用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 外藉老師教咩好?
go

外藉老師教咩好? [複製鏈接]

囡囡小五, 剛剛請咗一位外藉老師,老師問我想佢想教啲咩? 我之前未請過外藉老師, 所以想請教各位有經驗既媽媽!唔該!

1    0    0    0

引用:囡囡小五,+剛剛請咗一位外藉老師,老師問我

原帖由 saetang 於 16-02-18 發表
囡囡小五, 剛剛請咗一位外藉老師,老師問我想佢想教啲咩? 我之前未請過外藉老師, 所以想請教各位有經驗既媽 ...
外藉老師也是人,不是3頭6臂。咁老師有咩background?有咩強項?多數人係主項oral同creative writing...

外藉老師時薪要多少?

oooray 發表於 16-2-18 17:52
外藉老師也是人,不是3頭6臂。咁老師有咩background?有咩強項?多數人係主項oral同creative writing...

...
我呢位外籍老師剛剛來港不久, 所以佢話佢唔係好清楚我哋香港既教學模式!

其實我只係想外籍老師 train oral, 但係大家都好似唔知傾咩好? 我咁諗~ 似乎就算 train oral, 都起碼需要搵一啲話題啩?

Thanks!

引用:Quote:oooray+發表於+16-2-18+17:52+外藉老

原帖由 saetang 於 16-02-19 發表
我呢位外籍老師剛剛來港不久, 所以佢話佢唔係好清楚我哋香港既教學模式!

其實我只係想外籍老師 train oral ...
3唔識7真係唔知傾乜。唔嫌嘥時間可以試下ice breaking activities, 玩下層層叠,board games之類,叫佢地講多D。又可以叫老師分享下外國生活點滴,你個女又分享下,然後簡單寫出黎。又可以set d topics出黎玩debate, 通過一起討論又寫D野出黎。再高層次D,揾英文報紙找D news出黎(當然唔係local topics)做下discussion。同時可以試到老師有冇料到。

saetang 發表於 16-2-19 08:52

我哋centre train oral既course, 鬼佬老師會每次準備一個topic, 有資料俾小朋友discuss, 大家對談, D handout係該題目的相關生詞。

saetang 發表於 16-2-19 08:52

佢是甚麼國家人?有甚麼學歷?甚麼背景?
以往在外國是否語文老師?
如果係正式語文老師,叫佢教 writing 啦,一路教 writing ,老師也會和小朋友傾計,可以練 speaking。

傾吓興趣囉,最重要令小朋友對學英文有興趣

saetang 發表於 16-2-18 17:22
囡囡小五, 剛剛請咗一位外藉老師,老師問我想佢想教啲咩? 我之前未請過外藉老師, 所以想請教各位有經驗既媽 ...

比我請個外籍老師的話,我一定要求 oral 方面 。

外籍老師,冇讀過語文,文法未必教到,因佢地講同寫慣 ,唔譏文法 (我問身邊d CBC ,佢地都唔知)

外藉老師教外藉小朋友好
‹ 上一主題|下一主題