用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二生做功課求其馬虎,怎改善?
go

小二生做功課求其馬虎,怎改善? [複製鏈接]

女兒小一成績尚可,小二成績差數學有一次測驗不及格。經補習後有改善。
但又發現另一問題,原來有些東西她能掌握的,問題是她不集中做事求其,字體草率。往往被扣分或當是錯誤。怎樣糾正?

1    0    0    0

以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

回覆:Manwah 的帖子

她已懂得告訴我,為什麼要讀書及做數學練習,很悶很悶。
她情願自己看課外書,她愛研究物理,生物及宇宙奧秘。但對課堂知識不夠興趣。然而她很愛看書,沒有讀寫障礙。

以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

數學都有圖書同故事書,鍾意睇書可以試下
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:小二生做功課求其馬虎,怎改善?

可考慮學奧數

有網友之前分享過教數的經歷,爬爬文。

手字差,除了態度,可能和小肌,又或空間感有關,要對症下藥
至於態度,小朋友大多是受讚不受罵

囝囝mama    發表於 16-2-21 14:25

用蒙特梭利教材

回覆:射雕英雄 的帖子

MONTESSORI is good?

引用:用蒙特梭利教材

原帖由 射雕英雄 於 16-02-21 發表
用蒙特梭利教材
轉教才就解決了問題, 真神奇

little_yolky  因為無咁悶嘛。  發表於 16-2-22 10:11

Manwah 發表於 16-2-20 16:14
她情願自己看課外書,她愛研究物理,生物及宇宙奧 ...
咁你咪唔好俾練習佢做囉。我兩個最初都無俾, 後來, 家姐發現做練習成績好, 佢就lue我買俾佢做/自己出題俾佢做了。自己落搭, 唔怨得人, 做起上嚟都起勁D。近日阿妹都發現了呢個奧秘, 不過我仲未俾佢做住, 吊住佢條引先。

MrBeast  原來補充係瘦田  發表於 16-2-22 12:53
rainbowcov    發表於 16-2-22 10:21

引用:她已懂得告訴我,為什麼要讀書及做數學練習

原帖由 Manwah 於 16-02-20 發表
她情願自己看課外書,她愛研究物理,生物及宇宙奧 ...
你女問你點解要讀書,你點答?我都俾女問我。唔鐘意做功課,係因為功課悶姐,我會同佢講,悶,但係必須做。小朋友喜歡走精面。我女寫兩寫就話攰,我話我明呀,我寫兩寫都攰嫁。寫完咪俾d 小食,言語上讚下佢

tinaleung 發表於 16-2-23 09:39
你女問你點解要讀書,你點答?我都俾女問我。唔鐘意做功課,係因為功課悶姐,我會同佢講,悶,但係必須做。 ...
會咁問既小朋友,應該已經厭惡現時既上學模式,係一個警示
正如阿媽煮飯好味,應該冇人會問點解要食飯,可能會問食左d飯去左邊,落左肚會變成點,但鍾意既話唔會問點解要食

little_yolky  但我囡囡會問,點解唔出街食  發表於 16-2-23 13:39
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

佢做得好嘅時候讚佢多啲

MrBeast  Agree  發表於 16-2-24 09:23

tinaleung 發表於 16-2-23 09:39
你女問你點解要讀書,你點答?我都俾女問我。唔鐘意做功課,係因為功課悶姐,我會同佢講,悶,但係必須做。 ...
傳統小學課程又真是幾悶,但若冇其他選擇,父母唯有花多d時間和心思去引導和啟發。至於點解要讀書,我會答係正苦定和係佢的責任,點解咁多功課就叫佢問校長或老師。初小細路唔難 tum, 做完功課,比番少少時間佢玩,大多都會受的。

回覆 Manwah 的帖子

同你好相似 , 都唔知怎教...
叫佢做功課 , 溫習 : 就好倦...

去睇書就幾多本都可以 .

另出去玩既話 , 就好精神 .
‹ 上一主題|下一主題