用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖安當小學唔好
樓主: anniekwok0323
go

聖安當小學唔好 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-02-18+發

原帖由 傻太 於 16-02-18 發表
哦 可能我一直對中學印象麻麻
中學當年申請做EMI 失敗,如果成功的話而家小學部又做返私小的話一定好多人爭住入,好似德雅咁。

做人至緊要開開心心 :-D

Soundervolt 發表於 16-2-18 17:34
係呀!聖安當中學只係B2C,所以小學生升中時除佐區外名校之外,多數會揀聖言、藍田聖保祿、聖潔靈等等區內 ...
其實中學部同小學部沒有任何"聯繫"或"直屬"學位.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:聖安當小學唔好

我係3x年前上午私校舊生。想當年返好開心,老師亦有愛心。同學們品行大都良好。
中學派位我記得幾唔錯,正如樓上jm講,成績好的會傾向聖言,聖褓祿,聖潔靈....等。
而我自己就跨區考了九龍區一間女校(幾年前開始已由幼稚園一條龍到中學)

但呢D係3x年前經驗,現在情況係點就晤知了

我唔係嗰區我唔係太清楚,不過我有個親戚讀緊,個小朋友讀得唔錯,當然有壓力啦,因為呢間都應該算名校,而且唔易入。

我上網睇過呢間學校,啲評語都唔差。

樓主所言,係咪你有唔好經歷?

回覆:bobobetty 的帖子

當年下午生的我,都多功課做,不過老師好nice ,又有愛心,所以派位中學的同學仔很多派到B1,唔知當年為學校贏左的小女童軍區組比賽的冠軍杯仲俘唔係樹呢?^^都係一個開心童年

tiffany

但住net 48既朋友都以聖安當為保險缐,唔多人選擇架喎!名校?唔係掛

msyoyolam 發表於 16-2-19 17:00
但住net 48既朋友都以聖安當為保險缐,唔多人選擇架喎!名校?唔係掛

如果論名氣, 聖安當一定唔係屬於最出名個批, 但實力係48網係一線尾二線頭, 比起更多所謂放乙1都未必入既熱門更值搏.

而且, 以佢近幾年升B1既百份比, 應該比九龍城3個小學網中一大部份無直屬中學既官津小學還要好

hppa    發表於 16-2-19 17:31
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:唔好選擇聖安當小學,老師又唔好,校長又差

原帖由 anniekwok0323 於 16-02-17 發表
唔好選擇聖安當小學,老師又唔好,校長又差,成日叫學生家長捐錢,又要叫身邊的親戚捐款,實在太過份,老師 ...
請問你是否有小朋友就讀呢?幾年級呢?校長及老師有幾差呢?能否說明一下?好讓我有個心理準備啊!
小兒在這讀了一年多,他現時讀得很開心及愉快,老師們也很好,也有愛心!
至於捐款,我想你要看一看捐款的目的啊!這一年多大概有3至4次捐款,但都是'沒有強迫性的,一百幾拾什至乎不捐也可以,這幾次捐款也是為改善校內設施的,據說是在早會的地方加建趟門,使學生們能舒適一點。(朋友的兒子在筲箕灣名官津,也有捐款,數目以千計!)所以我估有很多學校也有捐款的活動。
至於升中派位成績,在48網也不算太差吧,每年也有約40%上band one中學,至少實牙實齒,有真實數據,不用估下估下,在這方面已經比同區的優勝!

咁20分可以自行入到嗎?

教會學校叫家長同學捐獻好少事泥架。捐左入會都係個學校團體錢。轉個頭可能用返小朋友身上架。甘都攞泥講。 呀新國民。做下功課先啦

回覆:11july2012 的帖子

我覺得這校都可以,捐款方面可捐可唔捐,唔想捐就算,不用介意。

我現在大仔係聖安當讀五年班,佢讀了五年都對學校讚不住口,說校長老師很好,由校務處的職員到校工都很親切的。我自己就覺得老師有愛心,近月天氣很熱,幾位老師每天放學也撐起大傘在放學位置站崗讓學生離去,她們撐的傘不只遮自己,會叫學生行近傘下一起遮擋太陽,很難得呢。雖然聖安當不是什麼名校,但小朋友個個活潑有禮地放學,也是我每天見到的,一間學校除了要令小朋友成績好,令佢地有好既品格也相當重要。我非常開心我的小朋友在此讀書.

我都叩了聖安當,那可安心就讀了

回覆 意粉 的帖子

咁想問聖安當多功課嗎? 因為我係舊生, 諗緊9月入唔入 form 好, 同埋可以講吓谷唔谷嗎? 因為想聽多 d 意見,再決定,唔該哂

20分自行入到嗎?

我都係呢個網既, 黎緊小朋友都需要報校啦~
呢間既幼稚園同小學都好似OK既, 但中學就似乎真係麻麻,
有無多D家庭可以SAHRE 下?!

回覆 manmanpetpet 的帖子

上星期6去過學校簡介會,感覺老師都幾nice,只係presentation時個男老師,唔知係副校長家主任,我覺得佢講野好急於表達,無乜組織力,所以講野一舊舊,但又唔等於佢唔係好老師。
我都有興趣想了解哩間學校,因為都近自己。

回覆 Chirley 的帖子

小女依家喺聖安當讀緊小學,學生升讀區內外英中都多,當初揀校時當間中學係一個backup來睇,話曬有個backup都好嘅。

Chirley   THX!!!  發表於 16-9-9 14:33
‹ 上一主題|下一主題