用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網 - 係咪2間兆強勁勁谷?
樓主: rlam23
go

48網 - 係咪2間兆強勁勁谷? [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-4-6 15:46
不要盲目追求"愉快學習嘅學校", 現實中所謂"愉快學習嘅學校", 可能根本就唔係你杯茶.

記著讀書不存僥幸,  ...
大家做家長的會知自己或小孩追求咩。是不是我杯茶我心裡有數。
我無需心存僥幸。多謝關心。

回覆:48網 - 係咪2間兆強勁勁谷

同意唔好幻想又愉快又學校成績勁,香港揀校只係揀有幾 stressful 。有人揀跟主流走,又有人行另一面。

谷吾谷、功課量係咪多、默書測考量係咪難頂,有時真係要問多幾個人,以及答你果位的細路是否與你小朋友差不多水平,佢的想法是否與你一樣。

人人感覺吾同,有時好難講,無對錯。

回覆:48網 - 係咪2間兆強勁勁谷?

我喜歡48 網,因為有23間可以選擇.不同style .
而只要相信自己選擇就是最好。不需要介意別人說的。
教育: 教導、孕育 全是家長責任

學校永遠是副,我們永遠是正,完

谷唔谷好在乎小朋友能力,有d一點就明,專注力能,記性好,有d點極都唔明,專注力弱,過目即忘。做父母要知自己小朋友係邊類,不要盲目追求一線學校,害的只有自己同小朋友。

同意,48加46網其實真係有很多不同類型的小學選擇,這幾個月參加個多間學校觀課和開放日活動,和不同老師和同學仔交談後,確實更改了選擇。有時自己想,但又未必適合小朋友。

請問平兆同德兆是否同一辦學機構?理念是否差不多?thanks

回覆:48網 - 係咪2間兆強勁勁谷

有冇小朋友讀油基顯,谷唔谷呢?成續及校風係咪同牛頭角基顯差好遠?

引用:請問平兆同德兆是否同一辦學機構?理念是否

原帖由 mcfanbb 於 16-04-07 發表
請問平兆同德兆是否同一辦學機構?理念是否差不多?thanks
係同一辦學機構,以前係同一所學校,只係上下午校分柝變2間全日制

回覆 hellolo 的帖子

請問兩間兆強的家長,大家都好集中討論學術同功課量,我反而想知體藝方面既support好嗎?
藍循好似係強制學生一人一樂器,兆強有冇類似的要求?兆強學界運動成績據聞好強

回覆 heisonmama 的帖子

請問有咩不同類型? 有無比較活動教學? 那些學校屬於那類型?

captainmammy 發表於 16-4-7 23:42
有冇小朋友讀油基顯,谷唔谷呢?成續及校風係咪同牛頭角基顯差好遠?

...

油基顯好牛基好多, 油塘最多人鐘意的一間, 一線但唔太谷, 活動教學, 小一至小三較嚴, 超難入, 升中沒有band3生

Monchichi110, 其實我所了解過的46/48網小學中,真正做到活動教學的無乜邊間(可能有,但在我初步選校時已因某因素無去了解)。有部份學校稱的活動教學包括有一)把午飯後的課堂改為活動堂,二)加入資訊科技軟件和硬件令學習變得有趣,三)加入多完的課外活動,四)小班和坐位編排增加課堂討論,五)在課程加入主題活動,六)多閱讀少抄寫功課等等,間學校講的活動教學定義都不同你要想想呢D係咪你想的活動教學。我建議你把握大抽獎前學校舉行的觀課,活動日,了解下上堂的真實情況,小朋友上堂的反應投唔投入係最真的。我個人就喜歡小班英文有PLPR/W的小學。

arftim 發表於 16-12-14 22:29
油基顯好牛基好多, 油塘最多人鐘意的一間, 一線但唔太谷, 活動教學, 小一至小三較嚴, 超難入, 升中 ...
升中冇Band3生? 你肯定?

arftim 發表於 16-12-14 22:29
油基顯好牛基好多, 油塘最多人鐘意的一間, 一線但唔太谷, 活動教學, 小一至小三較嚴, 超難入, 升中 ...
正常唔會冇B3.只不過佢公唔公報.再勁所謂地區一線小學一定有B3生.差在多定少

heisonmama 發表於 16-12-15 10:07
Monchichi110, 其實我所了解過的46/48網小學中,真正做到活動教學的無乜邊間(可能有,但在我初步選校時已因 ...

Heisonmama請問在48內那間將下午改為活動課呢?

醒目開學勳章

karinawong1031 發表於 16-12-3 22:21
請問兩間兆強的家長,大家都好集中討論學術同功課量,我反而想知體藝方面既support好嗎?
藍循好似係強制學 ...

冇, 冇要求一人一器, 運動方面, 都冇乜要求, 除非佢選你入隊

回覆 hkpapa852 的帖子

同意, 我囡讀某直資, 出名是愉快學習無壓力 (自少大部份家長入學前係咁想) , 但現實呢, 係課堂較活動性, 功課不多, 但測驗,默書,考試是密集式的, 因為學習就是要努力啊, 無可能仲好似幼稚園咁hea

yanngaimama, 九龍灣慈敬,下午堂主要是科學活動,音樂,生命教育課,講座,導修課等。之前觀課老師帶家長參觀苗圃,學校有㕑餘機,教小朋友用㕑餘有機耕種,把種出來的菜當花送給要感謝的人,同時教小朋友種瓜得瓜的道理。

‹ 上一主題|下一主題