用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 學校想我小朋友轉校!
go

學校想我小朋友轉校! [複製鏈接]

我兒子讀緊P3還有吃藥上堂,有時候在學校會爆發情緒問題,晚晚在家做功課又鬧情緒,有一次跟學校社工談我兒子的問題時,社工告訴我是否找間支援多D生流學校或特殊學校會適合我兒子多D。
現在我都唔知點做好及好煩腦,是否真要轉校,請問沙田區有邊間小學支援好可適合特殊小朋友。

0    0    0    0

樓主你小朋友是讀地區名小? 學校完全無支援?

小朋友除了情緒問題有無其他問題? 食藥是因為情緒問題?

情緒問題是因為多功課? 社交問題? 定課程太深追不上? 如果唔搵出問題所在, 除非你轉特殊否則轉去其他主流學校都會出現相同問題,

醒目開學勳章

引用:我兒子讀緊P3還有吃藥上堂,有時候在學校會

原帖由 bbpigbb 於 16-03-25 發表
我兒子讀緊P3還有吃藥上堂,有時候在學校會爆發情緒問題,晚晚在家做功課又鬧情緒,有一次跟學校社工談我兒 ...
ADHD? 如果只是社工説你又不想轉或許不用理會, 問題是小朋友喜歡上學嗎?

回覆:學校想我小朋友轉校!

你的兒子因學習問題而鬧情緒?

回覆:bbpigbb 的帖子

張媓偉支援唔錯

回覆:pocoyo123 的帖子

Hi pocoyo123

學校支援是調式功課,小朋友食藥是因為專注和坐不定問題吃藥。

現在我問了特殊導師,佢哋分析應該是功課壓力及學習方面越來越深最主要影響他情緒。特殊導師還分析轉學不是解決方法,可能還會加深情緒。

回覆:piglet0529 的帖子

Hi piglet0529.   我孩子有很多方面的問題,但他非常喜歡上學。

回覆:濼晴 的帖子

Hi 濼睛,請問你小朋友是否就讀張煌偉?

回覆:bbpigbb 的帖子

是我朋友個仔讀緊 開心愉快

回覆:學校想我小朋友轉校!

慈航小學也不錯,沒有識人在此校讀,只是仔仔K3上過小一適應班,他們有一間類似的感統訓練房是好多學校沒有的

樓主, 你學校導師話情緒問題出於功課壓力和課程深, 但又話轉校不適合會加深問題? 咁佢有無講唔轉校又點可以解決問題? 學校唔會因為一個學生而改變功課量和課程, 咁呢個問題的根本要點做? 家長和學生自動放棄, 自生自滅? 定要出去狂補, 補到佢跟到之後情緒會自動好返?小朋友已經食藥和調適, 如都不能適應學校不如早小小轉校啦, .....此處不留人, 自有留人處.......天涯何處無方草, 相信香港搵一間輕鬆些淺些小學是有的, 帶埋小朋友一齊去搵, 轉校前帶佢去新校見多些老師同學環境, 小朋友知道新校無咁多功課又唔同咁樣.

祝你好運

引用:樓主,+你學校導師話情緒問題出於功課壓力和

原帖由 pocoyo123 於 16-04-04 發表
樓主, 你學校導師話情緒問題出於功課壓力和課程深, 但又話轉校不適合會加深問題? 咁佢有無講唔轉校又點可以 ...
同意,老師角度,你跟到就跟,跟唔到都無時間理你,最緊要唔好擾亂課堂。學校根本唔會為一兩個學生而減功課,頂多幫你申請調適

引用:Quote:原帖由+pocoyo123+於+16-04-04+發表

原帖由 taviatsui 於 16-04-06 發表
同意,老師角度,你跟到就跟,跟唔到都無時間理你,最緊要唔好擾亂課堂。學校根本唔會為一兩個學生而減功課 ...

最終都係攪到自己及小孩,出聲個D人得把口﹐死又唔係佢

要小心處理是否轉校的問題,如果小朋友讀書得太辛苦,錯敗感太大的話,會失去學習的興趣和信心, 即是漸漸不肯面對困難, 做事很容易放棄,這些影響比讀不讀到書更大,此外, 日後年紀稍長的話(如中學時),會很容易放棄讀書。
‹ 上一主題|下一主題