

...

考生考完試馬上對卷有何不妥?
有教協的答案,總好過同輩間那些不盡不實的所謂『答案』
考生對完答案後,就大概知道自己考成點了
知道自己幾多分,再用以前的 cut-off 對照,就大概知自己的grade。
來緊有好多報couse 的機會,例如eapp等。如果知道自己考得不大好,就要加緊催谷剩低的科,或者捉緊每個報 course 的機會,又或者要籌備去第度讀書。
如果下下都等到7月放榜先做,一切都可能太遲了
當然,eq 低的,或者怕面對自己得失的人,大可扮鴕鳥不理
知道自己考得極差的,或者考得極好的,就不要浪費這種時間了
考評局的標準答案會在年尾11月就會出,這也許才是下年DSE考生需要參考的答案吧

(4月25日)經濟科
‹ 上一主題|下一主題