用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 名校這東西(庫斯克)
樓主: elbar
go

名校這東西(庫斯克) [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-4-6 16:10
我信..... 名校小六考最尾個位, 應該點都好過非名校小一考第一個位
你講非名校,個範圍好大喎

王家爸爸  每個人對名校定義唔同
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-4-6 16:45
你講非名校,個範圍好大喎
似乎你又無留意我句說話:
小六包尾 vs 小一第一
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-4-6 16:47
我以為你講緊小一第一升到小六都唔及人地小六包尾

hkpapa852  語言偽術呀   發表於 16-4-6 17:04
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

王家爸爸  夢想同現實可以相差好遠。  發表於 2 小時前

我聽過...附加:
1. SFAPS...我D同學好多都係乜乜Very Important..至差係我
2. LSPS...唔知點解升中全部係LSPS...可能最差都好過人
3. SPCC...唔奇喎...其他真係好差下

PS...我唔認同嫁...唔好插我...講下就得

王家爸爸  我一向都好尊重唔同既意見   發表於 16-4-7 09:48

hkpapa852 發表於 16-4-6 16:47
ChiChiPaPa唔係成曰話佢女小学係band3, 但上到中学名列前茅咩?呢个咪例子……

王家爸爸  總是有例外的   發表於 16-4-7 09:49
Eat_Sleep_Play  所以我覺得佢好堅,當年亦有睇過佢個節目  發表於 16-4-7 00:00

回覆:名校這東西(庫斯克)

我當年嘅諗法係: 個女未讀過我真係唔知佢掂唔掂,咁既然入到,點解唔比個機會佢試吓。有名次就有比較,有第一就有第尾,我有調較心理去接受。就算係升同 banding 學校,都有機會愈讀愈差。初中麻麻,又唔等於高中都唔掂。其實咩情況都可以發生,就是留班都有一樣可以有轉機的

今年去聽過銅鑼灣某名直資女校既簡介會,十幾個畢業生輪流逐一演講,真心覺得自己小朋友高攀唔起呢間學校

王家爸爸  啲女仔講野的確叻過男仔   發表於 16-4-7 09:51
王家爸爸  今年我都有去   發表於 16-4-7 09:50
Yanamami  点解?  發表於 16-4-6 21:32

銅鑼灣直資女校出名申請手續繁複,好多叻人精英根本唔會花時間精神去申請,反正志不在此

王家爸爸  點可能唔會花時間同精神去申請   發表於 16-4-7 09:52

Rattie 發表於 16-4-6 21:39
銅鑼灣直資女校出名申請手續繁複,好多叻人精英根本唔會花時間精神去申請,反正志不在此

...

唔係呀~阿女係暑假已早早做定哂4本book reports.

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-4-6+22:09+編

原帖由 Yanamami 於 16-04-06 發表
基本上一份完整 portfolio 已經可以申請各大名校,呢間又要 book reports,入 e-portfolio,限時限刻去做某要求,當年聽完個 briefing,我已經細細聲同我朋友講起碼踢走三分一人,實情係,我朋友女兒沒有完成個申請程序,in our case 已經踢走咗一半。唔係個個好似你囡囡咁乖咁早準備吖

个e portfolio既料早做哂save落手指,只係到時到候copy & paste就搞掂了~

王家爸爸    發表於 16-4-7 09:52

其實我想問,名校有咩唔好呢?

5kin  補品都有分受同唔受,體質唔夾可能變做毒藥  發表於 16-4-6 23:39

Rattie 發表於 16-4-6 18:25
我當年嘅諗法係: 個女未讀過我真係唔知佢掂唔掂,咁既然入到,點解唔比個機會佢試吓。有名次就有比較,有第 ...

十分認同你的講法,有時未讀真係唔知讀唔讀得掂,不過當年小女因害怕讀唔掂,唔敢去一間已獲取錄的九龍塘熱門私校,間私校年年9成入band 1,每年見到派位結果心裏都隠隱作痛,不過好在現在阿女讀得開心,享受學校生活,我也覺得沒有揀錯

引用:其實我想問,名校有咩唔好呢? +

原帖由 yinyuemao 於 16-04-06 發表
我2位小朋友都算(我自己諗咋)係名校生, 唔好嘅地方係競爭大,尤其是女校(男仔冇咁小心眼),成日比較,不過嚟d可能係進步嘅動力。

Overall, 好處多過唔好,尤其是畢業嘅師兄師姐嘅support, 資源比一般學校多。

yinyuemao 發表於 16-4-6 23:22
如果講緊傳統名校,一定有好處。首先,讀書壓力細啲(學校基本上唔會迫你讀);第二,均衡發展,傳統名校注重藝術、音樂同運動,學生即使無興趣,係薰陶下多少啲有啲體藝修養;第三,兄弟情,同學之間關係比較好,呢樣好難得;第四,叻人多,小朋友始終容易受同輩影響,同啲叻人一齊做Project,始終會學到野。

引用:个e+portfolio既料早做哂save落手指,只係

原帖由 Yanamami 於 16-04-06 發表
个e portfolio既料早做哂save落手指,只係到時到候copy & paste就搞掂了~
有準備的家長當然覺得係 piece of cake,坦白講,我和朋友都係烏吓烏吓到時至知要做咁多野,又要兼顧呈分各樣,我當年真係 very last minute 至上網整,有d諗唔到填咩就由佢吉咗去~是q但,一路整個心一路咒罵 wakaa。有同學家長借書做 book reports 但忘記响 library 借去面試,有人忘記指定日期上網查 2nd in 名單,第二日打去問學校但已經蘇州過後 等等等

回覆:mcl203 的帖子

補充番先,王家爸爸,我唔係唔認同你D意見

係唔認同乜學校好過乜學校,讀書啫,有乜好比

王家爸爸 發表於 16-4-7 10:00
如果講緊傳統名校,一定有好處。首先,讀書壓力細啲(學校基本上唔會迫你讀);第二,均衡發展,傳統名校注 ...
唔多認同呢一點:
第二,均衡發展,傳統名校注重藝術、音樂同運動,學生即使無興趣,係薰陶下多少啲有啲體藝修養

唔係間間傳統名校都係咁, 認同其餘三點
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:yinyuemao+發表於+16-4-6+23:22+其實

原帖由 王家爸爸 於 16-04-07 發表
如果講緊傳統名校,一定有好處。首先,讀書壓力細啲(學校基本上唔會迫你讀);第二,均衡發展,傳統名校注 ...

一仔未必全部都岩,有D真係無型咁迫你㗎,當然,都係睇边間,唔係全部,所以你一向主張認識吓先係岩既 ~~~

王家爸爸  當然無絕對既   發表於 16-4-7 11:16

引用:Quote:Rattie+發表於+16-4-6+18:25+我當年

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-04-07 發表
十分認同你的講法,有時未讀真係唔知讀唔讀得掂,不過當年小女因害怕讀唔掂,唔敢去一間已獲取錄的九龍塘熱 ...
我簡單d,接受性比較高,讀書快樂與否唔一定同名次掛勾。人哋天資高讀書叻過你係事實,人哋讀一次記得多過你讀3次,咁我唔會要求你用多幾倍時間祈望去過人哋頭,小朋友壓力好多時來自家長。我常對女兒說的話是; 今次知道自己唔識係好事,下次儘量避免重複再錯就是了

Yanamami    發表於 16-4-7 12:09
5kin  同意,但又有幾多人真係會咁做?好多家長識咁講但係照谷小朋友  發表於 16-4-7 11:03
‹ 上一主題|下一主題