用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Any comments on RC ?
樓主: skmibb
go

Any comments on RC ? [複製鏈接]

回覆 skmibb 的帖子

小學應該係ok的,上到中學,青春期,男女同學相處,難免會有拍拖的情況,這些local school都有。會吾會過界,好睇家裏點教,如果計這方面的校風,一定比local修女學校有所不及。
但我當年吾想亞女讀女校,就係覺得與異性相處係需要學習。好多父母比小朋友讀女校,一路隔絕與異性接觸,話努力讀書考大學先,讀大學時又話最好專心,到小朋友出來工作,就覺得自自然會搵到好男仔結婚生仔,但父母一直無教好佢同異性相處,吾係個個自自然搞掂的。

最近和中學同學見面,大家講起女人一生四場仗 - (1)細個讀書叻吾叻,學術體藝是否出眾;(2)成年後,事業發展,多吾多人追;(3) 婚姻,老公好吾好,是否幸福;(4)仔女,是否成材、孝順。每項25分,幾多同學係贏頭輸尾,3和4係打零分的,吾係吾悲涼。

引用:回覆+skmibb+的帖子 小學應該係ok的,上到

原帖由 Jane1983 於 16-02-06 發表

小學應該係ok的,上到中學,青春期,男女同學相處,難免會有拍拖的情況,這些local sc ...
我都係讀女校出生,中學時,大把學姐同隔離學校和尚師兄拍拖啊!當然唔會明張目膽啦!都係透過聯校搞活動“見多幾面”

我地果間附近都有男校,但班裏好多衛道之士,稍有異動就比人話「發姣」,細個覺得好大壓力的。而家幾十歲想起,覺得好好笑

引用:最近和中學同學見面,大家講起女人一生四場

最近和中學同學見面,大家講起女人一生四場仗 - (1)細個讀書叻吾叻,學術體藝是否出眾;(2)成年後,事 ...
完全同意,我間女校,大量只有學業同事業,我原全吾想呀女咁

Jane1983    發表於 16-2-7 09:35

引用:最近和中學同學見面,大家講起女人一生四場

最近和中學同學見面,大家講起女人一生四場仗 - (1)細個讀書叻吾叻,學術體藝是否出眾;(2)成年後,事 ...
說得非常好

Jane1983    發表於 16-2-7 09:37

---

引用:+本帖最後由+Artie+於+16-2-7+12:54+編輯+\

原帖由 Artie 於 16-02-07 發表

我在馬鞍山區住了十多年,望住 RC 校舍興建,望住馬鞍山支線興 ...
Thanks so much!!

回覆:Artie 的帖子

亦想問問,RC的學習情況又如何?

---

964000 發表於 16-2-6 23:27
完全同意,我間女校,大量只有學業同事業,我原全吾想呀女咁

----

skmibb 發表於 16-2-7 13:18
亦想問問,RC的學習情況又如何?

----

回覆:skmibb 的帖子

其實係英國year 9 拍拖係正常社交,係學校內公開拖手好平常。如果樓主覺得接受唔到,其實唔係接受唔到RC,係大部分嘅IS.  可以考慮d多d香港人嘅IS,佢地文化會同香港接近d

引用:其實係英國year+9+拍拖係正常社交,係學校

原帖由 VVhuilee 於 16-02-07 發表
其實係英國year 9 拍拖係正常社交,係學校內公開拖手好平常。如果樓主覺得接受唔到,其實唔係接受唔到RC,係 ...
小朋友間幼稚園每年約1/4入讀RC,1/2入讀ESF or other international school,1/4去返主流學校或直資學校。我想不到有哪些比較多本地人讀嘅國際學校。小朋友間幼稚園9成係香港人。

回覆:Any comments on RC ?

學習方面,我反而想知如果發現小朋友不適合IB 課程怎樣辨?還是通常大部分人都可適應?

引用:Quote:原帖由+VVhuilee+於+16-02-07+發表其

原帖由 skmibb 於 16-02-07 發表
小朋友間幼稚園每年約1/4入讀RC,1/2入讀ESF or other international school,1/4去返主流學校或直資學校。我 ...
KCIS, ISF, creative, even PLK CKY?

引用:Quote:skmibb+發表於+16-2-7+13:18+亦想問

原帖由 Artie 於 16-02-07 發表
不太明你想知甚麼,要靠我一個人講,真係打字打到手軟都未講完。
IB schools 對學生要求不低,語文能力弱 ...
謝謝你的回應。

本身都一早小朋友接受外國式的教育,所以幼稚園選擇 British Curriculum,多點接觸英文,打好英文基礎。

我第一個小朋友完了幼稚園,而又抽中區內一級小學,姑且試試是否能應付。怎知,為了應付TSA形式考試而疲於奔命。成績雖然尚且中等,但中文的閱讀理解,卻怎樣都追趕不到。而英文方面,卻流於老師特定答案層面。有次英文題目問:能在水游,沒有腳,有尾巴,猜一動物。我小朋友答:ray,但老師話錯,話應該係fish.至於數學方面,小朋友話老師堂堂都話要寫題解,寫單位,寫乜寫物。

於是就想幫小朋友轉國際學校,但只有食閉門羹。不過最後都成功轉校。有見及此,細嗰個就慎重考慮,而細嗰個的語文能力比大嘅好。

引用:Quote:原帖由+skmibb+於+16-02-07+發表小朋

原帖由 VVhuilee 於 16-02-07 發表
KCIS, ISF, creative, even PLK CKY?
名氣沒你提及學校大,但真是一間非常好的學校,很適合我兩個小朋友讀,愉快學習得嚟又學到,又沒有太多功課。

引用:Quote:原帖由+VVhuilee+於+16-02-07+發表KC

原帖由 skmibb 於 16-02-07 發表
名氣沒你提及學校大,但真是一間非常好的學校,很適合我兩個小朋友讀,愉快學習得嚟又學到,又沒有太多功課。

...
Are you referring to CAIS? I think it's a good school indeed.

引用:學習方面,我反而想知如果發現小朋友不適合

原帖由 964000 於 16-02-07 發表
學習方面,我反而想知如果發現小朋友不適合IB 課程怎樣辨?還是通常大部分人都可適應?

...
個人體驗:IB只是一個學習的框架。它不會令你變聰明,亦不會令你變蠢。不過我猜有一種人不適合:愛跟別人處處比較的家長,因為PYP沒有考試,沒有排名。

‹ 上一主題|下一主題