用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS 收到offer信未呀,幾時有結果?
樓主: alice233
go

DBS 收到offer信未呀,幾時有結果? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+SCHAU+於+16-04-02+發表DBS+

原帖由 SCHAU 於 16-04-05 發表
學校通知來年加學費,Grade 7 至10加幅至少6%.
2016-2017年度Grade 7(中一)-Grade 10(中四)加幅6.75%(全年$45900)

引用:Quote:原帖由+SCHAU+於+16-04-05+發表學校

原帖由 jandtfamily 於 16-04-06 發表
2016-2017年度Grade 7(中一)-Grade 10(中四)加幅6.75%(全年$45900)
Grade11 ~12 IB 加至9萬幾。其實不是普通家庭可以應付到。

引用:Quote:原帖由+jandtfamily+於+16-04-06+發

原帖由 SCHAU 於 16-04-07 發表
Grade11 ~12 IB 加至9萬幾。其實不是普通家庭可以應付到。
但DB相比其他出名嘅直資中學,學費算便宜了,而且擁有豐富資源,相當不俗!

回覆:jandtfamily 的帖子

政府对每名在直資学校就讀的本地学生每年有固定金额资助,2015-2016年度,以創校16年为界,小学,初中~52000,高中~62000. 一個IB 学位底價不菲。

回覆 KopyKat 的帖子

DBS會否像SPCC每年給與考全級頭15%的同學學費全免的獎學金或助學金之類的補助呢?

又冇電話,又冇信,日日開信箱,唔收都比封信,死左條心啦

引用:又冇電話,又冇信,日日開信箱,唔收都比封

原帖由 wfnicole 於 16-04-08 發表
又冇電話,又冇信,日日開信箱,唔收都比封信,死左條心啦
真係無人上黎報喜咁~!其實佢係咪一早有自己的取錄名單,一早收夠人?!我地其實係陪跑員黎炸⋯~!🙊

如果係中樂+成績,已經早通知咗,單成績就唔清楚

回覆:DBS 收到offer信未呀,幾時有結果

繼續等....

回覆:Carmen2004 的帖子

我仔尋日自己打過去問,學校全句說話係咁答:我地已經陸陸續續call緊,如果下星期未收到call,機會應該好微

回覆:gemmah 的帖子

我已經唔抱期望,知道阿仔有d失落,佢仲有兩日先考完呈三,今日好好地安慰同鼓勵左佢,話比佢知,就算唔收,亦唔代表佢唔叻仔,希望佢繼續做好自己本份,而我就再好好重新去諗派位同扣門的安排

引用:Quote:原帖由+wfnicole+於+16-04-08+發表又

原帖由 cheukcheukma 於 16-04-08 發表
真係無人上黎報喜咁~!其實佢係咪一早有自己的取錄名單,一早收夠人?!我地其實係陪跑員黎炸⋯~!&#128586 ...
我覺得似,跟本唔聽到身邊有人有體芸而純用成績入,我估收純成績真的小之又小

引用:Quote:原帖由+cheukcheukma+於+16-04-08+發

原帖由 waiwai2006 於 16-04-09 發表
我覺得似,跟本唔聽到身邊有人有體芸而純用成績入,我估收純成績真的小之又小

...
應該係"冇"體藝純成績入,打錯字

引用:我已經唔抱期望,知道阿仔有d失落,佢仲有

原帖由 gemmah 於 16-04-08 發表
我已經唔抱期望,知道阿仔有d失落,佢仲有兩日先考完呈三,今日好好地安慰同鼓勵左佢,話比佢知,就算唔收 ...
留意五六月DBS的網頁,會公佈再申請考筆試,如果校內成績不俗,可以再試!

如果收到 reject letter,可能都有提及,值得搏一搏!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

前兩年, 我仔有位小學同學3月面試完, 4月頭收取錄通知信.  呢個仔全級考第二(第一名係女仔), 有玩西樂, 足球, 英語話劇, 朗誦, 數學英文中文都非常好.  放長假睇晒全套金庸. 又乖仔又靚仔, 基本上佢真係邊間中學面試完都實會收的.  真係好叻仔.

saiwanho  哇,仲要靚仔,不得了!!!  發表於 16-4-9 18:08

引用:前兩年,+我仔有位小學同學3月面試完,+4月頭

原帖由 必必 於 16-04-09 發表
前兩年, 我仔有位小學同學3月面試完, 4月頭收取錄通知信.  呢個仔全級考第二(第一名係女仔), 有玩西樂, 足 ...
嘩,呢d超班,更係去邊都得

回覆:DBS 收到offer信未呀,幾時有結果

未有信??

引用:Quote:原帖由+Chole+於+16-03-16+發表請問

原帖由 必必 於 16-03-16 發表
特異功能的一班,一早出晒offer了。
請問特異功能是指什麼功能?

引用:我仔尋日自己打過去問,學校全句說話係咁答

原帖由 gemmah 於 16-04-08 發表
我仔尋日自己打過去問,學校全句說話係咁答:我地已經陸陸續續call緊,如果下星期未收到call,機會應該好微

...
可以透露一下你仔的成績嗎?好想知道他們收的是些怎樣的學生!

我相信DBS 已經出晒信了,因為5月7日去註冊了

可能註冊完, 會再有位都未定, 大家加油啊!
教育王國以外之相冊連結已被刪除
‹ 上一主題|下一主題