用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 要考呈一,學校有無加操呀?
go

要考呈一,學校有無加操呀? [複製鏈接]

同朋友傾開,佢地小朋友學校都有,想睇下加操情況普遍嗎?

1    0    0    0

小四升小五个summer已开始了~

引用:同朋友傾開,佢地小朋友學校都有,想睇下加

原帖由 紫蘿蘭 於 16-03-28 發表
同朋友傾開,佢地小朋友學校都有,想睇下加操情況普遍嗎?
沒有

我諗大部分傳統小學都會加操, 對面姨姨個女小五開始要早d返學加操

回覆:要考呈一,學校有無加操呀

我仔學校無加操,就好像平常一樣。但眼見其他學校好似好著緊,個心不免會担心。

引用:我仔學校無加操,就好像平常一樣。但眼見其

原帖由 紫蘿蘭 於 16-03-29 發表
我仔學校無加操,就好像平常一樣。但眼見其他學校好似好著緊,個心不免會担心。

...
我仔學校無任何加操。

不過好多學校嘅小五/小六生,家長都會因呈分試幫小朋友揾下專科班或操卷班,因考試結果絕對會影響小朋友中學派位,所以好多學生都會發力,就算平時成績OK嘅都必須加把勁,不進則退,如果唔加把勁考試結果分分鐘會大執位  

即使學校有加操,都唔係為考呈一,而係為將來既PS1做準備。呈分試係內部競爭,對學校無影響;PS1(當然仲有TSA)先係外部競爭,影響學校。

Yanamami  中哂!100分~  發表於 16-3-29 15:22

王家爸爸 發表於 16-3-29 14:52
即使學校有加操,都唔係為考呈一,而係為將來既PS1做準備。呈分試係內部競爭,對學校無影響;PS1(當然仲有 ...
係囉, 所以見到因為呈分試要加操覺得好奇怪, 因為全級操, 都無意義, 到頭來係計名次, 又係果班人, 自己同自己鬥, 操嚟唔全理。我懷疑係學校用呈分之名操pre-S1/TSA

引用:即使學校有加操,都唔係為考呈一,而係為將

原帖由 王家爸爸 於 16-03-29 發表
即使學校有加操,都唔係為考呈一,而係為將來既PS1做準備。呈分試係內部競爭,對學校無影響;PS1(當然仲有 ...
明晒。

引用:Quote:原帖由+紫蘿蘭+於+16-03-29+發表我仔

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-03-29 發表
我仔學校無任何加操。

不過好多學校嘅小五/小六生,家長都會因呈分試幫小朋友揾下專科班或操卷班,因考試 ...
我只幫佢報咗中文,佢呢科較弱,考試有時間限制,佢就心急無諗清楚就寫,屋企慢慢做就好好多。

引用:Quote:王家爸爸+發表於+16-3-29+14:52+即使

原帖由 little_yolky 於 16-03-29 發表
係囉, 所以見到因為呈分試要加操覺得好奇怪, 因為全級操, 都無意義, 到頭來係計名次, 又係果班人, 自己同自 ...
就算操PS1,都是為學生自己,B1生要爭入精英班,B2學校要爭入英文班。

Ps1 同呈分試好似唔同模式

王家爸爸    發表於 16-3-30 09:21

引用:Ps1+同呈分試好似唔同模式

原帖由 kayi0556 於 16-03-29 發表
Ps1 同呈分試好似唔同模式
其實有咩唔同?因為我見學校測考模式係同TSA差唔多的。

王家爸爸  考試內容一樣   發表於 16-3-30 09:23
Yanamami  我地係完全唔同,两套野~  發表於 16-3-30 00:45

回覆 little_yolky 的帖子

我囡學校考試冇ps1以詞代義, 句子理解, 文章大意

只有重組句子, 填充, 造句, 標點, 閱讀理解。。。。

我係見到兒甥個本ps1先知, 模式好唔同

回覆:要考呈一,學校有無加操呀

我仔由小四開始,考試模式一期tsa模式,一期hkat模式咁出。初初見到派返嚟份卷,什麼以詞代義,段義呀,真係一頭霧水,點解會同小一至小三既卷咁大分別。

little_yolky 發表於 16-3-29 22:38
其實有咩唔同?因為我見學校測考模式係同TSA差唔多的。
Style同深度可能有少少差別,但係考試內容一樣,所以如果需要操,操既方法都係一樣。
‹ 上一主題|下一主題