用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問 SPC vs DBS
go

請問 SPC vs DBS [複製鏈接]

SPC vs DBS 請問大家對此兩間學校評價如何,會如何選擇?謝謝!

ilyrd  對不起,我都直接的,現今無法比較.不用頭痛去選.  發表於 16-3-8 18:04
王家爸爸  兩間學校其實都差好遠下。  發表於 16-3-8 17:22
   4    0    0    0

msk293 發表於 16-3-8 15:46
SPC vs DBS 請問大家對此兩間學校評價如何,會如何選擇?謝謝!
DBS好好多。

引用:Quote:msk293+發表於+16-3-8+15:46+SPC+vs+

原帖由 王家爸爸 於 16-03-08 發表
DBS好好多。
五、六年前就係

王家爸爸    發表於 16-3-9 09:05

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+16-03-08+發表DB

原帖由 yankees111007 於 16-03-08 發表
五、六年前就係
咁現在又係乜情況呢 ? ~~~

王家爸爸   Good question  發表於 16-3-9 09:05

msk293 發表於 16-3-8 15:46

應該都會選DBS吧

引用:Quote:msk293+發表於+16-3-8+15:46+SPC+vs+

原帖由 kathyjiang 於 16-03-08 發表
應該都會選DBS吧
Still.. DBS ia better in terms of connection and environment.. academic wise.. a bit better than SPC.. i know too many DBS boys... and a few SPC

謝謝你們的回應.
此兩間都是最期望可以入讀既學校.

SPC好好

如果你有去兩間既入學講座,你就知道兩間既差距有幾大。

王家爸爸 發表於 16-3-9 09:07

成績?學費?校園?

王家爸爸 發表於 16-3-9 09:07
王家爸爸, 願聞其詳!!

SPC其實好好!
有谷但俾時間同學仔溫書,考試時期仲可以10點訓。
唔駛擔心交通(MTR),食反 (有tuck shop),各方平衡,老師年青冇gap有商量, 功課適度,同學仔讀得好開心.
只要俾心機讀,入U 應該no problem (讀書always靠自己,入超級1A 中學唔俾心機都係冇用)
相信DBS成績好D.
孩子正常快樂成長好重要,especially 這個年代!

kathyjiang 發表於 16-3-8 19:40
應該都會選DBS吧
X2 DBS

RoseRose1980 發表於 16-3-9 12:02
X2 DBS
DBS成績、運動、音樂各方面在各名校間都係名列前茅。根據過去三年入學講座時校長Show出來既資料,DSE成績大約同QC、LSC、SJC差唔多(有啲科目DBS強啲、有啲科目弱啲,但係差異唔大),一定係B1頭學校。運動、音樂都比較LSC、SJC略強。

BallBallMaMa  DBS 入學講座時校長ShowDSE成績張SLIDE,一閃即逝。老實講, 我睇左兩年都睇唔清楚   發表於 16-3-9 17:31

TomatoCat 發表於 16-3-9 11:10
SPC其實好好!
唔駛擔心交通(MTR),食反 (有tuck shop ...
情況有啲似港華,換校長之後,舊年開始有啲轉變,雖然無以前咁自由,但係更強調學術始終係好事(最少喺父母既角度睇係)。

非常同意,唔一定要入B1頭,只要俾心機讀,讀SPC入U應該無問題。

王家爸爸 發表於 16-3-9 13:23
DBS成績、運動、音樂各方面在各名校間都係名列前茅。根據過去三年入學講座時校長Show出來既資料,DSE成績大 ...

DBS既DSE成績大約同QC、LSC、SJC差唔多(有啲科目DBS強啲、有啲科目弱啲,但係差異唔大)

最大差異個科咪就係中文囉, 所以成績整體雖然差距不大, 但DBS學生能以DSE成績而成功入U既學生比例, 同其它幾間B1頭名校都有D差距

不過DBS勝在高中有機會揀IBDP, 多條路走. IBDP學生既成績亦非常亮麗

王家爸爸  QC中文科DSE成績好好多。  發表於 16-3-9 16:36
王家爸爸  差別就係中文科。   發表於 16-3-9 16:33
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

TomatoCat 發表於 16-3-9 11:10
SPC其實好好!
唔駛擔心交通(MTR),食反 (有tuck shop ...
名氣上DBS一定比SPC好, 但囝囝身為SPC既一份子, 我和他很喜歡學校, 同學們沒有比較成績及家庭背景, 囝囝很快融入這間學校.
讀書一定要靠自己努力, 如果每天都要比較成績,哪些課外活動出色, 應該會好辛苦.

BallBallMaMa  如果阿仔唔夠自律, SPC會好D, DBS太自由了
感覺上SPC關愛D  發表於 16-3-9 17:43
王家爸爸  個人最欣賞既係SPC既辯論隊。  發表於 16-3-9 16:34

回覆:mymelody2003 的帖子

認同!包括我家人,讀緊DBS IB 中六,真係好唔掂,我上個月至帶住佢周圍揾advisor睇吓有冇其他出路。佢好多同學都擔心上唔到大學。anyhow,我家人(包括自己仔、女),有四位讀緊書,分別是DBS,SP co-ed, SPC,及 DGS。好明顯睇到佢哋分別。明校並不代表適合所有小朋友嘅發展。我唔係去排名次,DBS的確有好多方面好過SPC,但並不是絕對值,尤其是成績方面,不是好好多。

回覆 yankees111007 的帖子

請問在 DBS IB 點唔掂法?? 可否具體講黎聽下, 小兒9月會入讀DBS, 如果佢入到IB, 都想佢讀 .... 所以希望知多一點點
唔方便在這裹講, 可以 pm 我呀...謝謝
教育王國以外之相冊連結已被刪除

引用:認同!包括我家人,讀緊DBS+IB+中六,真係好

原帖由 yankees111007 於 16-03-09 發表
認同!包括我家人,讀緊DBS IB 中六,真係好唔掂,我上個月至帶住佢周圍揾advisor睇吓有冇其他出路。佢好多 ...
乜DB真的咁差?

‹ 上一主題|下一主題