用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 什麼叫神校
樓主: 2sister
go

什麼叫神校   [複製鏈接]

回覆 ANChan59 的帖子

買人?部份運動精英入讀直資名校還得付學費呢!

招覽B3學生,跟住係6年中學生涯把他提升到入到大學才是神級學校!
單憑收B1top學生造出學術成績,沒有什麼可以引以為傲!

tchm 發表於 16-2-25 00:05

可能
1 個小朋友未勁到可以攞獎學金(或者間學校無相應嘅獎學金)

2 個小朋友根本唔係好勁,只係家長荒死人哋唔收,寧願貼錢讀「名校」

Soundervolt 發表於 16-2-24 15:35
勁既D1運動生點會去D1尾B3既余xx? 好野都俾D1頭學校措哂啦!之前我提及過呢個Division制度有好大問題,呢個 ...
個個細路頂得順校內成績年年包艇,仲要係點追都無得upgrade ?
Band3成績入讀Band3學校有乜問題?呢d先唔係錯配;

你字裏行間有種「萬般皆下品,唯有讀書高」嘅感覺,

完全唔認同人哋學校提供學業以外嘅歷程比小朋友。

人哋學校出大學生唔係單方面運動勁,係有足夠成績入大學

回覆:什麼叫神校

體育代表一種精神,一種力量,一種凝聚力。運動員對人類的貢獻不亞於科學家。這些神校願意調動各類資源為有能力的學生提供一個發展的機會,利己利人,何樂而不為呢。有好多學術優異的學校有能力都未必會在運動方面有太多的投入,點解?學理念的差異嘍。

引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-2-24+15:35+

原帖由 5kin 於 16-02-25 發表
個個細路頂得順校內成績年年包艇,仲要係點追都無得upgrade ?
Band3成績入讀Band3學校有乜問題?呢d先唔係 ...

我冇話過B3學生入B3學校有錯配問題喎!只不過話如果D1頭B3嘅學生,已經俾其他D1頭B1大戶措咗,未必需要轉到D1尾B3學校為咗出賽學界比賽。我嘅言論只係針對學界Division制度,令到有咁嘅生態。普通學校,無論B1-3栽培出精英運動員但因制度問題永遠都唔能夠喺學界比賽有出頭天,來來去去都係嗰兩三大戶之爭。

而我心目中「神校」神奇之處係應該在於能夠自家令學生從小栽培成為又讀得又玩得嘅多元才能學生。而唔係分別專注於學術或體藝兩㧗學生(所以我佩服DGS),更加唔應該高中時挖去其他學校栽培出嚟嘅心血。

入得大學當然對學業成績有一定既要求啦(精英運動員可能有些少折扣優惠),我冇話過其他學校出大學生係單方面運動勁喎!

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+16-2-25+08:57

原帖由 Soundervolt 於 16-02-25 發表
好難明你既睇法添, 咁學業咪又是否應該一樣做法, 除消學校自主權, 不論叩門, 自行, 全部公平抽籤會較合理

引用:回覆+ANChan59+的帖子 買人?部份運動精英

原帖由 tchm 於 16-02-25 發表

我這樣答你可能是不開心,拿不到運動獎學金,你說的運動員,可能離精英還有一段距離!

我以前都以為阿仔足球踢得不錯,但看他參加選拔,我知道差太遠了。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-02-25+發

原帖由 mcl203 於 16-02-25 發表
好難明你既睇法添, 咁學業咪又是否應該一樣做法, 除消學校自主權, 不論叩門, 自行, 全部公平抽籤會較 ...
我看了幾年,這位網友只是想所有人認同一點 - 九龍城男校勁過旺角體校!不過基於他的條件及龍門

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-02-25+發

原帖由 mcl203 於 16-02-25 發表
好難明你既睇法添, 咁學業咪又是否應該一樣做法, 除消學校自主權, 不論叩門, 自行, 全部公平抽籤會較 ...
近年不少非傳統名校公開試成績亮麗,出產唔少狀元,例如華英、港同、藍田聖保祿等等,如果公開試分為D1-3三個組別,只有某些D1學校有資格參加最高級別嘅考試?咁起不是要呢班狀元轉校先至會有咁嘅成就?

回覆 Soundervolt 的帖子

咁你有無好提議, 點樣改革D1呢個制度? 之前提過轉去余XX呢位運動員, 絕對係今年飛人大熱.  唔係每個人都要入名校, 只要有場地俾佢地發揮, 就已經足夠.

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-02-25+發表好難

原帖由 ANChan59 於 16-02-25 發表
我看了幾年,這位網友只是想所有人認同一點 - 九龍城男校勁過旺角體校!不過基於他的條件及龍門

...

非乜!我冇將兩間學校正面比較,千祈唔好對號入座,亦冇必要。我冇話過如果九龍城男校喺高中用挖角政策係合理,亦冇龍門任擺。我只係制度上嘅見解。可能你覺得我喺九龍城男校家長,說話唔啱聽啫。

我想講, 當年我仔升中, 係BK見到有部份關於旺角直資既傳聞, 對呢間學校真係有保留.  於是就直接問左兩位用家家長既意見, 結果同傳聞有好大分別. 到現在, 我身為用家家長, 見到阿仔每日開開心心返學, 對學校既歸屬感, 絕對無悔俾阿仔讀呢間直資, 學校對運動員既關顧, 分小班同佢地追成績, 而唔係傳聞中只要佢地比賽, 而唔理佢地. 我都想係EK澄清下呢啲傳聞.

saiwanho    發表於 16-2-25 14:20

Soundervolt 發表於 16-2-25 10:09
近年不少非傳統名校公開試成績亮麗,出產唔少狀元,例如華英、港同、藍田聖保祿等等,如果公開試分為D1-3三 ...

先決條件係 係各階段 都唔可以招兵買馬....會否公平D ???

D1...D2...D3....唔係考試噃....又即係咁....若係公開賽有成績....不論D1..2...3....仍然可以入港隊
又正如你所講...D1 体藝學生 係未必入到大學....入大學都要睇學術成績....主菜非 D1...2...3

必必 發表於 16-2-25 10:13

咁你有無好提議, 點樣改革D1呢個制度? 之前提過轉去余XX呢位運動員, 絕對係今年 ...
如果我係運動員,我會揀DBS或者LSC,唔係因為名氣,而係佢地對運動員既支持度大。加上始終人才集中對發揮有一定既幫助。

必必 發表於 16-2-25 10:33
我想講, 當年我仔升中, 係BK見到有部份關於旺角直資既傳聞, 對呢間學校真係有保留.  於是就直接問左兩位用 ...
好多外面家長好難分真假資訊,你我解釋清楚,他們作合理及事實為本的決定,不是被以訛傳訛的小道消息誤導就好!

我都想係EK澄清下, 旺角直資學校真係有專門照顧運動員的安排. 而認識一些經教練推薦特異入去, 但未有參賽成績未達標, 學校亦安排補底

ANChan59 發表於 16-2-25 10:49
好多外面家長好難分真假資訊,你我解釋清楚,他們作合理及事實為本的決定,不是被以訛傳訛的小道消息誤導就 ...
YES.  見到些不盡不實既傳聞, 真係不吐不快.  如果當年真係因為呢啲傳聞而放棄左呢個學位, 我諗我會對唔住阿仔, 終身遺憾.

引用:Quote:必必+發表於+16-2-25+10:13+回覆+Sou

引用:回覆+Soundervolt+的帖子 咁你有無好提議,

原帖由 必必 於 16-02-25 發表

咁你有無好提議, 點樣改革D1呢個制度? 之前提過轉去余XX呢位運動員, 絕對係今年 ...

著名跑手Usain Bolt講過當年美國offer過佢入藉代表美國出賽(當然背後仲會有好大利益,例如Nxxx商業贊助),而佢拒絕咗美國而留喺牙買加,呢點係好值得尊重同欣賞!所以我對呢位只為參加D1賽事嘅同學致敬!

‹ 上一主題|下一主題