用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高增值中學
樓主: Naurto
go

高增值中學 [複製鏈接]

晴晴小B 發表於 16-3-2 07:05
雖然呢四間都收大量自己直屬小學學生,但似乎只有LSC同SJC可以幫學生們增值,港華同高主教只係B2入B2出而已 ...
B2入B2出, 總好過B1入B2出

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Yanamami 發表於 16-3-1 12:55
DSE成績……男校……
陳sir会話你知,DSE係傾向益女生,中英LS都靠寫得,以4C+2X入学條件不利数理成績好既 ...

文憑試考「3322」 女生比例勝男生

hkpapa852 發表於 16-3-2 09:23
明顯你不清楚培正小學同中學收生係點.

培正小一生超過80%係由幼稚園直升, 所以根本小一時無乜得"過濾". 唔 ...

"每年只收1X個街外好彩既B1學生 (只能透過統一甲部同乙部抽入)"想請教,  如街外好想入培正係咪真係好難好難抽得入架??

咁除咗培正, 九龍塘香島(但有精英班英文班)及金文泰呢3間外, 仲有無好嘅中文中學呢?

王家爸爸 發表於 16-3-2 01:00
LSC、SJC、WYHK、高主教等都相似,收唔少自己小學既B2生,而中五成績唔錯。
我聽喇小的家長講小學要達B1成績至可以"過馬路", 所以講唔準中學收多少%, 視乎果屆有多少B1生而定

小時了了 發表於 16-3-2 09:33
"每年只收1X個街外好彩既B1學生 (只能透過統一甲部同乙部抽入)"想請教,  如街外好想入培正係咪真係好難好 ...
培正中學近年統一派位公開學額:
2014年: 甲部: 0, 乙部: 19
2015年: 甲部: 0, 乙部: 19

咁你話難定易呢?

九龍塘香島算係唔錯, 以主收B2學生, 可以每年有3X%-4X%升讀local degree

金文泰近年每況愈下, 現今恐怕只有B2水平, 入U率應連香島都不如

有中英文班而又表現好既, 當然要數埋德雅 (過去4年畢業生升讀local degree比例都過40%, 以當年主收B2學生既中學嚟講, 係超水準啦!)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

NeoMom 發表於 16-3-2 09:41
我聽喇小的家長講小學要達B1成績至可以"過馬路", 所以講唔準中學收多少%, 視乎果屆有多少B1生而定
...

家長一定會"認為"入到中學既, 一定係B1學生, 不過, 事實係殘酷既

津貼中學既直屬位, 只要直屬小學學生本身合符B1或B2資格, 尤可以一齊抽 (當然先抽B1), 根本唔可能加入任何成績條件 (自行收生就另一回事啦)

LS中學既直屬位有138個(至少近3年都係), 本身已經夠cover小學部既75%學生有多, 所以就算LS自行一個都唔收小學部既學生, 都一定有75%小學部既學生可直上中學, 咁呢75%, 唔通真係全部B1?

hkpapa852 發表於 16-3-2 10:01

甲部: 0, 咁即係想跨區填甲部都入唔到? 咁甲部係俾咗咩人入架?

德雅係咪呢間 http://taknga.icampus.hk/website/ ? 有德雅小學直升? 想跨區填甲部可以嗎? (如B1生)

小時了了 發表於 16-3-2 10:07
甲部都係學校自定有幾多個位, 甲部: 0, 即係培正索性唔俾外區人抽, 全部只留俾同區小學既學生抽.

小時了了 發表於 16-3-2 10:07
德雅有直屬小學 (今年小一開始脫鈎), 但德雅小學既B1學生一向目標都係同區另外兩間女校為主

王家爸爸 發表於 16-3-2 01:00
LSC、SJC、WYHK、高主教等都相似,收唔少自己小學既B2生,而中五成績唔錯。
其實點解係"中五成績"? 仲講番N年前HKCEE成績嗎?

王家爸爸  中六成績(打錯咗中五)  發表於 16-3-2 11:34

hkpapa852 發表於 16-3-2 10:15
甲部都係學校自定有幾多個位, 甲部: 0, 即係培正索性唔俾外區人抽, 全部只留俾同區小學既學生抽.
...

多謝你好寶貴資料, 我都係今日先至知甲部原來會0學位, 我仲一直以為甲部全港九新嘅官津中學都可以跨區抽

咁我同阿女都唔洗有一絲毫幻想跨區抽培正了

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 16-3-1 12:45
係我自己定義中, 你阿仔個間只算"無增值"

真正負增值, 應該係好似當年盡收B1中一生, 但中六DSE成績表現只 ...
諗唔到你講緊邊間,係咪某前會員經常講嘅油尖旺學店?但佢哋DSE點都唔會係B2水平喎

hkpapa852  有間聯繫小學在34網, 不過今年剛脫鈎  發表於 16-3-2 11:16

hkpapa852 發表於 16-3-2 10:15
...
培正中學係目前全港唯一一間將所有自行學位只用嚟收小學部學生既學校 <==== 仲要連甲部都唔放位, 真係好想去遊行抗議。好彩我係同區, 可以揀乙部。不過, 都要阿女成功做到B1先。

近三四年, 我哋學校只有一個同學仔咁大把幸運入到培正, 比率居然同入DGS一樣。

小時了了 發表於 16-3-2 10:23
多謝你好寶貴資料, 我都係今日先至知甲部原來會0學位, 我仲一直以為甲部全港九新嘅官津中學都可以跨區抽

...
培正係B1, 如果女女抽得入培正, 都有機會入到體藝了。返學仲要無咁遠。

hkpapa852 發表於 16-3-2 10:06
家長一定會"認為"入到中學既, 一定係B1學生, 不過, 事實係殘酷既

津貼中學既直屬位, 只要直屬小學學生本 ...

咁想請問
直屬學位有100個
如果頭10名都冇選原校
是否代表
考101-110都會抽得入原校?

little_yolky 發表於 16-3-2 10:43
培正係B1, 如果女女抽得入培正, 都有機會入到體藝了。返學仲要無咁遠。
好感恩, 學校可能真係鬆手咗, 阿女上學期操行整體有 B+ (第一次咋)

要 keep 住阿女B1下游位置, 妳提供嘅自製 Mock Exam 卷秘笈我要加把勁操操佢. 今日我帶咗中文課文 copy 及常識書返公司, 準備有空隙時間開工自製喇!

little_yolky  記得參考埋阿女既工作紙同測驗卷,作多方面分析評估。不過,你哋學校都好手緊,操行俾得咁緊。   發表於 16-3-2 11:25

babybaby2010 發表於 16-3-2 11:00
咁想請問
直屬學位有100個
如果頭10名都冇選原校
申請人數多於直屬位就要抽.

抽都係B1學生先抽, 再到B2.

直屬位100個, 假設申請人有130, 即使頭個走咗, 仲有120人爭.

咁要睇下120人中, 有幾多B1. 如80人係B1, 80人直入, 餘下40個B2生抽籤爭20個位

hkpapa852 發表於 16-3-2 11:20
申請人數多於直屬位就要抽.

抽都係B1學生先抽, 再到B2.

明白, 謝謝
即是只要頭果浸有人放棄
尾果D都會有機會
不論係BAND幾

babybaby2010 發表於 16-3-2 11:29
明白, 謝謝
即是只要頭果浸有人放棄
尾果D都會有機會
唔係, 直屬位只適用於B1同B2學生, B3學生正常係不能透過直屬位直升中學.

除非中學一早向教育局申請話要用直屬位收埋B3學生, 否則B3學生都係要自己打算

晴晴小B 發表於 16-3-2 07:05
雖然呢四間都收大量自己直屬小學學生,但似乎只有LSC同SJC可以幫學生們增值,港華同高主教只係B2入B2出而已 ...
公平啲講,港華問題主要喺前校長留低既問題,我相信三、二年後情况會改善。高主教收到既學生比港華更差,但以DSE5率計,其實增值不少。
‹ 上一主題|下一主題