用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教CKY 家長
樓主: donaldduck128
go

真心請教CKY 家長 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+woyj+於+16-05-19+發表你是新

原帖由 siden 於 16-05-20 發表
其實我相信佢冇開新account講大話。我知道的確有家長如此過日子。

但係,讀Cky讀成咁,我勸佢讀local scho ...
你所講的絶對同意!但多cky家長補習嗎?

MrBeast  又如何,唔跟風就得⋯如果你忍到的話  發表於 16-5-20 12:14

引用:Quote:原帖由+woyj+於+16-05-19+發表你是新

其實我相信佢冇開新account講大話。我知道的確有家長如此過日子。

我也有同感。
放不下固有的想法, 就無謂去考cky。

中文是加強了不少. 我仔今年year1, 睇到中文比大女兩年前多左做句, 多左寫短文, 我覺得很好呀.
英文寫文就一向都唔少, 重點唔係文法, 而係想小朋友放膽盡情寫自己想寫既.
其實深淺無咩定義, 無必要同其他學校比較. CKY 高中係考IBDP, 所以更無必要用傳統學校教既深淺去作比較.

每個人學習進度, 強弱處都不一樣, 學習他能力範圍中的便行了.

有些是孩子跟不到所以補習, 亦有些是當興趣去上校外課程. 我仔都成日話想上公文數, 因為佢好鍾意計數(不過我無俾佢上呀). 當然, 都知道有少數本身成績已經非常好, 想更卓越而去上補習. 有很多不同的原因.

樂器學習也跟補習的情況相約: 有因為跟不到或想更卓越而另外找私人老師, 亦有很多只在校學習沒有外找老師. 學校只是鼓勵同學學習音樂, 沒有要求學生考級呀, 也沒有一定要去比賽之類, 練習也只是鼓勵性質的, 很輕鬆沒什麼壓力. 其實很多時是看家長自己的看法和要求吧.

話時話, 我真心羡慕他們學科學的approach 。 學到好鬼深但每個小朋友都好enjoy

引用:中文是加強了不少.+我仔今年year1,+睇到中

原帖由 四隻貓 於 16-05-20 發表

中文是加強了不少. 我仔今年year1, 睇到中文比大女兩年前多左 ...
你最清楚

woyj 發表於 16-5-20 10:40
話時話, 我真心羡慕他們學科學的approach 。 學到好鬼深但每個小朋友都好enjoy

...
係呀, 好羡慕, 見佢地學科學好好玩. 我仔最鍾意就係科學堂.
尋日呀仔份科學功課都好有趣, 叫佢地諗下, 用唔同物料, 點樣可以係風季同雨季保護蘋果樹.

引用:Quote:woyj+發表於+16-5-20+10:40+話時話,+

係呀, 好羡慕, 見佢地學科學好好玩. 我仔最鍾意就係科學堂.
尋日呀仔份科學功課都好有趣, 叫佢地諗下, 用 ...
解難題, 好好玩。我老公都玩埋一份。之前有題是俾好多物資你, 叫你係坑渠蓋個洞口位攞返個coin 上來。

司儀果度我都想解說一下.

我女從未做個司儀, 我初時都以為老師揀的. 有次見佢個best friend 上台做司儀,
我就話: "你朋友仔好叻呀, 老師揀佢做司儀."
我女答: " 唔係老師揀0架, 自己報名話想做就得. 我都可以報名0架."

原來CKY d司儀係小朋友自己報名的, 唔係老師揀的.

引用:+本帖最後由+四隻貓+於+16-5-20+11:03+編輯

司儀果度我都想解說一下.
系呀!我個懶, 吾願做, 話小息好保貴, 咪搞佢

想問,每班門口都貼出禮貌之星,責任之星是什麼東東?

巴士 發表於 16-5-24 19:20
想問,每班門口都貼出禮貌之星,責任之星是什麼東東?
我女話: 老師會揀最有禮貌的幾位同學出來, 再由全班同學投票, 選出他們認為最有禮貌的同學.

四隻貓 發表於 16-5-25 08:59
我女話: 老師會揀最有禮貌的幾位同學出來, 再由全班同學投票, 選出他們認為最有禮貌的同學.
全班同學投票,又民主又公平

回覆:真心請教CKY 家長

我很少上EK, 我的兒子還有大約一個月就Year 5 小學畢業了。今天剛巧心血來潮來EK八下,了解吓各位比我年輕的家長

我看各位主要關心語文問題,現實D講句,咁貴學費,究竟值唔值?

我的兒子今天交畢業論文了,他寫了三千字的中文評論,至於英文,100%在學校完成,我一隻字都未見過!

但是他的中文英文好不好呢?老實說,很一般,英文更加愈講愈差…

是cky問題嗎?我不認為。反正他的同學真的說得很流俐的。我相信他愈大愈懶講好的英文,同學愈流俐,他心愈急,什麼Chinlish都來了!假如各位Open day 碰上犬兒,我肯定佢口快快說廣東話!

我想說的是,同枱食飯,很視乎個人的。

打個爛gag, 英國人又是否個個英文好呢?

畢業了!縱使沒有練就他好好的英語(這當然是我五年前的其中一項重點目標),但我認為得到的卻很多很多。

hppa    發表於 16-5-27 17:50

回覆 NewSnoopy 的帖子

只針對你個爛Gag,英國人講英文個個都講得非常好

caa 發表於 16-5-27 18:19
回覆 NewSnoopy 的帖子

只針對你個爛Gag,英國人講英文個個都講得非常好 ...
I don’t think so

ok3 發表於 16-5-27 21:04
I don’t think so
How can a British by ethnicity not speak good English? Unless you may be referring to a British by nationality who are actually immigrants from non English speaking countries...or cases like Chinese students studying in the uk for years but still not speaking fluent English?

引用:Quote:ok3+發表於+16-5-27+21:04+I+don’t+

原帖由 caa 於 16-05-27 發表
How can a British by ethnicity not speak good English? Unless you may be referring to a British by n ...
Agree. They don't have problem speaking their first language but some may have problem spelling words ...LoL....

回覆:真心請教CKY 家長

都有香港人講廣東話甩甩咳咳啦

有d英國人連英文都聽唔到tim,因為佢地是聾的。

my contrib to 爛gag

CKY is purely a local school, and one of the most expensive local schools.
‹ 上一主題|下一主題